Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 234

Снимка: архив

Нови ограничителни противоепидемични мерки в област Добрич от днес  

Забранява се провеждането на обществени мероприятия на закрито до 15 ноември, въвежда се еднопосочно движение на пазарите и тържищата в областта, а в груповите празненства на открито могат да присъстват до 30 души, разпорежда заповед на директора на Регионалната здравна инспекция.Мерките се налагат заради влошената епидемична обстановка в областта през последните две седмици, информира кореспондентът на БНР в града.

Запълнени са Covid отделенията на шестте болници в Благоевградска област  

Медицинските екипи са на ръба на възможностите, студенти от факултета по здравни грижи  към Югозападния университет се включват като доброволци  в помощ на  лечебните заведения. 130 са новите случаи на заразени с коронавирус  в областта за последното денонощие, като немалка част от  хората с положителни проби  са приети в болница. Няма клъстерно огнище на заразата, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ, информира кореспондентът на БНР.

Училищата няма да се затварят централно

В момента заразени с коронавирус са 469 ученици и 453 учители, съобщи за Нова тв образователният министър Красимир Вълчев. По думите му, учителите боледуват толкова, колкото и другите активни хора и системата не е изолирана от случващото се в страната. “Най-лесно е да затворим училищата, но това означава да жертваме малко или повече правото на децата на образование”, добави министърът, уточнявайки, че решенията се вземат “локално”. Той обаче припомни праговите стойности, определени от министъра на здравеопазването, според които при отсъствие на 15% от учениците или учителите заради симптоми на коронавирус училището се затваря. 

Припомняме , че заповед на Министерството на образованието и науката предвижда училищата да могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на ръководителите на образователните институции.„Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите”, смята Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София. Цялото интервю чуйте ТУК.

Да не чакаме разрастване на епидемията, за да затворим училищата 

"Не трябва да чакаме заболяванията от Covid-19 в училищата да станат толкова много, както в Търговище, в Разград и на други места и чак тогава да вземем мерки", коментира за БНР Диян Стаматов, директор на 119-о столично училище по повод на колебанията дали всички училища трябва да преминат на дистанционно обучение. Според него прескачнето на границата от 2 хил. души заразени дневно поставя под въпрос позицията на МОН за индивидуални решения на директорите на училища в зависимост от развитието на епидемията. “В момента консумираме ефекта от присъственото започване на учебната година”, коментира и пулмологът проф. Коста Костов, който определи отварянето на училищата като “грешка”.

Абсурдно е да се лекуват Covid болни във всички лечебни заведения 

“Решението на Министерството на здравеопазването, с което се изисква всички болници да разкрият Covid отделения, породи голямо напрежение”, заяви за БНР бившият подуправител на здравната каса Димитър Петров, който допълни, че скоро ще стане ясно какво ще произлезе от заповедта. Той нарече “абсурд” приемането на всякакви болни с коронавирус в онкологията, както и в очните и в ортопедичните болници. Според специалиста в София трябва да се определят няколко болници с опит в лечението на Covid-19, а останалите да помагат с персонал. “Имаме над 50 хиляди легла, но въпросът е как те са осигурени със специалисти”, коментира той.

Негативна рекордна статистика за Covid-19 в последното денонощие

2243 положителни случаи на Covid-19 при направени 7659 PCR тестове или 29,3% от всички изследвани – това показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Най-много новозаразени има в София - 913, следва Пловдив с 209 и Благоевград – 130. Активните случаи на коронавирус надвишиха 20 000 за пръв път от началото на пандемията, достигайки 20 346.Расте и броят на хоспитализираните - 2 130 души за денонощието, 149 от тях са в интензивни отделения. Рекордно висок е и броят на починалите за последното денонощие 42-ма души. Излекувани са 296-ма пациенти.

Премиерът продължава да има симптоми на неразположение 

Няма промяна в здравословното състояние на премиера Бойко Борисов, който е с коронавирус. “Все още съм със симптоми на общо неразположение”, написа той във фейсбук страницата си. Министър-председателят обяснява, че се лекува като всеки български гражданин, на който е предписано домашно лечение от личния му лекар, както и че общото му състояние не му пречи да изпълнява служебните си задължения. “Уверен съм, че нашето общество, водено от нашите лекари, които са едни от най-добрите в света, ще премине и през това изпитание”, пише Борисов и призовава хората да спазват мерките и да се пазят.

“Пирогов” няма да затваря 

“Възможно е да намалим обема на работата, но в никакъв случай няма да спре дейността на “Пирогов” и който може, ще бъде лекуван”, заяви за бТВ проф. Асен Балтов, директор на болницата. Той увери, че ще се направи всичко необходимо, за да не се допусне разпространението на коронавируса в лечебното заведение. В момента 60 от пациентите са заразени, а сред персонала с Covid-19 са 61 души и предстои реорганизация на работата в болницата. Директорът й каза още, че разпространението на коронавируса в столицата е дифузно.

Рискът от дефицит на лекари в България е голям
Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно, коментира пред БНР говорителят на звеното Катя Сунгарска. По думите ѝ, всички лекари полагат извънреден труд, защото за населението на София са нужни минимум 80 екипа. Само за изминалото денонощие петима лекари са диагностицирани с Covid-19. Освен това, заради изчерпването на болнични легла за Covid в столицата, често се налага линейката с часове да обикаля с пациента от болница на болница. Това блокира възможността на спешните екипи да се отзовават бързо на адресите.

Опитът за създаване на стаден имунитет в България се проваля

“Епидемичната ситуация в отделните населени места е различна, затова и предприемането на локални мерки е адекватно решение”, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той подчерта, че здравната ни система вече е на границите на възможностите си заради високия брой на болните, нуждаещи се от активно лечение. Ако се наложи предприемането на по-строги мерки, това трябва да стане за минимум 60-дневен период, за да има ефект, смята пулмологът. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00