Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 231

Снимка: БГНЕС

Болниците спират плановия прием при над 120 заболбели на 100 000 души население 
Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от неделя, 25 октомври, лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Covid структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. В болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Те са задължени да разкрият Covid структури с минимум 5% от общия си брой легла. Забраната не се отнася за пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както и за дейностите по асистирана репродукция и ражданията. 

В столичната Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус
В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. „Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно Covid отделение“, това каза директорът на болницата проф. Борис Богов в интервю за Нова телевизия. Към съществуващите 25 легла ще бъдат добавени още толкова. В момента в лечебното заведение има двама интубирани пациенти, петима са в интензивно отделение, другите са в по-леко състояние. Заразените медици в болницата са 14, но са в добро състояние.​Според проф. Богов новото разпореждане на здравното министерство за прекратяване на плановия прием е с цел разкриване на допълнителни легла за пациенти с коронавирус в болниците.

Лекарите разкритикуваха властта заради непоследователните противоепидемични мерки
В своя позиция Българският лекарски съюз призова за затваряне на посещенията в нощни заведения и дискотеки в цялата страна, както и за провеждане без публика на всички спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция. Съюзът разкритикува властите за това, че докато правят реверанс към футбола, дискотеките и нощните заведения, издават заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Съюзът определя това решение като прибързано и настоява за последователност при  противоепидемичните мерки.

Затварят нощните заведения в София
За две седмици от 25 октомври се затварят нощните заведения в София. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. Решението е взето от Общинския кризисен щаб и Столичната здравна инспекция. На университетите се препоръчва да преминат трайно на онлайн обучение, а на работодателите - там, където е възможно, да преведат служителите си на дистанционна работа, съобщава репортерът на БНР Евелина Стоянова. Увеличаването на броя на хоспитализираните и нуждаещите се от лечение в интензивни отделения изправя пред сериозно предизвикателство здравната система на града, предупреди Фандъкова. „Трябва да направим всичко възможно, за да намалим този темп, защото София влезе трайно в червената зона“, посочи тя. По думите й, продължава засиленият контрол за носене на маски и спазване на дистанция в градския транспорт.

Отмениха карантината на премиера Бойко Борисов
Столичната регионална здравна инспекция съобщи, че е отменила карантината на премиера Бойко Борисов след отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. По-рано беше обявено, че здравната инспекция е поставила под карантина премиера Бойко Борисов, както и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Причината е, че те са пътували със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който обяви, че е положителен за Covid-19. Преди това самият Борисов обяви, че се е самоизолирал, въпреки че направеният му PCR тест е бил отрицателен.

1589 нови случаи на коронавирус, 594 от тях са в София 
1 589 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България за последното денонощие. Това са 16,16% от направените 9 831 PCR теста. На първо място по брой новозаразени е София с 594 положителни резултата, следват Пловдив – със 147, и Благоевград - със 109 нови случая. Това показват данните от Единния информационен портал. Починали са 13 души. С тях общият брой починали с Covid-19 в България стават 1077. В болница се намират 1 886 пациенти с коронавирусна инфекция, от тях 127 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 269.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 август 2024 г.

Българският корен и как той присъства в живота на българчетата, родени в чужбина – това е нишката в "България днес" на 5 август. Повод за темата е предстоящото на 7 август тържествено събитие, на което Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 05.08.24 в 19:00

България днес - 2 август 2024 г.

В „България днес“ на 2 август слушайте хрониката на балканските събития от изминалите дни в рубриката „По съседски“. Говорим за хората от Голо бърдо в Албания, срещаме ви с режисьора Борис Славчев от Рим и узнаваме как живее днес видинското село..

публикувано на 02.08.24 в 19:00

България днес - 1 август 2024 г.

В първия ден на август ви предлагаме разказ за именития график Галилей Симеонов, наричан "последния класик в националното графично изкуство” по повод  95-ата годишнина от рождението му и ретроспективната изложба, която му е посветена в Монтана. Ще ви..

публикувано на 01.08.24 в 19:00