Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 200

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 ноември

„Пандемията от Covid-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.” – тези мотиви стоят зад решението на правителството да удължи извънредната епидемична обстановка до 30 ноември. Тази мярка е особено важна за опазването на живота и здравето на хората с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хронично и раково болни, в условията на едновременно разпространение на сезонен грип и Covid-19, се казва още в правителственото решение.

109 новозаразени с коронавирус

3,6% от направените 3049 PCR тестове през последното денонощие са се оказали положителни, според данните на Единния информационен портал. Двама души са починали, излекуваните са 21, а в болница остават 716 пациенти – 31 от тях в интензивни отделения. Активните случаи са 4608. Най-много новозаразени има в София – 30, в Благоевград – 25, в Бургас – 9 и в Пловдив – 7. От началото на епидемията с коронавирусна инфекция са се заразили 19 123 души, а жертвите на болестта са 767.

Имунолог вижда изход от Covid-19 в груповия имунитет

„Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради Covid-19”, заяви в национален ефир доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология” в БАН. Според него е редно само болните деца да бъдат карантинирани, но не и цели класове. Специалистът смята, че груповият имунитет може ефективно да предотврати разпространението на коронавируса. „В противен случай, докато има млади хора разпространители, но без да боледуват, ще съществува и рискът”, подчерта той. Имунологът добави, че през изминалите месеци младите е трябвало да контактуват интензивно, а рисковите групи да бъдат скрити. „Безсмислено е децата да носят маски в училищата, защото след часовете те общуват без предпазни средства.”, смята доц. Чорбанов.

Специалист: Поставянето под карантина на цели класове води до хаос в образованието

„Наблюдава се хаос как да продължи учебния процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици“, заяви за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него има два варианта – обучението да премине изцяло онлайн, докато се намери ваксина, или коронавирусът да бъде третиран като грипа - който е болен, се лекува, а останалите продължават да учат, без да бъдат карантинирани. „Ако децата се поставят безразборно под карантина само защото са били контактни, хаосът в образователната система ще бъде неизбежен и те ще имат загубена година”, убеден е специалистът.

Зачестяват случаите на учители и ученици с положителни проби за коронавирус у нас

Благоевград, освен че е сред градовете с най-много новозаразени, отчита ръст и при носителите на коронавирусната инфекция в учебните заведения. 145 положителни проби за една седмица са дали учители и ученици от Благоевград, като само за последното денонощие броят им е 25. Поредните потвърдени случаи са в Математическата гимназия, Строителнния техникум и Икономическата гимназия в града.  Всички  заразени са карантинирани, не се съобщава за усложнения при учители и ученици.

Макар и по-малко, но новозаразени учители има и в София. В 107-о Основно училище са установени още два случая на учител с коронавирус. С тях общият брой на инфектираните педагози става 5. Под карантина остават 4 паралелки в това столично училище. Карантинираните близо 100 ученици ще се обучават онлайн до 2 октомври.

В Природоматематическата гимназия на Пазарджик цял клас е поставен под 14-дневна домашна карантина заради един ученик, при когото е установена коронавирусна инфекция. Съучениците му ще се обучават в електронна среда по време на карантината. За всички останали класове формата на обучение е присъствена.


Строги мерки въведоха в гръцката област Атика, заради високия брой заразени с Covid-19

Полицейски патрули охраняват във вечерните часове площади и паркове, където се събират много хора – съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. От днес за непоставена маска в транспорта и на места, посочени в нареждането на Министерството на здравеопазването, нарушителите се  арестуват. Големият проблем пред гръцките власти е съсредоточаването на много хора без дистанция в градския транспорт в областта. Според специалистите пълните автобуси и метрото са „огнища на заразата”.  В зависимост от положителните резултати в следващите 10 дни, ако броят не спадне, правителството обмисля въвеждане на пълна карантина с контролирано напускане на домовете.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00