Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 172

Снимка: БТА

Епидемичната обстановка остава до края на септември
Извънредната епидемична обстановка заради Covid-19 официално е удължена до края на септември, реши правителството. Предложението за удължаването дойде от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той обяви за невярна информацията, че маските ще бъдат задължителни и на открито. На този етап не се предвиждат и нови ограничителни мерки срещу заразата, се казва в съобщението на Министерския съвет. 

Швеция разреши на гражданите си да пътуват до България 
Швеция оттегли препоръката към своите граждани да не пътуват освен по неотложни причини до Нидерландия, България и Румъния, предаде Ройтерс. Забраната беше наложна заради опасността от коронавирусна зараза. Още информация – ТУК

30 на сто по-малко ваксинирани за морбили заради епидемията 
"Спадът във ваксинацията е твърде притеснителен и няма как да се навакса до началото на учебната година, но трябва да се направи всичко възможно това да стане преди началото на зимния сезон", заяви за БНР д-р Валери Велев от детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София. Той препоръча неваксинираните деца да бъдат издирени, защото морбили е тежка инфекция, която срива имунитета, и в комбинация с коронавируса може да се окаже фатална. Що се отнася до учебната година, д-р Велев каза, че е добре децата да ходят на училище присъствено, тъй като не попадат в рисковата група. “Доколко обаче деца с хронични заболявания трябва да присъстват в клас, е тема, която трябва да се обсъди от педиатричния борд”, подчерта лекарят.

Училището присъствено, а дистанционното обучение – временно 
Заради коронавируса Министерството на образованието има два сценария за учебната година. Обучението ще започне присъствено на 15 септември, каза пред БНТ министър Красимир Вълчев. Дистанционната форма на обучение все още не е достатъчно разработена и ще се използва временно само при сезонни вируси. Ще се даде превес на присъственото обучение, но при ограничено взаимодействие между класовете и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничи физическия контакт на децата извън паралелката или групата. Ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения. 

203 нови случая на Covid-19 
203 са новите случаи на Covid-19, което е 3,26% от направените през последното денонощие 6232 PCR теста. Най-много от новозаразените са в Благоевград – 36, София – 27, и Пловдив – 17. Това показва справка на Радио България в Единния информационен портал. 715 души с коронавирусна инфекция са хоспитализирани, 64 се намират в интензивно отделение. От началото на пандемията в страната са починали 572 души с Covid-19, от тях 9 – през последното денонощие. Излекуваните са 104. 

Лични лекари настояват за Covid пунктове пред медицинските центрове 
Общопрактикуващите лекари да могат да издават направления за изследвания за коронавирус, настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Те искат също така в поликлиниките и в медицинските центрове да се изградят изнесени пунктове за вземане на проби за Covid-19. Предложенията са част от мерките срещу евентуална усложнена епидемична обстановка през есента и зимата. “В момента джипитата нямат право да издават направления за изследвания за коронавирус, а назначените от РЗИ са твърде малко”, каза председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков. Още по темата – ТУК

31 работници в ямболско предприятие с коронавирус 
Работниците, дали положителна проба за Covid-19 в ямболско мебелно предприятие, достигнаха 31. Фирмата е затворена, а тестването на служителите продължава. Според РЗИ в предприятието не са спазвани противоепидемични мерки - не са носени предпазни маски и не е осигурена дистанция, както по време на работния процес, така и през почивката, съобщи кореспондентът на БНР в града.

Петима мигранти в Любимец са се заразили с Covid-19 
Петима мигранти от Центъра за настаняване на чужденци в град Любимец са с положителни за коронавирус, съобщават от Областния кризисен щаб. Заразените са били част от група от 19 души, задържана преди дни при нелегално преминаване на границата с Турция. Останалите от групата са дали отрицателни проби. Всички са поставени под карантина. На центъра е направено предписание за дезинфекция от лицензирана фирма.

Освободиха от ДДС до края на годината вноса на медицинско оборудване
С постановление правителството въведе прилагането на решението на Еврокомисията за освобождаване от вносни мита и ДДС на стоките за борба с последиците от Covid-19. До края на годината се облекчава снабдяването на лекарите, медицинските сестри и пациентите с медицинското оборудване. Мярката включва маските и предпазните средства, комплектите за тестване, апаратите за вентилация и друго медицинско оборудване. При необходимост режимът на облекчение може да бъде продължен и след 31 декември 2020 г. Решението на ЕС от 20 март бе взето по искане на всички страни членки и Великобритания. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00