Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 132

267 нови случая на Covid-19 при рекордни над 6500 теста
8144 вече са случаите на Covid-19 в България от началото на епидемията, показват данните в Единния информационен портал. 267 са потвърдените случаи през изминалото денонощие, при направени 6526 PCR теста. Роля за по-големия брой тестове играе изискването на Гърция за наличието на отрицателен PCR тест при влизане в страната. Това доведе и до опашки пред лабораториите у нас в последните дни. За вчера излекуваните са 86 души, а четирима са починалите с коронавирус. 582 души със заболяването се намират в болница, 28 са в интензивни отделения.

PCR тестове за чужбина и в болница "Пирогов"
От 19 юли и в болницата за спешна медицина „Н. И. Пирогов” в София ще се правят PCR тестове за Covid-19 на пътуващи в чужбина, като ще бъде издаван сертификат на английски език. Изследването ще се провежда сутрин от 8:00 ч. до 10:00 ч. Резултатите ще се получават между 12:00 ч. и 13:00 ч. на следващия ден. Взетите проби ще се изследват в сертифицирана лаборатория за PCR в реално време. Цената за един тест е 100 лева (около 51 евро).

Голяма част от хотелите по Черноморието не могат да запълнят и половината от капацитета си
Голяма част от хотелите по морето не са регистрирали туристи, показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). До 6 юли от 8800 места за настаняване по морето, под 2500 са приели гости, т.е. едва около 28%. Въпреки, че в курортите вече има почиващи от Германия, Полша, Румъния и други държави, прогнозите за възстановяване на летния туризъм не са съвсем оптимистични.

Учебната 2020/2021 година ще започне присъствено
Новата учебна година ще започне в реална учебна среда за всички класове и ученици. Решението е взето на заседание на Отрасловия съвет към МОН, съобщи във Фейсбук председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Стаматов уточнява, че ще бъде начертан и план за готовност за реакция при установяване на случай на коронавирус в училище. Ще бъде предложена широка рамка за действие, която ще бъде доразработена от всяко училище.

Три положителни проби за Covid-19 затвориха шивашка фабрика в Димитровград
От 300 тествани работнички в димитровградска шивашка фабрика само две са с положителни проби за Covid-19. Масовото тестване се наложи, след като шивачка се оказа заразена. От сряда предприятието е затворено. Във фирмата са взети всички противоепидемични мерки.

Масови проверки за спазване на дистанция в гръцките курорти
Масовите проверки на властите по плажовете в туристическите райони на Гърция са отчели много случаи на неспазване на предписанията за безопасна дистанция. Правителството удължи наложените ограничения до края на месец юли. Задължителното разстояние между чадърите е 4 метра с не по-вече от 2 шезлонга. Забранено е стоенето на туристите на барчетата на плажа. Поръчките само със сервитьор. От правителството са категорични, че "няма да затварят границата, а е възможно само локална карантина на места, ако се наложи", информира кореспондентът на БНР Катя Пеева.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00