Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 76

| обновено на 22.05.20 в 19:18
Снимка: БГНЕС

Отпадна забраната граждани на ЕС и Шенген да влизат в България
Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес, 22 май, отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако̀ и Ватикана) да влизат на територията на България. Заповедта на министъра вижте ТУК.

Пазарът на имоти в България се връща към живота
След като бе стопиран от пандемията на коронавирус, от началото на май пазарът на имоти в България започва да се възстановява. Очаква се спад на цените, но не и на имоти с добра локация и високо качество. След години пауза се завръща интересът към крайградските къщи. Интерес има и към ваканционни имоти по крайбрежието и в планините. Сключените в последните два месеца сделки са с отстъпки 5-10 % в цените спрямо нивата отпреди кризата, показва онлайн дискусия на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

И днес оздравелите са повече от заразените
През изтеклото денонощие новите случаи на заразени с Covid-19 у нас са 41, от тях 11 души са в болница, съобщи на редовния брифинг на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. Направени са още 1450 изследвания, като общият брой на позитивните проби е 2372. От тях активните случаи са 1478, а увеличението на болните е с 1,8%. Изписаните са 42-ма, с тях излекуваните са вече 769.

Иновации в борбата с Covid-19
България стана първата страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдават виталните параметри на болните от Covid-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме. Как работи уникалната обясни пред БНР полк. доц. д-р Георги Попов, директор на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинската академия в София и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса - чуйте ТУК.

Великотърновската болница със стена на дарителите в борбата с Covid-19
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново беше подпомогната с апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти за близо 190 000 лева, осигурени от дарители. На „стена на дарителите” са поставени първите 23 табелки с имената на благодетелите и осигурените от тях суми, посочи изпълнителният директор д-р Стефан Филев и допълни, че лечебното заведение може да приема повече пациенти. „За момента нямаме притеснения относно оборудване, медикаменти, дезинфектанти“, уточни д-р Филев. В област Велико Търново случаите на Covid-19 са 27, на болнично лечение са трима.

Таксита искат защитни прегради срещу Covid-19
Няколко големи таксиметрови компании в София започнаха инициатива за поставяне на прегради в колите, които да отделят шофьора от пътниците, с цел предпазване от зарази. Монтирането на плексигласови прегради няма да възпрепятства комуникацията на водача с пътника, няма да се затруднява и плащането на сметките, уверяват таксиметровите компании.

Големите и средни предприятия в България са възстановили дейността си
Близо 90% от засегнатите в кризата заради Covid-19 големи и средни предприятия са възстановили напълно или частично дейността си още в първата седмица след отмяната на извънредното положение. Това сочат данните от наблюдение на КНСБ на над 100 фирми в цялата страна.
По време на извънредното положение три четвърти от наблюдаваните фирми бяха пуснали работниците си в платен отпуск, около 25% - в неплатен, а малко над 10% прибегнаха до съкращения.
Парламентът прие на първо четене промените на ДДС за книги и ресторанти
Предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти за намаляване на ДДС за ресторанти, кетъринг услуги и книги предвижда от 1 юли тази година до края на 2021-ва те да плащат на хазната 9% ДДС. Предвиждат се и ваучери за почивки в държавни бази за медици, полицаи и служители на първа линия в битката с коронавируса. Предстои окончателното гласуване на намаляването на косвения данък. Повече за дискусията в парламента - ТУК.

Съдът ще разгледа възраженията на президента срещу Закона за здравето
Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето. Румен Радев оспорва въвеждането на извънредна епидемична обстановка в страната с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна. Според него с това се допускат ограничения на основни права − на придвижване и труд. Противоречие с Конституцията президентът вижда и в текстове, според които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск. Съдиите ще се произнесат след края на извънредната епидемична обстановка, обявен за 14 юни.

От днес детските градини и яслите поетапно възстановяват дейността си
Общините сами вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки. Медицински бележки за здравословното състояние на децата няма да се изискват, но родителите трябва да попълнят декларация за информирано съгласие и споделена отговорност. Още по темата − ТУК.

Вече са разрешени колективните спортни занимания на закрито
Те ще се провеждат без състезателен характер и без публика, съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев. От 26 май пък се позволяват индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито, отново без публика и състезателен характер.

Националният дворец на културата с концерти и конгреси на открито заради Covid-19
НДК ще предостави възможност на културната общност да провежда събитията си при спазване на противоепидемичните мерки. За целта е предвидена нова мултуфункционална платформа на открито − в парка зад двореца. Пространството е тествано миналата година като лятна културна сцена на открито, а сега се надгражда и като място за провеждане на всякакъв тип събития, включително конгреси, конференции и др. Платформата започва да функционира от 1 юни.

2/3 от българите смятат, че работата им е застрашена
Проучване в 15 държави на Zaplatomer.bg и Paylab.com показва, че 55% от трудещите се считат работата си за застрашена. В България цели 59% са отговорили, че работата им е много или частично застрашена. На 18% възнаграждението е било намалено, 13% са били съкратени, а 11% са излезли в неплатен отпуск. Дистанционно работят 41%, а 14% с намалено работното време, а 22% са в отпуск. 17 на сто от анкетираните не са били повлияни от кризата.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00