Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 122

Снимка: Pixabay

Въвеждат по-строги мерки при над 200 заразени дневно
“Ако броят на заразоносителите на Covid-19 премине 200 души дневно за продължителен период, ще се върнат част от ограничителните мерки”, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Засега не се предвиждат нови мерки, но ако се стигне до ескалиране на ситуацията, има готовност да се възстановят част от по-строгите предписания.

174-ма новозаразени с коронавирус
Резултатите са при направени 2775 PCR теста през последното денонощие. Починали са четирима и с тях общият брой става 250, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 7 юли. Излекуваните са 85, като с тях общият брой на оздравелите достигна 3000. Заразени досега са общо 5914 души, от които 2664 са активните случая. 470 от тях са хоспитализирани, а 29 се намират в интензивни отделения. От март до днес са направени над 156 хил. теста за коронавирус.

Премиерът разпореди да продължи укрепването на болниците
Целта е лечебните заведения, които приемат пациенти с коронавирус, да разполагат с всичко необходимо – “от лични предпазни средства и лекарства до кадрови ресурс”. На заседание с Националния оперативен щаб Бойко Борисов е обсъдил също разпространението на коронавируса на Балканите и на регистрирания значителен ръст на нови случаи в близките до нас Северна Македония, Сърбия, Косово и Турция.

Мерките трябваше да продължат още един-два месеца
“Разпускането на мерките доведе до разрастването на епидемията”, каза пред БНР акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той е категоричен, че въведените “меки мерки” е трябвало да продължат поне още един-два месеца, както и че ако не са били обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да бъдем в “много добро състояние на  овладяване на епидемията”. Акад. Богдан Петрунов предположи, ченеизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до повторно затягане на мерките. "Докато има хора, които могат да бъдат заразени, коронавирусът ще продължи да се разпространява”, каза още той.

Строгостта на мерките да зависят от рисковите ситуации
“Проблемът не е в мерките, а в тяхното спазване и в индивидуалната отговорност на хората", заяви пред БНР д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че трябва да приемем новата реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила. Според пулмолога мерките трябва да бъдат съобразени с рисковите ситуации. "Аз ги деля на четири вида –контакт 1:1; 1:10; 1:100 и 1:1000 – такива са мачовете и големите концерти, при които един човек може да срещне други 1000", обясни той, добавяйки, че ако зависеше от него, не би позволил футболните срещи.

Повишава се тревогата от разпространението на Covid-19
Според изследване на агенция “Галъп” 60% от българите се страхуват, че те или член на семейството им могат да се заразят. За сравнение 51 на сто от анкетираните са отговорили положително на този въпрос през април. Докато в началото на юни 72% са смятали, че епидемията от Covid-19е под контрол, сега този дял е 38 на сто. Намалява и увереността, че до края на годината ще се върнем към нормалния живот. Въпреки по-тревожната ситуация мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 59 на сто смятат, че правителството се справя добре с кризата, а 39% заемат обратното мнение.

Няма място за паника от коронавируса
“С отпускането на мерките е нормално вирусът да има по-широко разпространение”, каза пред БНР проф. Мира Кожухарова. По думите й, независимо от повишения брой случаи, тежкозаболелите не са много. “Коронавирусът не е такъв причинител на заразно заболяване, който налага животът оттук насетне да спре”, каза още вирусоложката и препоръча “лека-полека” предпазните мерки да бъдат отпуснати.

ЕК предвижда спад на икономиката ни
БВП на страната ни през т.г. ще се свие със 7,1%, а догодина ще се върне към растеж от 5,3 на сто, според лятната икономическа прогноза на Еврокомисията. Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината, пандемията от Covid-19 оказа отрицателно влияние върху икономиката, се казва в доклада. Изтъква се също спадът в частното потребление и свиващите се инвестиции.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 427

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат” България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.21 в 16:14

1123 новозаразени с Covid-19

През изминалото денонощие са установени 1123 нови случаи на коронавирус от направените 15 хил. тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 8%. Най-много новозаразени има в София – 215, във Варна – 123 и в Пловдив..

публикувано на 08.05.21 в 09:05

Covid-19 в България: Ден 426

Зелените коридори за имунизация остават и след 9 май На 10 май пристигат нови над 270 000 ваксини срещу коронавирус, „така че зелените коридори за ваксиниране да продължават да работят“ – разпореди премиерът в оставка Бойко Борисов. По време на..

публикувано на 07.05.21 в 17:38