Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 229

Снимка: БГНЕС

Заради пандемията свиват на 50% капацитета на заведенията

От полунощ на 23 октомври посещенията в дискотеки, нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито са допустими при заетост от 1 човек на 2 кв. метра от общата търговска площ. Мярката обяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с Асоциациите на заведенията, предаде БГНЕС.

Намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта наполовина. Заповедта в момента е един човек на 1 кв. метър. По този начин ще имаме достатъчно отстояние между посетителите, за да прекъснем епидемичния път на предаване на вируса, поясни Ангелов. Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията заяви, че е доволен от мярката, защото бранша няма да издържи още едно затваряне на заведенията.

Следващата седмица ще има нова среща между асоциацията и здравните власти, на която ще се съгласуват и допълнителни мерки. Ще се засили контрола към прилагането на мерките, подчерта министър Ангелов.

Не достигат медиците на първа линия

Сериозният недостиг на медици на първа линия е най-големият проблем, пред който е изправена здравната система, информира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. “Всички са изморени, голяма част са заразени, болни, някои са и в реанимациите”, заяви той. По думите му, 1727 медици от началото на епидемията са засегнати от коронавируса. Решението на кадровия недостиг в лечебните заведения министърът вижда в помощта на лекарите от доболничната и особено в специализираната медицинска помощ. Ще бъде потърсено съдействието и на медицинските университети и колежи - например студентите от VI курс на държавен стаж да помагат на лекарите.

От днес с маска и на открито, но при определени условия

Със заповед на здравния министър, от днес става задължително носенето на маска и на открити обществени места, при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Изключения се предвиждат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; за спортуващите на открито и закрито; за участниците в конферентни мероприятия, семинари и пресконференции, по време на изказванията им; за водещите и гостите в телевизионните предавания. Маските на открито не се изискват при децата до 6-годишна възраст. Мярката остава в сила до края на ноември, а глобата за нарушителите е в размер на 300 лв.

Добре е винаги да имаме маска под ръка

Настоящата заповед за носене на маски на открито има по-облекчен режим, но за сметка на това съдържа голяма доза субективизъм и абсурдност”, заяви за БНР адв. Кристиан Гьошев, инициатор на подписка срещу предишната заповед за задължителното носене на маски. Той даде пример с някои обществени места – в кафенето не се изисква маска, докато на опашка пред някой магазин тя е задължителна. Органите на реда е редно първо да предупредят хората да си сложат маската, а не веднага да ги глобяват, смята юристът. Кристиан Гьошев съветва хората “при всички положения да имат маска в ръката”.

17% положителни случаи на коронавирус

1472 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, при направени 8738 PCR тестове, показва Единният информационен портал. Само в София, броят на новозаразените достига 483, докато в Пловдив те са 147 и във Варна 77. Починали са 29 души, излекувани са 184-ма, а в болница се намират 1732 пациенти – от тях 107 в интензивни отделения. Активните случаи са 14 689.

Отпускат допълнителни средства за инфекциозните отделения

Всички инфекциозни отделения, със задна дата от 1 август, ще получат допълнителен финансов ресурс, за да осигурят 70-процентова готовност на легловата си база, за случаите на Covid-19, обяви в Народното събрание здравният министър Костадин Ангелов. “Най-големият проблем при овладяването на епидемията е неизвестността, заради която не могат да бъдат правени планове както за лечение, така и за нейното разпространение” добави той. Междувременно стана ясно, че е изчерпан легловият капацитет в инфекциозното отделение на болницата в Кърджали.

В 78 столични училища са открити случаи на коронавирус

3396 ученици и 210 учители, на територията на София, се намират под карантина, заради случаи на Covid-19, в общо 78 училища, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ. Хоспитализирани са 425 пациенти. До понеделник, всички лечебни заведения на територията на София трябва да организират ковидзони и да прикрепят към тях необходимия медицински персонал.

Най-много се заразяваме с коронавирус чрез мръсни ръце

85% от заразяването с коронавирус става чрез замърсените ръце, каза за БНР проф. Емил Воденичаров от Медицинския университет в София. Според него близо 80 пъти дневно докосваме неволно устата, носа и очите си, затова и е необходимо да променим много от навиците си във всекидневието и на работното място. Специалистът смята, че въведените мерки за намаляване на вирусоносителите ще имат ефект. Той препоръчва да перем маските си всеки ден, а ако не успяваме – да ги гладим, защото вирусът загива при температурни въздействия.

Почти всички от Дома за възрастни хора в село Баня имат Covid-19

35 от общо 46 обитатели в Дома за възрастни хора в новозагорското село Баня са дали положителни резултати за коронавирус. Засега те са без съществени оплаквания и не се налага да постъпят в болница. Лечението им ще се провежда на място от общопрактикуващите лекари. Осем души от персонала на дома също са се заразили с коронавирус.

Актуализират националния план срещу грипната епидемия заради Covid-19

До месец правителството да актуализира и да приведе в действие Националния план за готовност за грипна пандемия. Решението бе гласувано в парламента, по предложение на БСП. По време на дебатите управляващите подчертаха, че няма нищо общо между грипния вирус и коронавируса. Те обаче виждат смисъл от актуализирането на противогрипния план, защото има сериозен риск заедно с коронавируса да се наслои и грипна епидемия.

Увеличаваме държавния дълг до 19,8 млрд. евро заради Covid-19

Държавният дълг ще се увеличи до 38,8 млрд. лв. до края на 2023 г., пише в проекта на стратегията за управление на дълга на България. Той е публикуван на сайта на финансовото министерство. В периода 2021-2023 г. е предвидена възможност за поемане на нов държавен дълг от 4,5-6,8 млрд. лв. Необходимостта от значителното увеличаване на задълженията се обосновава с мерките заради кризата с Covid-19.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00