Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 242

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов мрачен пик в статистиката за Covid-19 в България
За последните 24 часа, в България са регистрирани 4041 нови случаи на Covid-19, при направени 11 066 PCR теста. От изследваните проби 36,52 % са положителни. В болница се лекуват 2922 души, като 210 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 507 души, а 63 пациенти са загубили битката с Covid-19. Новозаразените медицински служители са 106.

Според данните на Единния информационен портал, най-много нови случаи са регистрирани в София /град/ – 1619. Следват Пловдив – 337, Варна – 203, Русе – 192, Благоевград – 177, Стара Загора – 141, Бургас – 114, Монтана – 113, Шумен – 106, София /област/ – 101.

В социалния дом в Твърдица 34 души са положителни, от тях 31 са служители. Общият брой на настанените в дома е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал. Вече е създадена организация за изследване на всички домуващи и се очаква да бъдат обявени резултатите от PCR-тестове на персонала

В страната ще бъдат обособени болници за пациенти с Covid -19
По време на правителствено заседание, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщи за нова реорганизация на болниците, която ще бъде регламентирана с нова заповед. Подготвят се болници, специализирани само за лечение на Covid, а в големите здравни заведения ще бъдат разкрити по 200 легла.

Във всички големи болници в столицата, в които има Covid-отделения,  ще бъдат инсталирани и радиостанции за връзка със Спешната помощ. Целта е да се осигури постоянен контакт с лечебните заведения и те да дават информация за свободни легла.

Гърция затваря ГКПП „Промахон“ за чужденци от 21 ч. до 05 ч.
Забраната за преминаване на чужденци между 21 и 5 часа през граничния пункт "Промахон" е заради усложнената от Covid-19обстановка. На влизане в Гърция през нощта ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч. Товарните автомобили ще преминават без промяна както досега. Ограничението е в сила до 17 ноември 2020 г.

Електронна програма ще насочва към свободните Covid легла в Пловдив
Всички болници в Пловдивска област започнаха работа с нова електронна програма, показваща свободните легла за болни с Covid-19 в реално време. Очаква се тя да подобри координацията между здравните заведения, Спешна помощ и Регионалната здравна инспекция.

В момента Пловдив е на второ място по брой заразени в страната. Заради липса на медици в Covid-отделението на пловдивската болница Свети Мина, управителят ѝ, гинекологът д-р Петър Петров стана доброволец в него.

Хотели са готови да приемат болни с Covid-19
Хотелиери предлагат хотели, останали празни, да предоставят легловата си база, вместо изграждането на полеви болници за пациенти с Covid -19. Разходите по настаняването в хотелите ще бъдат поети от държавата. Това каза в интервю за Нова ТВ министърът на туризма Марияна Николова и уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. До края на седмицата браншът трябва да предложи конкретни хотели.

Екатерина Захариева се самоизолира
Външният минисър Екатерина Захариева се самоизолира, след като зам.-министър Петко Дойков е дал положителен резултат за Covid-19, в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР. Захариева няма оплаквания и е в добро общо състояние, като продължава да изпълнява служебните си задължения, съобщава пресслужбата на министерството.

Премиерът Борисов: „Държавата няма да бъде затваряна“
Два дни преди да изтече 14 дневната му карантина премиерът Бойко Борисов заяви във Фейсбук, че държавата няма да бъде затваряна.Не се подвеждайте по лъжците, те това целяха - пуч, сега да няма парламент, да не могат да се вземат решения, да не могат да се финансират системите“.В началото затваряхме държавата, но не знаехме какво е коронавирусът и тогава даде ефект. Сега знам, че самодисциплината, грижата за другия, само това ни спасява, каза премиерът.„По 500 оздравяват на ден, държавата няма да спира, психиката на хората трябва да е стабилна“, категоричен е премиерът. Той допълни, че има всичко осигурено за следващите месеци и очаква след появата на ваксините до април кризата да стихне.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00