Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 162

Снимка: АП/БТА

Значителен спад на диагностицираните с коронавирус
За първи път се наблюдава спад на смъртните случаи – 50 за последните седем дни, след месец и половина ръст, каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. През тази седмица 990 души са установени с Covid-19, докато през миналата те са били 1507. Направени са обаче и с 2500 по-малко тестове. „Тези тестове на български граждани, желаещи да пътуват извън страната ли са, или са направени от РЗИ по места на контактните лица. Отговорът на този въпрос ще ни ориентира каква реално е ситуацията”, коментира експертът.

90 нови случаи на коронавирус
Броят на заразените с Covid-19 през последното денонощие е установен при направени 2754 PCR теста – приблизително двойно по-малко в сравнение с вчера, според данните на Единния информационен портал. Най-много случаи са открити в София-град – 17, в Благоевград – 14, в Пловдив – 12 и в Плевен и Силистра – по 8. Починали са трима души, 47 са излекувани, а 55 се намират в интензивни отделения. Активните случаи в момента са 4677.

Босилеград остава в изолация заради искания от страната ни PCR тест
Босилеград става все по-изолиран заради въведения PCR тест за влизане в България“, каза Иван Николов, директор на Културноинформационния център на българите в Западните покрайнини. Той поясни, че за резултатите от теста се чака до две седмици и това затруднява босилеградчани, които работят в Кюстендил и трябва да пътуват всеки ден. „Не знам какви са медицинските съображения от българска страна – сърбите не правят проблем. Ние, които имаме българско гражданство, няма как тук да направим този PCR тест“, допълни Иван Николов.

Няма заразени сред контактните лица на лекар с Covid-19
Двайсет и петимата, контактували със заразения с Covid-19 лекар от спешния център в Кюстендил, са дали отрицателни проби за коронавирус. Всички те са от персонала на спешното отделение на болницата. Медикът, който се намира засега в добро състояние, е от Босилеград и често е пътувал. В града в Западните покрайнини броят на пациентите и на контролните прегледи в Covid амбулаторията рязко е намалял през последните десет дни, каза на пресконференция д-р Горан Василов, член на Общинския кризисен щаб в Босилеград.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00