Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 201

Андреа Амон
Снимка: twitter.com/EC_AVService

България е сред страните в ЕС с тревожни тенденции относно Covid-19
От 13 септември 7 държави от ЕС - Испания, Румъния, България, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта – са характеризирани като „високо обезпокоителни” за Covid-19, предупреждава Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC). Директорът на Центъра в Стокхолм Андреа Амон съобщи, че има три групи - с нисък, умерен и висок риск. „Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях виждаме увеличен брой на старите случаи, нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи, което вероятно се дължи на това повишение. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите групи”, предаде БНР. 

Готвят отваряне на спортните зали за публика
Подготвят се документите от 1-ви октомври зрителите да присъстват на мачовете от първенствата на закрито, съобщи министърът на спорта. Красен Кралев, който неотдавна премина лечение от Covid-19 подчерта, че в момента се разработват мерките за безопасност в залите и те ще се изпратят за одобрение в Здравното министерство.

160 нови случаи на Covid-19 за последното денонощие у нас
4,5% от направените 3526 PCR тестове през последното денонощие са дали положителен резултат, показват данните на Единния информационен портал. Дванайсет души са починали, излекуваните са 119, а 726 пациенти остават в болница. 29 от заразените са в интензивни отделения. Най-голям е броят на новите случаи в София – 38, в Бургас – 35 и в Стара Загора – 15. В шест области няма нови заболели. Активните случаи наброяват 4637.  До момента 19 280 души са инфектираните с Covid-19 у нас.

Първи случай на ученик с Covid-19 във Втора английска гимназия в София
За това съобщи ръководството на  столичната гимназия „Томас Джеферсън”. 14 дни ще продължи карантината за паралелката, в която учи заразеният, а обучението ще се провежда в електронна среда. Учебният процес продължава присъствено за всички останали паралелки при засилена дезинфекция, съобщиха от гимназията на своя интернет сайт.

Две министерства работят съвместно по случаите на Covid-19 в училищата
Просветното и здравното министерства, заедно с всички ангажирани институции, са в постоянна връзка и готовност за реакция при нови случаи на инфектирани с Covid-19 в български училища, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му установените досега заразени учители и ученици са били инфектирани преди началото на учебната година: „Всички препоръки, които сме направили, те са разписани, достъпни са, ясни са критериите, по които училищата могат да бъдат затваряни. Всичко зависи от броя на заболелите ученици.” Припомняме, че в началото на седмицата Министерството на здравеопазването разпространи указания към родителите на деца в училища и детски градини, свързани с реакцията при случай на Covid-19.

Д-р Николай Брънзалов: Детската психика ще пострада от затварянето на училищата
„Детската психика е ранима и ще се появят проблеми в бъдеще”, каза за БНР д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Той прогнозира, че няма да се появят сериозни огнища на заразата, ако се внимава, а родителите и учителите заедно възпитават децата как да се предпазват. Маската е най-добрата защита, убеден е специалистът. По думите му, учениците не трябва да се обучават онлайн. „При децата инфекция преминава леко и безсимптомно, но учителите трябва да бъдат защитени, спазвайки дистанция”, посъветва  докторът.

Противогрипните ваксини в аптеките са изчерпани
„От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа”, каза за БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Недостигът на ваксини се дължи на факта, че всяка година се внасят количествата, изразходени през предходната година. Общо 340 хил. противогрипни ваксини са предвидени за този сезон. „Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, но не и в ситуация на пандемия”, каза още Костов.

Русия изпраща в България лекарство срещу Covid-19
Руският фонд за преки инвестиции и руската фармацевтична компания „Химрар” са договорили доставки на препарата „Авифавир" срещу новия коронавирус за още 17 държави, сред които и България, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Досега препаратът е доставен в 6 държави. С изключение на България и на Сърбия, всички останали държави са от Азия и Латинска Америка. През май „Авифавир" бе регистриран от руското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, одобрен за лечение на Covid-19, отбелязва ТАСС.

Премиерът: Най-бързо и адекватно реагирахме на Covid заплахата
Това написа във фейсбук страницата си Бойко Борисов, като визира както здравните, така и икономическите последици от пандемията. Той изтъква, че взетите мерки са започнали да действат „отрано” и са обхванали много хора. „Само по схемата 60/40 над 300 хил. работни места бяха запазени”, пише още министър-председателят. „Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво – 7,5%”, добавя той. От 13 май насам, броят на безработните намалява с 400-500 души дневно, заявява премиерът и предупреждава, че най-трудните времена за здравната система и за икономиката предстоят, но страната ни е на прав път.

Спад на туристите с 80% заради Covid-19
30 на сто от заетите в туристическия бранш у нас са загубили работните си места, каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова пред „Нова телевизия”. Тя допусна евентуални фалити и невъзможност да се обслужват кредити, което би превърнало банковия сектор в собственик в туризма. „Това ще бъде много лоша перспектива”, коментира експертката и препоръча „държавата да влезе като инвеститор и да заложи генерални планове за развитие на инфраструктурата до туристическите обекти.“

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00