Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 102

Снимка: БГНЕС

Увеличават се случаите на коронавирус
По информация на Eдинният информационен портал за Covid-19 към 00:00 часа на 17 юни, при повече от 2000 теста, направени за едно денонощие, положителните проби са 112. В последното денонощие петима са починали, а 33 са излекуваните. Сред най-вероятните причини за по-високия брой нови случаи е връщането на заразата в плевенското село Буковлък, както и в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, където до 30 юни временно се ограничава придвижването.

След 41 дни в интензивно отделение беше изписана 36-годишна жена
Случаят е от болницата в Хасково. Директорът на Регианалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова съобщи, че на пациентката, излекувана от коронавирус, е било връчено предписание за 14-дневна карантина. Младата жена се завърна с полет от Нидерландия на 26 април. В България беше диагностицирана с Covid-19. След карантината, жената отново ще бъде тествана. Повече подробности – ТУК

НОИ затвори врати за пълна дезинфекция
Сградата на Националния осигурителен институт на столичния бул. „Ал. Стамболийски“ затвори днес за пълна дезинфекция на помещенията. Причина за това е положителна проба за заразяване с Covid-19 на служител от контактния център на НОИ. Приемните за граждани работиха до 15:00 часа при спазване на мерките за индивидуална защита и физическо отстояние.

Километричните  опашки  на граничен пункт „Кулата“ не намаляват 
Недоволството на хиляди хора, тръгнали на почивка в Гърция, ескалира. От вчера граничните власти в южната ни съседка въведоха стопроцентов контрол на всички, влизащи в страната, включително и на гражданите на ЕС. Няма промяна в  транспортния натиск на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Над 13 километра е опашката от камиони в посока  Гърция, колоната от леки автомобили е около 7 километра. Стотици семейства попаднаха в капана на задръстването. Още информация – ТУК. 

Без допълнителна отпуска за родители, използвали я да гледат децата си в извънредното положение
На този етап правителството не предвижда да осигури допълнителен платен годишен отпуск от 20 дни за родители, които по време на извънредното положение у нас, използваха отпуската си, за да гледат децата си. Социалният министър Деница Сачева се аргументира с разчета, че правоимащи биха били 700 000 работещи, а разходите ще надхвърлят 350 милиона лева. Сачева заяви, че за работещите родители се предвиждат други мерки. Още по темата – ТУК

Здравно осигурените лица не заплащат PCR тестовете
Здравният министър разпореди, че е незаконно изискването за PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. Разпореждането е заради зачестилите сигнали от граждани, че преди хоспитализация или консултация на пациентите се изисква от болниците извършен платен PCR тест. Министърът е категоричен, че всички сигнали ще бъдат проверени, а лечебните заведения санкционирани. Всички здравноосигурени имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от Здравната каса. Министерството призовава всички български граждани да подават сигнали в случаи на нарушение на разпоредбата.

България оценява положително финансовите планове на Еврокомисията
Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се състои на 19 юни чрез видеоконферентна връзка. На него ще бъдат обсъдени предложенията на Европейската комисия за Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. и за План за възстановяване след кризата предизвикана от COVID-19. България оценява предложението на Европейската комисия за Европейски инструмент за възстановяване като добра основа за водене на преговори, защото отразява основните принципи за амбициозен, фокусиран и временен инструмент, се казва в решението.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00