Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 63

Снимка: БГНЕС

В Деня на Европа – послания за общ изход от кризата
„В тези трудни дни трябва да търсим общите интереси, а не да чертаем разделителни линии, които не са в интерес на Европа“, подчерта президентът Румен Радев и допълни, че в кризата е важно да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, сплотени и отговорни. 

В този дух и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна. От профила си във Фейсбук, тя заяви, че не трябва да позволяваме националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, а самозатварянето да се превърне в норма. 

По повод Деня на Европа премиерът Бойко Борисов призовава да помним уроците на историята: "В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес“. 

10 нови случая на коронавирус
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 ч. на 9 май, общият брой на заразените с Covid-19 у нас е 1921. Новите 10 доказани случая през деня са в областите Пазарджик, Кюстендил и Враца. В болница с потвърдена коронавирусна инфекция са 389 души, 56 от които са в интензивни отделения. До момента от усложнения след зараза с коронавируса са починали 90 души. 206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, което е 11 % от всички установени случаи у нас.

Последно сбогом с д-р Нели Пандова
С аплодисменти и сирени на линейки медиците от Спешната помощ в София почетоха паметта на своята колежка д-р Нели Пандова, която изгуби битката с коронавируса. Венци и цветя бяха поставени в нейна памет пред сградата на Бърза помощ. Д-р Пандова и д-р Илияна Иванова от Сливен са двете лекарки, които починаха от Covid-19  у нас. Те бяха удостоени посмъртно с Отличие за човеколюбие и висок морал „Д-р Стефан Черкезов“.

Мярката 60/40 помага на над 165 000 работници
Над 165 000 служители от 10 723 предприятия ще запазят работните си места, благодарение на мярката 60/40, съобщи социалното министерство. До момента Агенцията по заетостта е обработила близо 3700 заявления на работодатели за предоставяне на държавна помощ за покриване на 60 процента от заплатите и осигуровките на над 50 000 работници. До настоящия момент Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации на стойност 6,4 млн евро на повече от 3000 компании. 

Бургас излиза със стратегия за привличане на туристи
Представители на общинската администрация, хотелиери и здравни институции разработиха обща стратегия за привличането на туристи през новия летен сезон. Основният акцент е гаранцията, че предлаганите услуги от хотелиерите не излагат на риск здравето на гостите. Мерките ще бъдат изпълнявани съвместно и с представители на РЗИ и БАБХ. В момента на местно ниво се водят преговори с нискотарифна авиокомпания за изпълняването на полети между Бургас и Виена два пъти седмично.

Отвориха още паркове в столицата
Със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, отвориха врати за посетители парк-музеят „Врана“ и паркът на Военната академия. Отворен за граждани е и археологическият парк "Западната порта", както и градината при мавзолея на Александър Батенберг. Столичната община прикани гражданите да спазват всички противоепдемични мерки, както и изискванията за физическа дистанция. Заради неспазване на мерките, от понеделник до четвъртък, в София са съставени близо 80 акта (за неспазване на дистанция, сядане по пейките, ползване на детски площадки и други спортни съоръжения.

Локомотив Пловдив победи Левски с 3:0 във виртуален двубой от турнира за купата на България
Мачът, който се проведе чрез платформата FIFA 20 Ultimate Team, беше с благотворителна кауза за битката срещу Cоvid-19. Играчите, сбор от настоящи световни звезди и легенди от миналото, бяха управлявани от действащи футболисти на Локо и Левски. Следващата събота ще се проведе раванш, на който домакин ще бъдат "сините".

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00