Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 239

Снимка: Ани Петрова

25 микробуса на МВР в помощ на бедстващата спешна помощ
25 микробуса на МВР, оборудвани с шофьори и човек, обучен на първа долекарска помощ, са предоставени на Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи пред БНР здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той добави, че в системата на спешната помощ ще бъдат включени и частните линейки. "Легла за пациенти с коронавирус има достатъчно в София и в страната", увери министърът. Проф. Костадин Ангелов каза още, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се “приоритизира”. Стана ясно и че в Народното събрание е внесена “знакова промяна”, според която болници, отказващи да лекуват пациенти с Covid-19, няма да бъдат финансирани от здравната каса.

Навлизаме в изключително сериозна фаза на Covid епидемията
“В сравнение с миналата неделя заболеваемостта днес е с 80% по-висока”, заяви пред БНР здравният министър проф. Костадин Ангелов и подчерта, че страната ни навлиза в изключително сериозна фаза на епидемията от коронавирус. Той се обяви за бързи и безкомпромисни решения, обещавайки санкции за всички директори на частни и държавни болници, които не разкриват допълнителни Covid отделения. В момента не се обсъжда въвеждането на нови противоепидемични мерки, а трябва да се спазват настоящите, каза още министърът. Проверките в заведенията ще продължат и ще се действа безкомпромисно за тези, които се опитват да заобикалят закона, добави той.

Нова социална мярка в полза на останалите без работа
Социалното министерство обмисля нова мярка в кризата с коронавируса - да дава помощ от 24 лв. дневно директно на работниците, останали без работа заради затворените бизнеси, съобщи пред БНТ социалният министър Деница Сачева. От 29 октомври в това положение са дискотеките, нощните барове, частните школи за обучение на деца. Държавата ще продължи да инвестира в здравеопазването и вече се мисли за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и на джипитата, каза още Деница Сачева. Мярката се разработва с помощта на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Без стимули за потреблението икономиката ще полети надолу
В най-кратък срок трябва да се създаде национален център, който да управлява кризата, породена от коронавируса, и той да има правомощията да налага строги санкции и строг режим на поведение, заяви пред БНР проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". Той препоръчва средствата, които ще се вливат за подпомагане на сектори и индустрии, да бъдат насочени и към крайния потребител. “Добре е малкият човек да вижда загрижеността на държавата, а не да се чувства изоставен на собственото си решение", подчерта проф. Преслав Димитров. По думите му, ако не се стимулира крайното потребление, икономиката ще полети надолу стремглаво.

25% положителни тестове за Covid-19
Спад в броя на новите случаи на коронавирус в сравнение с предходните дни, но при по-малко изследвани хора – това показват данните на Единния информационен портал. Установени са 1803 новозаразени, което означава, че 25% от направените 7259 PCR тестове са положителни. Най-много нови случаи отново има в София - 740, следват Пловдив със 136 и Варна със 114. Расте броят на настанените в болница пациенти – 2612, от които 166 в интензивни отделения. Излекуваните през последното денонощие са 168, починалите са 25, а новозаразените медици - 71. Активните случаи са 31 520.

Двойният стандарт стои зад увеличаването на случаите на Covid-19
“Влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки и на двойния стандарт, който се приложи към отделни сектори – нощните заведения, дискотеките, стадионите”, коментира пред БНТ проф. Атанас Темелков, началник на Клиниката по анестезия и интензивно лечение към Александровската болница. Той обясни, че вероятността за по-леко протичане на заболяването от коронавирус зависи от началния момент на преценка дали пациентът да постъпи в болница или да се лекува вкъщи. По думите му, няма категорични данни дали ремдесивир и хидроксихлорохин са най-важните препарати за лечение в момента.

Германия обяви страната ни за рискова
От днес цялата територия на България е обявена от Германия за рисков район и това налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. За всички, пристигащи от рисков район, важи изискването за тест за коронавирус. Само наличието на отрицателен резултат ще бъде основание за освобождаване от 14-дневната домашна карантина.

Четирикратно увеличение на болните от Covid-19 във Велико Търново
Четири пъти се е увеличил броят на заболелите от коронавирус във Велико Търново и областта през последните две седмици. Така на всеки 100 хил. души се падат по 142-ма заразени. Болниците имат свободни легла в Covid отделенията, но изпитват затруднения с недостига на медицински персонал.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00