Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 74

Главните пешеходни улици на Варна отново са оживени след края на извънредното положение
Снимка: БТА

Българите привикват да живеят с Covid-19 без страх
60% от хората приемат, че Covid-19е опасен, но все пак е само силен грип, сочи последното проучване на „Галъп интернешънъл”. 20% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица. Само 17% възприемат епидемията като смъртоносна опасност. 86% смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави. Още данни от проучването - ТУК.

От 22 май се разрешават колективните спортни занимания на закрито, но не и състезанията с публика
Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. С нея от 26 май ще бъде разрешени и индивидуалните и колективни спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито, но също без състезателен характер и без публика. Със заповедта можете да се запознаете ТУК.

Няма задължително да хоспитализират възрастните и хронично болните
При установен Covid-19възрастните над 60 години и хронично болните няма да бъдат задължително лекувани в болница, разпореди здравният министър Кирил Ананиев. Болничното лечение вече ще е по предложение на личния лекар, ако прецени, че заболяването протича в критична форма. Отказът от хоспитализация ще се заявява изрично в писмена форма. Министърът отмени мярката, след като адвокати сезираха Върховния административен съд с мотива, че принудителното лечение е форма на затвор, която ще се прилага без съдебно решение.

Националният щаб за борба с коронавируса ще съществува поне до края на извънредната епидемична обстановка
Премиерът Бойко Борисов ще реши кога да го разпусне, защото той го е създал, каза здравният министър Кирил Ананиев. След края на кризата с Covid-19 предстои промяна във финансирането на здравната система, заяви Ананиев. На този етап не се коментира увеличаване на здравната вноска.

За втори ден излекуваните превишават броя на новите случаи на Covid-19
33 са установените нови случаи на Covid-19 за последните 24 часа. Общият брой на регистрираните с коронавирус е 2292-ма, съобщиха от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Хоспитализирани са 285 болни, 33-ма са на интензивно лечение. Излекувани са 38 болни. Направени са 9749 теста на 1 млн. души от населението. 4-ма са починалите сCovid-19за денонощието. Общо починалите са 116. Още информация - ТУК.

ЕК препоръча на България да подобри достъпа до здравеопазване и социалната защита
В контекста на ефективното справяне с последиците от пандемията на Covid-19 Брюксел вижда необходимост от подобряване достъпа до работа от разстояние, насърчаване на цифровите умения и по-адекватна схема за минималния доход. Друга препоръка към България е да ускори процедурите за ефективна подкрепа на малки и средни предприятия и самонаети лица. Препоръчва се и мобилизиране на адекватни финансови ресурси за укрепване на достъпността и капацитета на здравната система.

Туризмът се насочва към индивидуални почивки, а не към групови пътувания
Разпространението на Covid-19 e бариера за предприемане на пътуване, но всички усещаме потребността от отдих. Туризмът се насочва към индивидуални почивки, а не към групови пътувания. „Може би ще има тенденция към увеличаване ръста в насока здравния туризъм – СПА, уелнес хотели, търсене на релакс, краткотраен отдих с минерална вода. Хората ще търсят по-безопасни места и сигурност“, прогнозира преподавателят в Нов български университет д-р Милена Караилиева - чуйте.

Курортът Св. Св. Константин и Елена посрещна първите туристи за Лято 2020

Създадена е максимално безопасна среда във всички хотели, ресторанти и СПА комплекси. Плажовете са в очакване на редовните си посетители.

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени
Личните лекари приканват хората над 18 години да възстановят профилактичните си прегледи, защото чрез тях се контролират всички социално значими болести. Това обясни пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Пейките пред столичния храм „Св. Георги“ се завърнаха
„Връщаме пейките пред църквата. Досега бяха премахнати във връзка с извънредното положение с цел да не се събират много хора” − обясни зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов. Той добави още, че са използвали времето, за да отремонтират. От думите му стана ясно, че все още не може да се играе на детските площадки и че няма издадена заповед, която да ги отваря за посетители.

МВР се фокусира върху маските и социалната дистанция
С разхлабването на мерките фокусът на служителите на МВР се насочва върху спазването на изискванията за социална дистанция и носенето на маски в закрити обществени пространства, включително в градския транспорт. Това заяви в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му, налагането на глоби за неспазване на противоепидемичните мерки не е самоцел, а начин за обща превенция. Министърът посочи също, че към момента под карантина заради Covid-19 са около 20 хил. души в страната.

Миналата седмица са били проверени пътниците в над 1 000 превозни средства в София. Наложени са 125 предписания и актове. Контрольорите в градския транспорт в София проверяват и редовността на пътуващите. „Водачите остават в режим на работа, който не им позволява да продават превозни документи. Предната врата на превозните средства също няма да бъде ползвана. Дезинфекцията продължава два пъти на ден, както беше досега“, обясни пред БНР Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност - чуйте.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 юни 2024 г.

България е в очакване на изборната неделя! Освен актуална информация за предстоящия вот за Народно събрание и избор на евродепутати, в „България днес“ на 5 юни ще чуете още полезна информация за транзитната Виза тип С. Предстоят ни и две..

публикувано на 05.06.24 в 19:00

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протеста“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00