Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 63

Снимка: БГНЕС

В Деня на Европа – послания за общ изход от кризата
„В тези трудни дни трябва да търсим общите интереси, а не да чертаем разделителни линии, които не са в интерес на Европа“, подчерта президентът Румен Радев и допълни, че в кризата е важно да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, сплотени и отговорни. 

В този дух и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна. От профила си във Фейсбук, тя заяви, че не трябва да позволяваме националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, а самозатварянето да се превърне в норма. 

По повод Деня на Европа премиерът Бойко Борисов призовава да помним уроците на историята: "В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес“. 

10 нови случая на коронавирус
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 ч. на 9 май, общият брой на заразените с Covid-19 у нас е 1921. Новите 10 доказани случая през деня са в областите Пазарджик, Кюстендил и Враца. В болница с потвърдена коронавирусна инфекция са 389 души, 56 от които са в интензивни отделения. До момента от усложнения след зараза с коронавируса са починали 90 души. 206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, което е 11 % от всички установени случаи у нас.

Последно сбогом с д-р Нели Пандова
С аплодисменти и сирени на линейки медиците от Спешната помощ в София почетоха паметта на своята колежка д-р Нели Пандова, която изгуби битката с коронавируса. Венци и цветя бяха поставени в нейна памет пред сградата на Бърза помощ. Д-р Пандова и д-р Илияна Иванова от Сливен са двете лекарки, които починаха от Covid-19  у нас. Те бяха удостоени посмъртно с Отличие за човеколюбие и висок морал „Д-р Стефан Черкезов“.

Мярката 60/40 помага на над 165 000 работници
Над 165 000 служители от 10 723 предприятия ще запазят работните си места, благодарение на мярката 60/40, съобщи социалното министерство. До момента Агенцията по заетостта е обработила близо 3700 заявления на работодатели за предоставяне на държавна помощ за покриване на 60 процента от заплатите и осигуровките на над 50 000 работници. До настоящия момент Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации на стойност 6,4 млн евро на повече от 3000 компании. 

Бургас излиза със стратегия за привличане на туристи
Представители на общинската администрация, хотелиери и здравни институции разработиха обща стратегия за привличането на туристи през новия летен сезон. Основният акцент е гаранцията, че предлаганите услуги от хотелиерите не излагат на риск здравето на гостите. Мерките ще бъдат изпълнявани съвместно и с представители на РЗИ и БАБХ. В момента на местно ниво се водят преговори с нискотарифна авиокомпания за изпълняването на полети между Бургас и Виена два пъти седмично.

Отвориха още паркове в столицата
Със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, отвориха врати за посетители парк-музеят „Врана“ и паркът на Военната академия. Отворен за граждани е и археологическият парк "Западната порта", както и градината при мавзолея на Александър Батенберг. Столичната община прикани гражданите да спазват всички противоепдемични мерки, както и изискванията за физическа дистанция. Заради неспазване на мерките, от понеделник до четвъртък, в София са съставени близо 80 акта (за неспазване на дистанция, сядане по пейките, ползване на детски площадки и други спортни съоръжения.

Локомотив Пловдив победи Левски с 3:0 във виртуален двубой от турнира за купата на България
Мачът, който се проведе чрез платформата FIFA 20 Ultimate Team, беше с благотворителна кауза за битката срещу Cоvid-19. Играчите, сбор от настоящи световни звезди и легенди от миналото, бяха управлявани от действащи футболисти на Локо и Левски. Следващата събота ще се проведе раванш, на който домакин ще бъдат "сините".

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00