Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 132

267 нови случая на Covid-19 при рекордни над 6500 теста
8144 вече са случаите на Covid-19 в България от началото на епидемията, показват данните в Единния информационен портал. 267 са потвърдените случаи през изминалото денонощие, при направени 6526 PCR теста. Роля за по-големия брой тестове играе изискването на Гърция за наличието на отрицателен PCR тест при влизане в страната. Това доведе и до опашки пред лабораториите у нас в последните дни. За вчера излекуваните са 86 души, а четирима са починалите с коронавирус. 582 души със заболяването се намират в болница, 28 са в интензивни отделения.

PCR тестове за чужбина и в болница "Пирогов"
От 19 юли и в болницата за спешна медицина „Н. И. Пирогов” в София ще се правят PCR тестове за Covid-19 на пътуващи в чужбина, като ще бъде издаван сертификат на английски език. Изследването ще се провежда сутрин от 8:00 ч. до 10:00 ч. Резултатите ще се получават между 12:00 ч. и 13:00 ч. на следващия ден. Взетите проби ще се изследват в сертифицирана лаборатория за PCR в реално време. Цената за един тест е 100 лева (около 51 евро).

Голяма част от хотелите по Черноморието не могат да запълнят и половината от капацитета си
Голяма част от хотелите по морето не са регистрирали туристи, показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). До 6 юли от 8800 места за настаняване по морето, под 2500 са приели гости, т.е. едва около 28%. Въпреки, че в курортите вече има почиващи от Германия, Полша, Румъния и други държави, прогнозите за възстановяване на летния туризъм не са съвсем оптимистични.

Учебната 2020/2021 година ще започне присъствено
Новата учебна година ще започне в реална учебна среда за всички класове и ученици. Решението е взето на заседание на Отрасловия съвет към МОН, съобщи във Фейсбук председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Стаматов уточнява, че ще бъде начертан и план за готовност за реакция при установяване на случай на коронавирус в училище. Ще бъде предложена широка рамка за действие, която ще бъде доразработена от всяко училище.

Три положителни проби за Covid-19 затвориха шивашка фабрика в Димитровград
От 300 тествани работнички в димитровградска шивашка фабрика само две са с положителни проби за Covid-19. Масовото тестване се наложи, след като шивачка се оказа заразена. От сряда предприятието е затворено. Във фирмата са взети всички противоепидемични мерки.

Масови проверки за спазване на дистанция в гръцките курорти
Масовите проверки на властите по плажовете в туристическите райони на Гърция са отчели много случаи на неспазване на предписанията за безопасна дистанция. Правителството удължи наложените ограничения до края на месец юли. Задължителното разстояние между чадърите е 4 метра с не по-вече от 2 шезлонга. Забранено е стоенето на туристите на барчетата на плажа. Поръчките само със сервитьор. От правителството са категорични, че "няма да затварят границата, а е възможно само локална карантина на места, ако се наложи", информира кореспондентът на БНР Катя Пеева.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 436

Нова организация на имунизацията срещу Covid-19 – приоритет са възрастните хора Планът за ваксинация се изменя и приоритет се дава на възрастните над 60 години, за да се намали смъртността от вируса, обяви служебният министър на здравеопазването..

публикувано на 17.05.21 в 18:59

Covid-19 в България: Ден 435

Удължават извънредната епидемична обстановка с един месец Здравните власти планират удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че без подобна..

публикувано на 16.05.21 в 15:54

Вероятно удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец

Здравните власти планират удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че без подобна стъпка много от противоепидемичните мерки няма да може да се прилагат...

публикувано на 16.05.21 в 13:19