Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 158

Снимка: Мая Щърбанова

Д-р Хасърджиев: Здравната система не е подготвена за предизвикателството Covid-19
„100% от всички жертви на Covid-19 са хора с придружаващи заболявания”, заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той подчерта, че се наблюдава „много голяма заплаха” при хронично болните пациенти. Според лекаря неспазването на препоръките за дистанция и носене на маски у нас е силно притеснително. „Силно притеснително е и това, че здравната ни система не е подготвена да посрещне подобно предизвикателство”, добави той, визирайки коронавируса. На свой ред, кардиологът проф. Младен Григоров каза, че Covid-19 е създал психопандемия. Интервюто чуйте ТУК.

210 новозаразени с коронавирус
Новите случаи възлизат на 3,9% от общо направени 5388 PCR тестове през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Най-много положителни проби са установени в София – 59, следват Пловдив с 31, Благоевград с 24, Добрич с 17 и Варна с 14. Второ поредно денонощие са починали 12 души и с тях броят на загубилите живота си вследствие коронавирусна инфекция става 471. Оздравели са 174-ма, а в болница се намират 861 пациенти – от тях 64-ма в интензивни отделения. Активните случаи са 5097 от общо 13 722 до момента. Още информация – ТУК.

Коронавирус и в спешната помощ в Пазарджик
Шест положителни проби за Covid-19 са установени сред служителите на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Заразените са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. В момента се изследва целият медицински персонал. Директорът на центъра трябва да осигури непрекъснат работен процес при отсъствието на голям брой служители, както и да провежда всекидневен мониторинг върху използването на лични предпазни средства от работещите там, съобщава репортерът на БНР Димитър Владимиров.

Положението в добричката болница остава критично, Covid-отделението - без места
„Ръководството неглижира ситуацията и си мислеше, че няма да ни връхлети пандемията, затова и не предприе съществени мерки”, коментира пред БНР гастроентерологът д-р Ивелина Вълчева по повод на критичната ситуация в болницата. Тя обясни, че двете отделения – Covid-секторът и второто вътрешно, са запълнени и няма как да се приемат повече пациенти. Д-р Ивелина Вълчева заедно с колежката си д-р Елис Селимова, също гастроентеролог, се грижат за болните с Covid-19 в града след закриването на инфекциозното отделение заради напуснали лекари. Според тях сегашната организация в болницата крие рискове както за пациентите, така и за медицинския персонал. През май в Добрич не е имало нито един заразен, а през август се очаква вирусоносителите да надминат 550.

Маските задължителни на публични мероприятия в Пловдив
Заради задълбочаващата се епидемична обстановка в областта носенето на маски на футболни срещи, концерти и други сценични прояви става задължително, реши Областният кризисен щаб в града. Областният управител Дани Каназирева призова кметовете да съдействат на контролните органи, за да се намали контактът между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие.От идния понеделник още две пловдивски болници с общо 40 легла ще приемат пациенти с коронавирус, съобщи БНР-Пловдив.

Гражданите най-често питат на горещия телефон за карантината
Между 350 и 400 души се обаждат всеки ден на националния телефон 02 807 87 57 с въпроси, свързани с Covid-19. Най-често те питат кой подлежи на карантина при пристигане от дадена страна, кои граждани имат правото да влизат у нас, може ли да бъде отменена карантината при отрицателен PCR тест. По-рядко постъпват въпроси за симптомите на коронавируса, но понякога звънят паникьосани хора, търсещи успокоение. Линията е открита от Министерството на здравеопазването през февруари и в началото е била заета непрекъснато. Напоследък се забелязва успокоение, съобщава репортерът на програма “Хоризонт” Поли Начева.

Работодатели и граждани глобени за неспазване на дисциплина
Здравната инспекция във Велико Търново глоби трима работодатели и 13 граждани за неспазване на противоепидемичните мерки. Санкциите на работодателите са наложени заради неосигурени дезинфектанти в работните помещения, а на гражданите – тъй като не са носили предпазни маски в магазините и в градския транспорт. През юли РЗИ в града е съставила 16 акта за 5200 лв. за нарушения на противоепидемичните мерки при направени 585 проверки. В областта активните случаи на Covid-19 са 45, от тях на болнично лечение са 16 пациенти, съобщи репортерът на БНР Здравка Маслянкова.

Чартърните полети към Варна и Бургас са спаднали драстично
През настоящия летен сезон чартърните полети към Варна са спаднали с 80%, а към Бургас с 83%, сочат данните на двете летища. По думите на изпълнителния директор на националния ни превозвач „България ЕР“ Христо Тодоров, цитиран от БНТ, екипажите вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите. Тодоров посочи, че българските самолети вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините. По време на полета всички пътници са длъжни да носят маски, а в санитарните помещения са поставени дезинфекционни материали, информира още Христо Тодоров.

Бум на туристи в два черноморски курорта
На фона на слабия туристически сезон заради епидемията от коронавирус, на местата за настаняване на юг – около Созопол, къмпинг „Градина” и Лозенец, бележат ръст на нощувките спрямо миналото лято, пише в. „Труд”. През почивните дни дори има недостиг. Голяма част от летовниците са българи, които по традиция почиват в Гърция, Италия, Франция, Испания, но заради затрудненията по границите през т.г. са предпочели родното Черноморие.

България иска зрители на стадиона, УЕФА не дава
Двубоите от новото издание на Шампионска лига и Лига Европа ще се играят без публика, на този етап до плейофната фаза, включително. Това обявиха от Европейската футболна централа (УЕФА). Така въпреки регулациите в България, които гласят, че срещи могат да се провеждат при 50% запълнен капацитет на стадионите, всички мачове на българските отбори под егидата на УЕФА ще се провеждат без фенове по трибуните, съобщава сайтът „Спортал“.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00