Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 93

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Българите все още да не пътуват извън Европа 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова българите засега да не пътуват извън Европа заради ситуацията с Covid-19. „За пътуванията по света все още няма общоевропейско решение. Епицентърът на коронавируса се измести от Европа към Северна и Южна Америка. Има гнезда на зараза в Азия и Африка. Затова смятам, че е най-добре българите да правят планове за почивка в България или в Европа“, посъветва Захариева.

16 нови случаи на коронавирус в България от 427 проби
За последното денонощие са установени 16 положителни проби за коронавирус при проведени 427 PCR теста. От тях 10 са в София, в Благоевград, Пазарджик и Сливен – по два, показва Националната информационна система. Според системата регистрирани с инфекцията към момента са 294 души медицински персонал. За изминалото денонощие в България няма нови смъртни случаи на лица с доказана коронавирусна инфекция.

Министерството на земеделието затваря врати заради случай на Covid-19
Сградата на Министерство на земеделието, храните и горите ще бъде затворена на 9 юни заради заразен с коронавирус заместник-министър. Ще бъде извършена пълна дезинфекция. Текущата работа във ведомството и услугите за граждани ще продължат дистанционно. Предстои да бъдат тествани служители на министерството.

В родопската община Доспат въвеждат ограничителни мерки
В община Доспат въведоха строги противоепидемични мерки, сред които задължителна дистанция, носене на защитни маски на открити и закрити обществени места и забрана за събирания на повече от двама души. Кметът на Доспат Елин Радев обяви пред БНР, че от 9 юни се затварят и всички детски градини, спортни площадки и обществени центрове. Временно се затваря предприятието за играчки в Доспат, в което днес бяха установени три нови случая на Covid-19, с което броят на заразените там достигна 51. Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, където бе регистрирано огнище на Covid-19. Областният управител на Смолян, Недялко Славов предупреди, че не се препоръчват пътувания от и към Доспат. Още информация - ТУК.

Засилват противоепидемичните мерки в село Ясеновец
Това реши на извънредно заседание областният кризисен щаб в Разград. Директорът на РЗИ доктор Ася Генева съобщи, че още трима души са дали положителни проби за коронавируса. Те са настанени в инфекциозното отделение на разградската многопрофилна болница. 25 от общо 32 са активните случаи на зараза в областта. Хоспитализирани са 8 души.

Информационната система за Covid -19 вече работи отлично
Веднага след излизането на резултатите от тестовете, данните се въвеждат в единната информационна система за Covid -19, отбеляза пред БНТ изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Стремежът е това актуализиране да се прави в рамките на деня. С предимство се попълват положителните резултати, а след това и отрицателните, които се наливат като общ файл в системата, поясни той и добави, че системата вече работи перфектно. Първоначалното забавяне е нормално, тъй като обработването на данните понякога отнема 3-4 минути.

Преболедувалите Covid -19 изграждат имунитет
Над 90% от хората, при които е било доказано наличието на вируса, са имали симптоми и вече са излекувани, изграждат траен имунитет в рамките на година.  В интервю за БНТ, пулмологът д-р Александър Симидчиев, завеждащ отделение към МВР болница обясни, че тези, които прекарват вируса по-леко, изчистват вируса и нямат трайни увреждания. При хората, които боледуват по-тежко, особено онези, при които се налага интензивно лечение, могат да получат трайни увреждания на белия дроб.

Отпускат близо 80 млн. евро срещу безработицата
Социалният министър Деница Сачева обяви отварянето на нова правителствена мярка за справяне с безработицата, на стойност 80 милиона евро. Мярката е по ОП "Развитие на човешките ресурси" и по нея ще бъдат наемани хора, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки. По думите на Сачева, преди началото на извънредното положение безработните у нас са били 200 000, а на този етап те са се увеличили с нови 90 000.

Мярката 60/40 ще действа до края на септември, има готовност за удължаване 
С допълнения в мярката повече сектори ще може да се възползват от нея от 1 юли, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на кабинета. Министър-председателят посочи, че има готовност мярката да бъде удължена, за да може всеки един бизнес, който е в затруднение, да се рестартира с помощ на държавата. Към 5 юни подадените заявления по 60/40 са 15 371 за 260 698 работници и служители. Изплатени са над 73 милиона лева.

Ключова е отговорността на хората за спазването на социална изолация
Най-важната мярка е социалната изолация и отговорността на хората за спазването ѝ, каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той определи като силно притеснителен факта, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната: "Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките".

Българите вече могат да преминават границите на Словения 
От днес списъкът на държавите, чиито граждани могат да преминават границите на Словения е разширен с още 14 страни, съобразно епидемиологичната ситуация у тях. Така освен гражданите на Австрия, Хърватия и Унгария, словенските граници са отворени и за идващите от България, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Исландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Норвегия, Словакия и Швейцария. Ако ситуацията в някоя от тези общо 17 държави се влоши, те ще бъдат извадени от списъка. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00