Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 139

Нареждаме се сред страните с най-много Covid-19 в Европа

“България вече се стреми към второ-трето място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия”
, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Има нарастване на случаите при по-млади хора. “Нивото на положителните проби е сравнително еднакво - между 4 и 6 процента”, допълни той и акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване. Д-р Ангел Кунчев прогнозира, че предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система. Според него обществото е уморено от налаганите мерки и се наблюдава “активно нежелание” да се спазват те.

Премиерът с отрицателна проба за коронавирус 

Бойко Борисов, началникът на политическия му кабинет Деница Желева и членовете на премиерския екип не са заразени с Covid-19, показват повторните им тестове, информира правителствената пресслужба.По-рано днес от Военномедицинската академия съобщиха, че Деница Желева е дала първа положителна проба след завръщането на българската делегация от Брюксел. Всички служители на администрацията на Министерския съвет се тестват, тъй като в началото на седмицата сред тях бяха установени двама с коронавирус.

Дания съветва гражданите си да не пътуват до България

Препоръката е заради увеличаващия се брой на заразените с коронавирус у нас. Така страната ни се присъединява към Люксембург, Португалия и Швеция, за които Копенхаген вече предупреди, че е опасно да се пътува. От вчера пък датските власти въведоха двуседмична карантина за всички, пристигащи от България. Те биват допускани на територията на страната, само ако имат роднинска връзка, работа, учение или бизнес пътуване.

Лек спад на заразените с коронавирус

269 случаи на Covid-19са установени през последното денонощие при направени 5913 PCR теста. Най-много заразени има в София - 53, следват Благоевград - 34, Варна - 31, Пловдив и Добрич - по 27. 388 души са оздравелите и с тях преборилите се с вируса стават 5031. Починали са 8 души, а общият им брой достига 329. В болница се намират 665 пациенти, 27 са в интензивни отделения. Потвърдените случаи от началото на епидемията наброяват 9853. От тях активни са 4493.

Областният управител на Добрич с Covid-19

Заради положителната проба на Красимир Кирилов, областната управа на града ще работи при строг контрол. Отменят се всички планирани работни срещи, заседания и комисии, а тази вечер ще бъде извършена пълна дезинфекция на сградата. Вече са издирени хората, с които областният управител е контактувал, и са поставени под карантина, съобщи кореспондентът на БНР в града.

Специалист: С ваксина ще функционираме по обичайния си начин

“Имунитетът срещу коронавирусните инфекции не е особено дълъг, той трае най-много три години”, каза пред БНР д-р Петър Марков, преподавател по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по тропическа медицина. Той добави, че евентуална ваксина ще доведе до придобиването на имунитет при повечето хора, а това означава нормално функциониране на обществата. “Разпространението на Covid инфекцията критично зависи от предприетите мерки”, подчерта експертът. Според него правителствата е необходимо да разполагат със списък от предписания с различна степен на ефективност."Властите в България трябва да обясняват на гражданите опасностите от разпространението на коронавируса", каза още д-р Петър Марков.Интервюто чуйте тук.

Оздравяха почти всички заразени футболисти на “Миньор”

Десет от 13-имата заболели от коронавирус играчи на пернишкия отбор са дали отрицателни проби, съобщи старши треньорът Юрий Васев. Отборът е подновил тренировките в камерен състав. Натоварването ще бъде увеличено през следващата седмица, за да могат футболистите да се възстановят.

1 млн. българи са дарили средства за борба с пандемията

22 млн. евро са постъпили в подкрепа на битката с коронавируса в периода март - юни, съобщиха от Българския дарителски форум. Част от средствата са предоставени от 1 млн. пълнолетни българи. С даренията е купена апаратура, както и материали и консумативи. 90 на сто от помощта е насочена към здравни заведения.

Българите са уморени от мерките срещу Covid-19

Повечето хора възприемат спокойно пандемията, показва проучване на агенция "Галъп“. 35% смятат, че коронавирусът е огромна заплаха, а според 46% той е като грипа. По-младите са по-скептични към опасността. 47% от анкетираните подкрепят работата от вкъщи. 46% не приемат дистанционното обучение. Половината от анкетираните одобряват работата на Националния оперативен щаб.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова+Екип „Новини”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00