Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 228

Снимка: БГНЕС

По-нисък процент на новозаразени с Covid-19 в България
За последните 24 часа, в България са регистрирани 1336 нови случаи на Covid-19, при направени рекоден брой PCR тестове – 11505. Положителните проби са 11, 6 %. За сравнение, вчера заразените бяха 23,24% от всички изследвани. В болница се лекуват 1633 души, като 93 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 261 души, а 11 пациенти са загубили битката с Covid-19. Активните случаи са 13 430. Най-много новозаразени има в София – 523, Пловдив – 135 и Бургас – 78. 

В Дома за стари хора в новозагорското село Баня са регистрирани пет нови случая на Covid-19. Всички заразени са от персонала. Има и един заразен учител от Нова Загора, съобщи кореспондентът на БНР Стоян Радев. Напомняме, че от 22 октомври – четвъртък, се въвежда задължително носене на маски и на открито при при струпване на хора. Карантината на контактните лица се намалява на 10 дни.

В болницата в Кърджали вече няма свободни легла за лечение на пациенти с Covid-19
“Леглата в Инфекциозно отделение вече са заети. От вчера болницата в Момчилград приема пациенти” - съобщи областният управител Никола Чанев по време на тържественото честване на Деня на Кърджали, което тази година преминава под знака на пандемията от коронавирус. Според него ситуацията в района е изключително сложна. В последните дни броят на новозаразените в областта държи високо ниво, като за изтеклото денонощие положителните проби са 19.

Вечерен час за непълнолетни в община Гоце Делчев
Ограничението за непълнолетни лица важи от 21:00 ч. вечерта до 6:30 ч. сутринта. Мярката е в сила за 14 дни и се въвежда заради масовото неспазване на противоепидемичните правила и големия брой заразени в област Благоевград. Непълнолетните ще могат да излизат само до аптека, хранителен магазин или при личен лекар.

Маски в училище засега не се предвиждат
При 20% ученици със симптоми, сходни на Covid-19 или грип, ще се затваря цялото училище и ще се преминава на дистанционно обучение. В интервю за бТВ, министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че засега не се предвижда носене на маски в час, както и при занимания навън. Те ще се носят при смесване на паралелките в двора на училището. По думите на министъра, през миналата учебна година 40 000 деца не са имали достъп до онлайн обучение заради Covid кризата.

PCR тестът на президента Румен Радев е отрицателен
Това е вторият отрицателен тест за Covid-19 на държавния глава за два поредни дни и трети в рамките на седмица. Той бе направен веднага след завръщането му от Естония, информира пресцентърът на президентството. Президентът опроверга разпространената вчера информация, че е бил в контакт със заразен от Covid-19 и се налага да бъде поставен под карантина. Тя беше изтъкната и като причина за отмяна на официалните му срещи в Естония.

Борисов поиска здравният министър да конкретизира заповедта за маските, която влиза в сила от 22 октомври
Премиерът настоя в нея да бъде описан всеки детайл и ясно да се обясни на хората как и при какви обстоятелства се налага задължителното ползване на маските. При условие, че няма струпване на хора и човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, не е необходимо да носи маска, поясни премиерът чрез фейсбук профила си. Борисов подчерта още, че стриктното спазване на мерките ще помогне да се запази здравето на гражданите и лекарите на първа линия. Той информира, че правителството е отпуснало близо 2,5 милиона евро за закупуването на медикамента Remdesivir, за да се осигури лечението на пациенти с Covid-19 до края на март 2021 г.

Въвеждат се единни противоепидемични правила в зимните курорти
Правилата срещу разпространението на Covid-19 за предстоящия зимен сезон в курортите са утвърдени от Министерството на туризма. Те гарантират здравето и безопасността на туристите, като за целта са проучени и адаптирани добрите практики в европейските ски курорти. В зависимост от епидемичната обстановка мерките могат да бъдат променяни и/или допълвани. Така България ще продължи и надгради положителната тенденция от летния сезон и отново ще защити статута си на сигурна за здравето дестинация. Междувременно зимният курорт Банско реши да отвори лаборатория за бързи PCR тестове, а носенето на маски на открито вече е задължително. За да се ограничи струпването на хора пред кабинковата станция се предвижда откриване на постоянна линия за извозване на скиорите в планината. В кабинките и седалковите лифтове броят на хората е редуциран, а карти за ски-съоръженията ще се продават и от специално монтирани в града автомати.

Национална кампания приканва преболедувалите Covid-19 да даряват кръвна плазма
Кампанията се организира заради крайния недостиг на плазма, жизнено необходима за лечението на вируса. Организаторите от Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" алармират, че няма налична плазма от всички кръвни групи. Д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението посочи пред БНР, че с даряването на плазма може да се помогне на трима души. За улеснение на донорите от цялата страна, разходите по транспорта се поемат от организацията. Направено е и предложение до министъра на здравеопазването - Националният кръвен център в София да работи и през почивните дни с удължено работно време.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00