Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 144

Държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Понижава се възрастта на заразените с Covid-19  в България

Половината от новите пациенти, лекувани в болниците са под 65 години. Въпреки спада на възрастовата група, рискова група продължават да бъдат и пациентите над 65 години, с придружаващи заболявания. Това коментира пред БТВ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Зачестяват и случаите на тежко клинично протичане, без придружаващи заболявания. Броят на положителните проби се задържа около 5%, добави Кунчев и изрази тревога, че се доближава критичната граница на хоспитализирани.

Здравният министър: Има ръст на Covid-случаите, но контролът върху инфекцията е успешен

В България наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността“- коментира пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите муконтролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства. „Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“, каза министърът и допълни, че идната седмица на Министерски съвет ще бъде представен конкретен план. Със средства по европроект предстои бъдат закупени апарати за общинските болници.

Българите ще влизат в Босна и Херцеговина с PCR тест

Българското посолство в Сараево съобщи, че заради епидемиологичната ситуация в Босна и Херцеговина българските граждани могат да влизат на територията на страната с цел туризъм, посещение или служебно след представянето на границата на отрицателен PCR тест за Covid-19, извършен през последните 48 часа. Българските граждани, преминаващи транзит през Босна и Херцеговина, не трябва да представят отрицателен PCR тест, ако докажат по категоричен начин (напр. автобусен или самолетен билет, резервация за почивка или посещение в друга държава) транзитното си преминаване през територията на страната.

Българин с положителен тест за коронавирус вся суматоха в Кипър

Сънародникът ни вдигна на крака полицията и здравните власти на острова, след като избяга от задължителната карантина и се укри. Той пристигнал в град Пафос в понеделник, 27 юли, и при проведения тест за коронавирус на летището е дал положителен резултат. Според действащите разпоредби в Кипър той подлежи на 14-дневна карантина. Заразеният обаче не е открит на посочения адрес и е подаден сигнал за издирването му. След няколко часа българинът бе открит, съобщи за БНР пресцентърът на полицията в Кипър.

Новите случаи на Covid-19 в България отново нарастват 

За последното денонощие, новите случаи на коронавирус у нас са 250, или  4,71% от 5 303 PCR теста. Това показват официалните данни на Единнияинформационен портал. В болница са 699, от тях 40 души в интензивни отделения. Оздравелите за последните 24 часа са 181, а починалите са 8 души. Процентът на смъртността с установен коронавирус в България е 3,27 %.

Броят на българските студенти в чужбина намалява с повече от 40%

Повече от 40% ще е отливът на български студенти от обучение в чужбина заради коронавируса, прогнозират консултантски агенции за образование извън България цитирани от  в-к. "Монитор“. Справка на Министерството на образованието сочи, че до 27 юли са легализирани 2669 дипломи за средно образование, докато през 2019 г. те са били 4683. В същото време българските ВУЗ-ове отчитат ръст на кандидат-студентите. Само в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ тази година са кандидатствали 10 664 младежи, което е с около 3500 повече спрямо миналата кампания.

Свободните творци ще бъдат подпомогнати с близо 12 млн. лева

12 от 15-те млн. лева, одобрени от правителството за антикризисно подпомагане на българската култура, ще бъдат дадени на творци на свободна практика за създаване на самостоятелни проекти от всички сфери на изкуството. Това съобщи министърът на културата Боил Банов. Очаква се по този начин да бъдат финансирани 3000 творчески проекта с по 4000 лева. Има изискване проектите да са по творби на български автори. Отделно със 700 хиляди лева ще бъдат подпомогнати цирковото и вариететното изкуство, които също силно пострадаха от корона-кризата. Още по темата - ТУК.

Здравен икономист: Увеличаването на парите за здравеопазването е предизборна мярка

Увеличаването на парите е по-скоро предизборна, отколкото антикризисна мярка. Такова мнение изказа в интервю за БНР здравният икономист Аркади Шарков относно допълнителните средства, отделени за здравеопазване - над 250 млн. лева. Той отбеляза също, че започва напрежение между медицинските специалисти по въпроса кой е по-напред и по-назад на т.нар. първа линия.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 427

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат” България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.21 в 16:14

1123 новозаразени с Covid-19

През изминалото денонощие са установени 1123 нови случаи на коронавирус от направените 15 хил. тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 8%. Най-много новозаразени има в София – 215, във Варна – 123 и в Пловдив..

публикувано на 08.05.21 в 09:05

Covid-19 в България: Ден 426

Зелените коридори за имунизация остават и след 9 май На 10 май пристигат нови над 270 000 ваксини срещу коронавирус, „така че зелените коридори за ваксиниране да продължават да работят“ – разпореди премиерът в оставка Бойко Борисов. По време на..

публикувано на 07.05.21 в 17:38