Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Следвай реката 2020“ – приключение на две колела

Масовият колоездачен преход Дунав Ултра стартира днес

Снимка: dunavultra.com

Над 100 колоездачи и подкрепящи екипи от България и Румъния се събраха във Видин в очакване на стартовия сигнал на най-дългия туристически веломаршрут в България. Началото на пътуването им по 732-километровото трасе на Дунав Ултра ще бъде дадено на 1 септември.

Колоездачите ще преминат покрай повече от 100 населени места в страната ни, като се очаква турът да бъде вълнуващ както за участниците, така и за местните хора.


Сред специалните места по протежението на българския бряг на река Дунав, които ще посетят велосипедистите, са множество културно-исторически забележителности като крепостта „Баба Вида”, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, чучурът на която буквално излиза от автентичен римски саркофаг (датиран 160-180 г.н.е.) с издялан латински надпис върху него. Веломаратонците ще се отбият и през останките на древноримския военен каастел  „Димум" в Белене, римския легионен лагер „Нове“ в Свищов, фонтана „Момчето с хидрата" в Русе, архитектурния резерват „Рибарска махала” в Тутракан, археологическия комплекс „Дуросторум-Дръстър” в Силистра. Крайната цел на пробега е шабленското село Дуранкулак, на брега на Черно море.

Всеки участник сам избира категорията, в която да се регистрира: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Регламентът предвижда придвижването по маршрута да става по индивидуален план и за свободно избран период от време – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.


72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна например ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.

Това е седмото издание на „Дунав Ултра: Следвай реката 2020”. Съпътстващо събитие е представянето на ново туристическо издание „Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020”. Печатната книжка е вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. В пътеводителя е поместена полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море, а интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19 век.

Амбицията на екипа, който стои зад организацията на колоездачния тур е до 3 години „Дунав Ултра” да се превърне в най-популярния туристически веломаршрут на Балканите.

Съставил: Елена Каркаланова


Снимки: dunavultra.com, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22