Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 99

| обновено на 14.06.20 в 18:47
Снимка: БТА

България - в инициативата за осигуряване на ваксина за Covid-19
Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициатива за осигуряване на ваксина за Covid-19 с равен достъп за населението на всички страни от Европейския съюз. Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина.

От 15 юни пристигащите от Нидерландия без 14-дневна карантина
Карантината обаче остава за всички, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия и Република Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Това изменение се прави в издадена на 13.06. заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

На 15 юни в 12:00 ч. отпадат ограниченията за влизане на българи в Гърция
По информация на посолството ни в Атина при влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация на пътуването си. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова МВнР препоръчва на българските граждани с наложена карантина да се връщат в България от границата.

От 15 юни летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Задължителното тестване за коронавирус на летищата и налагане на 14-дневна карантина при положителен резултат остава единствено за граждани, които пристигат от рискови според оценката на Европейската агенция за авиационна безопасност райони, независимо от националността им.

Излекувани от Covid-19 даряваха кръв в Международния ден на кръводаряването
"Дари кръв, направи света едно по-добро място“ - под това мото премина деня накръводаряването тази година, а във Военномедицинска академия го отбеязаха чрез иницативата излекувани от коронавирус пациенти да дарят кръв и така да подпомогнат лечението на други болни. В България близо 170 000 души са дарили кръв през миналата година. От началото на настоящата обаче има рязък спад на кръводарителите заради пандемията, отбеляза заместник-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска. 

Лек спад на заразените с Covid -19
Новорегистрираните случаи за изминалото денонощие са 75 при направени 1 975 PCR теста. С тях общият брой на установените случаи става 3266. Областите с повече случаи са Плевен − 12, Сливен − 11, София град − 14 и Шумен − 10. По данни на Единния информационен портал активните случаи са 1371. Излекуваните са 1723, от които 7 са регистрирани през последното денонощие. В лечебни заведения са настанени 247, като 16 от тях се намират в интензивни отделения. Починалите до този момент са 172 души, като за изминалото денонощие няма нови смъртни случаи.

PCR тестът дава между 3 и 5% фалшиви резултати
За поставянето на диагнозата Covid-19 са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Според български лекари от първа линия, практиката понякога е по-различна. На базата на образните изследвания с доказана картина на Covid-19 инфекция в 2-3 от случаите тестовете излизат отрицателни. Специалистите обясняват това с качеството на изследвания секрет, като най-достоверен резултат дава този от белия дроб. По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест е между 3 и 5%. Когато симптомите са налице и се знае от кого се е заразил пациентът, дори да има отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза, уточни Кунчев пред БТВ.

Медицинска сестра от детска ясла в София е с положителен тест за Covid-19
На целия персонал на детското заведение са направени изследвания с PСR тест, които са показали отрицателен резултат. Родителите на децата са уведомени и се извършва пълна дезинфекция на яслата. По разпореждане на Столичната здравна инспекция контактните деца ще бъдат под домашна карантина 14 дни, като предстои да бъдат направени тестове на контактните. При отрицателни проби по-големите деца ще могат да посещават детското заведение. Децата, които до момента не са идвали на ясла и не са контактни, ще се приемат от 15 юни в друга яслена група. С изключение на контактната група, останалите утре ще приемат деца.

Жена с положителен тест за Covid-19 постави под карантина група ловци
Жената с положителна проба е част от персонала на заведение в Паничище, където имало частно парти, събиране на ловци. Издирени са всички, с които е контактувала и те са карантинирани. Ситуацията с разпространението на коронавируса е под контрол, каза пред БНР шефът на РЗИ-Кюстендил доктор Васко Величков. По думите му жената е добре и превантивно е закарана в болницата в Дупница.

Отварят нощните клубове и дискотеките
С поправка в заповед на здравния министър Кирил Ананиев от понеделник, 15 юни, се разрешава отварянето на дискотеките, нощните клубове и пиано баровете. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки.

България се нарежда сред най-безопасните страни за летен отдихУсилията на страната ни да предотврати разпространението на Covid-19 сред туристите бяха оценени от Световния съвет за туризъм и пътешествия. Туристическите обекти у нас ще получат специални значки Safe Travels, като знак, че са взели всички мерки за безопасна почивка в курортите. Организацията, която обединява участници в туристическата индустрия, обяви Турция, България, Португалия и някои други страни за безопасни. Това означава, че в хотелите по тези места служителите вече са обучени по новите правила за хигиена, които стриктно трябва да се спазват. Състоянието на тяхното здраве непрекъснато ще се следи от ръководството и здравните органи. Още по темата - ТУК

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00