Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 107

Снимка: БГНЕС

Връщат задължителните маски на закрити обществени места
От вторник, 23 юни, носенето на предпазни маски на закрити обществени места отново ще бъде задължително. Мярката се предприема заради увеличения брой на заразените с коронавирус и неспазването на дистанция, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при наполовина заети места, а хората ще носят маски, шлемове или други предпазни средства, каза още министърът. Това се отнася и за нощните заведения, кината, театрите, спортните състезания, а при провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор. В магазините и търговски центровете пък ще се спазва и физическа дистанция от метър и половина.

До края на седмицата ще се реши дали да продължи извънредната епидемична обстановка. Репортаж по темата − ТУК.

Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки
„Опасността не е отминала и за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение е спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция”, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с Националния оперативен щаб. Констатирано е, че обстановката се следи внимателно и започва масов контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Прокуратурата сезира премиера за мерките срещу Covid-19
Освен Бойко БорисовВърховната административна прокуратура е сезирала здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб. От институцията ги призовават да преценят ефективността на действащите противоепидемични мерки и евентуалната необходимост от предприемането на други мерки с цел реалното ограничаване на разпространението на инфекцията. Заради драстичното нарастване на броя на положителните проби за коронавирус от държавното обвинение очакват от компетентните органи „да преценят организацията и контрола за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят на ВАП незабавна информация за констатираното”.

Тенисистът Григор Димитров има коронавирус
Новината, че се е заразил с Covid-19 съобщи самият той в профила си в Инстаграм. Григор Димитров се отказа от участие в „Адрия Тур“ в Белград веднага след загубата си в първия мач на турнира. Областният кризисен щаб в Хасково призова всички, контактували с Григор Димитров по време на престоя му в града, да се подложат на доброволна карантина. Българският тенисист, заедно със своя треньор Крис Гро, който също е с положителна проба за коронавирус, беше в родния си град на 16 и 17 юни.

Втората вълна на Covid-19 не е опасна като първата
„Увеличаването на броя заразени не вещае катаклизми”, каза директорът на „Александровска болница“ проф. Костадин Ангелов. Според него все по-малко хора се нуждаят от болнично лечение, а лекарите са добре подготвени и могат да се справят с последствията. В началото на епидемията вирусът е бил агресивен и затова много от заразените е трябвало да постъпват в болница – 10% от тях в реанимация, докато сега вирулентността му спада. Проф. Ангелов приема увеличения брой на заразени като втора вълна на коронавируса, която се дължи на липсата на дисциплина.

Няма починали от коронавирус през последното денонощие
33 случая на заразени с Covid-19 са регистрирани през последните 24 часа, според Единния информационен портал. Това е с 84 души по-малко спрямо предишното денонощие, но и направените тестове са по-малко – 566. До момента са се заразили 3905 души, от които 2074 са се излекували, а 199 са починали. 47 са оздравелите през денонощието. Активните случаи са 1632.

Пастор от Костиево с Covid-19
Още един пастор, присъствал на сбирката на евангелистки проповедници в Перущица, е установен с коронавирус. Екип на РЗИ Пловдив днес изследва детето на пастора от Костиево, което посещава детска градина заедно с около 40 деца. Проби ще се вземат и на учителките му, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Забавачката не е затворена. Спрян е обаче достъпът до църквата, в която е служил пастор Александър. И двете места ще бъдат основно дезинфекцирани. По темата – ТУК.

Наемат берачи на череши от квартал под карантина
200 души от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, затворен от 19 юни заради големия брой заразени, ще бъдат допуснати до беритбата на череши. Кварталът е обграден с контролно-пропускателни пунктове. През последното денонощие са установени 14 случая − по-малък брой от предходните дни, и това дава надежда, че заразата е овладяна. Председателят на местното читалище „Васил Левски“ Петър Игов заяви, че мерките за карантина са сурови и противозаконни и ще ги атакува в съда.

Епидемията отсрочи погасяването на 10% от кредитите
Банките са отсрочили 10 на сто от кредитните си портфейли след въведения на 10 април мораториум върху плащанията по заемите. Мярката беше предприета в подкрепа на гражданите и фирмите, изпаднали в затруднение заради коронавируса. Днес изтича срокът, в който търговските банки приемат заявления за отсрочване на кредити. Одобрените над 80 хил. заявления са на стойност 3,1 млрд. евро. Най-масово са отсрочвани предимно потребителски кредити, показват данните на БНБ.

По 3 хил. лева глоба за ГЕРБ и БСП
Партиите ще бъдат глобени от Столичната здравна инспекция заради събирането на много хора на закрито и без спазването на дистанция. Акт е съставен и на директора на националния стадион „Васил Левски“ заради скупчването на запалянковците на дербито „Левски” – ЦСКА София.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова +екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00