Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 193

| обновено на 16.09.20 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Очаква се нов пик на коронавируса
Ще има втора вълна на Covid-19, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции”, прогнозира в интервю за БНТ акад. Богдан Петрунов. По думите му, неизбежно е да се получи нов пик. Имунологът заяви още, че у нас мерките срещу разпространението на заразата са едни от най-меките в Европа. Няма никакво съмнение, че БЦЖ ваксината помага при такава ситуация и проучването в Нидерландия го доказа”, добави той. Според специалиста маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, но е важно носенето им, защото с тях се намалява количеството на вирусния товар, който се появява в нас”. Акад. Богдан Петрунов каза и, че благодарение на взетите мерки, учебната година би трябвало да протече нормално, но не изключи възможността за затваряне на отделни класове.

Българка участва в клиничните изпитания за ваксина срещу Covid-19 
Българката Мария Спирова живее в Оксфорд, редактор е в лондонско юридическо издателство и е сред популярните коментатори на „Брекзит“. Тя е сред 18-те хиляди доброволци, инжектирани по схемата за клинично изпитание на ваксина срещу Covid-19. „Проучванията бяха преустановени, след като двама души са имали симптоми, които могат да породят тревога“, каза в интервю за БНР нашата сънародничка на Острова. Първата ваксина тя е получила на 7 август и казва, че след инжектирането веднага е вдигнала температура за два дни. Мария Спирова заяви, че е решила да бъде доброволец в изпитването на ваксината, защото е видяла как „светът е спрял“ след обявяването на пандемията. „Да видиш Лондон да спре е културен шок“ - допълва тя. „Абсолютно стряскащо изживяване, спря цяла Великобритания, спря целият свят и хората живееха в страх“ – разказа нашата сънародничка. Интервюто с Мария Спирова – чуйте ТУК.

155 са новите случаи на заразени с коронавирус за изминалото денонощие
Най-много нови случаи на Covid-19 има в София – 27, в Благоевград – 26, в Пловдив – 19, във Варна, Стара Загора и Ямбол – по 10. Активните случаи са 4423. Новозаразените са установени след направени 4312 PCR теста. Те представляват 3,6% от всички изследвани, според данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са починали 7 души, 127 са излекуваните, а 734 пациенти остават в болница – 46 от тях в интензивни отделения. От началото на епидемията броят на заразените с коронавирус достигна 18 216. Общо 736 души са загубили живота си.

Ученици от Русе преминават на дистанционно обучение заради положителен PCR тест на един от тях
26 ученици от 11 клас на Математическата гимназия Баба Тонка в Русе още в първия учебен ден преминаха в дистанционна форма на обучение, предава кореспондентът на БНР в Русе Ася Пенчева. След тържеството за първия учебен ден един от възпитаниците на Математическата гимназия в Русе е почувствал неразположение и сам си е направил PCR тест за коронавирус, който се е оказал положителен. Така само ден след началото на срока целият клас преминава в дистанционна форма на обучение за следващите две седмици по предписание на Регионалната здравна инспекция.

Трима педагози от Сливен са дали положителни проби за Covid-19 след ваканцията
Трима, от общо осем установени заразени с Covid-19 в гр. Сливен за 15 септември, работят в сферата на образованието. Тримата са се заразили извън работното си място, съобщиха от Областния кризисен щаб. В единия от случаите е предписана карантина на група от 12 деца в детска градина.

Над 2 милиона български пенсионери получават добавка към пенсиите си заради Covid-19
Малко над 2,1 млн. пенсионери в България ще получат добавка от 50 лева (около 26 евро) към пенсиите си за октомври. Допълнителната сума ще се изплаща на всички хора, независимо от размера на техните пенсии. Изплащането на добавката е част от социално-икономическите мерки на правителството за преодоляване на последиците от пандемията.

Внимание при пътуване в Гърция: глоби по 150 евро за хора без маски
В рамките на две седмици от днес, 16 септември, са въведени по-строги мерки в гръцката област Атика, поради утежнена епидемиологична обстановка. Носенето на маски вече става задължително и на открито. Полицията масово проверява и глобява със 150 евро при нарушение, предава кореспондентът на БНР Катя Пеева. Става дума за всички отворени места, където се събират хора - площади, паркове, опашки пред магазини и банки. Всички служители в държавните и частни компании са с маски през целия работен ден. Силно препоръчително е хората на възръст над 65 години да са с маски навсякъде, препоръчват гърцките лекари.

Осем учители от столично училище са с Covid-19
Във втория ден от новата учебна година осем учители от столичното 55-о СУ „Петко Каравелов“ са с положителен тест за коронавирус. Това са съобщили за БНТ от Столичната община.Учителите са карантинирани. Провежда се тестване на контактните лица.


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставител: Гергана   Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00