Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 156

| обновено на 10.08.20 в 19:20
Снимка: БГНЕС
Затварят хотели в курорта Албена ˗ няма туристи
Курортният комплекс „Албена“ започна поетапно затваряне на хотелите. Причината е намаляващият брой на туристите. Чартърните полети се отменят. В петък Германия ˗ един от важните за българския туризъм пазари, обяви Северното ни Черноморие за опасна дестинация. 

Епидемичната обстановка в комплекса е спокойна. До този момент няма данни за заразени туристи. Миналата седмица гостите на комплекс „Албена“ са били 8000, тази седмица те вече са около 6500, информира кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова.

Спад на туристите в България
В първия летен месец, на фона на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса, в България са функционирали общо 2030 туристически обекта - хотели, мотели, къмпинги и др. места за краткосрочно настаняване.

По данни на НСИ, в сравнение с юни 2019 г. общият брой на работещите места за настаняване намалява с 32.7%, а на използваните легла в тях с 43.6%. От общия брой нощувки, в хотелите с 4 и 5 звезди - 59.3% са на чужди граждани и 31.3% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди 21.3% от нощувките са на чужди граждани и 29.8% - на българи, а в категорията 1 и 2 звезди те са съответно 19.4 и 38.9%.

В сравнение с юни 2019 г. броят на гостите намалява с 80.6%, като при чуждите граждани спадът е с 94.5%, а при българските - с 59.5%.

Италия запазва карантината за всички, които пристигат от България до 7 септември
Това се посочва в указ на италианския кабинет, който влиза в сила от днес, съобщи БНТ. Мярката засяга и пристигащите от Румъния.

Заболелите в световен мащаб продължават да се увеличават. В няколко европейски държави бяха регистрирани рекорден брой носители на заразата. В Италия ˗ за първи път от края на май, бяха регистрирани над 500 нови случая. Новозаболелите надминаха 1000 души за денонощие в Испания, Франция и Германия.

Властите навсякъде приканват хората да спазват дистанция и да ограничат контактите. Все повече райони и отделни градове се поставят под карантина.

53 са новите случая на коронавирус в България за последното денонощие
53 или 4,16%, са установените нови случаи на коронавирус в България от направените за последните 24 часа 1275 PCR теста. Данните на Единния информационен портал сочат, че най-много нови случаи има в Пловдив - 4, София - 8, Пазарджик - 7, и Добрич - 7. За последното денонощие са починали двама пациенти с коронавирус. Активни са 5177 случая, показва справка на „Радио България“.

Излекувани са 54 души. Толкова са и пациентите, които остават в интензивни отделения, а общо в болница са 849 души. 

От началото на пандемията в страната са направени общо 304 811 PCR теста, 13 396 от тях, или 4,39 %, са били положителни.

Дете на 2 годинки от Радомир е с положителна проба за коронавирус
Момченцето и неговата майка са сред новорегистрираните случаи на Covid-19 в област Перник в периода от 7 до 9 август, информира РЗИ. На територията на региона активни към момента са 55 случаи, като 15 от заболелите са на болнично лечение, съобщи репортерът на БНР в Перник Елена Тамакярска.

Общинските болници изпитват кадрови и финансови дефицити, искат увеличение за недооценените пътеки
За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите. Основната причина е резкият спад на пациентопотока.

„Хората решиха под страха да не се заразят от Covid да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен зазлее, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, със силно усложнени заболявания. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити“̶обясни в интервю за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Той алармира, че има опасност от затваряне на общински болници поради липсата на финансово и кадрово обезпечаване.

Промяна в методиката за определяне на линията на бедност
Проект на правителствено постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната предвижда социалният министър да има правомощия да предлага размера на официалната линия на бедност според възможностите на бюджета. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Още по темата – ТУК.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00