Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 78

Снимка: БТА

България посрещна 24 май без масови тържества

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан в цяла България и от българите по света. Заради противоепидемичните мерки той премина без масови прояви, но деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

Традиционното посещение на президента Румен Радев във Ватикана по случай празника беше отменено заради пандемията от Cоvid-19, но българските дипломати в Рим поднесоха цветя на гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

С виртуални концерти празника отбелязаха ученици от българските неделни училища в САЩ, Турция, Великобритания, Бразилия, ЮАР, Кипър и много други страни.

Илияна Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и кризата от пандемията



„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха да се справят с обучението в условията на пандемията.

Covid-19 в България: Увеличение на случаите с 0,8% за 24 часа

По данни на Националния оперативен щаб към 24 май 2020 г. в България са регистрирани общо 2427 случая на коронавирус. Починалите лица с доказан COVID-19 са 130. Оздравелите са 840. Повече прочетете ТУК.

Европа се пита: Защо смъртта от COVID-19 е малка в България, Гърция и Албания

В материал, озаглавен "Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи", италианското издание Corriere della Sera твърди, че по-слабите държави имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки. Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията, както Испания и Италия, а са решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Само 1-2% от учениците не са се обучавали по време на пандемията



„Около 1-2% от учениците не са били ангажирани в образователния процес през извънредното положение. Основното предизвикателство в този период беше с тези, които просто не желаят да се обучават“. Това посочи в интервю за БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той подчерта, че през есента Министерството на образованието има готовност за стартиране на обучение в електронна среда в зависимост от ситуацията. „Културата на иновации се разширява. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове. За първи път имаме адаптирани учебни програми за училищата в чужбина“, каза Вълчев.

Празнична молитва за Рамазан Байрам под открито небе

За първи път мюсюлманската общност в България отбелязва Рамазан Байрам извън джамиите заради противоепидемичните мерки. Главният мюфтия Мустафа Хаджи отслужи празнична молитва в София. Обща празнична молитва се проведе и в Кърджали, Южна България, където около 500 души се събраха рано тази сутрин на спортно игрище в града с дистанция помежду си, предпазни маски и собствени молитвени килимчета. След молитвата за Рамазан Байрям се проведе и традиционното за всеки голям празник в града общо кафе с местния кмет, мюфтията и православен свещеник.

Протест на танцовите и музикалните школи пред Министерския съвет



Близо 300 души, заети в танцови и музикални школи от цялата страна, се събраха на протест в празничния ден - 24 май, пред Министерския съвет. Те подчертаха, че протестът им не е политически, а искат да бъдат отворени танцовите зали. "Няма логика предприятия, фитнеси и детски градини да се отварят, а танцовите зали - не", посочиха протестиращите, а в знак на протест изиграха традиционна българска ръченица. Те настояха за запазване на мярката 60:40 и поискаха гаранции за овъзмездяване на техния труд, ако в бъдеще възникнат подобни кризи.

Снимки: БТА, president.bg и БГНЕС

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45