Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 248

Снимка: БГНЕС

Подготвят се нови мерки срещу разпространението на Covid-19

Всички училища в страната при заболеваемост с Covid-19 над 20% ще преминават на дистанционно обучение, независимо от степента на образование. Висшите училища остават онлайн, с изключение на специалностите, за които са нужни практически занятия. Това обяви пред медиите министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Обсъжда се дали т.нар. зелени коридори за възрастните хора да бъдат между 08.00 и 10.00, или между 14.00 и 16.00 часа. Нощните заведения остават затворени до края на месеца. Новите мерки ще станат ясни най-късно на 11 ноември, след провеждането на експертен съвет.

Според министъра, в София няма недостиг на легла, но продължават да се разкриват и нови такива. Ангелов съобщи, че големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани да покрият не по-малко от 50% за Covid лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране.

Новозаразените с Covid-19 в България пак се увеличават

За последните 24 часа, в България са регистрирани 3 816 нови случаи на Covid-19. От направените 8 826 PCR тестове 43,2% са положителни. В болница се лекуват 4 004 души, като 270 пациенти са в интензивниотделения. Излекуванитеза последното денонощие са 875 души, а 106 болни са загубили битката с Covid- 19.

Болницата в Стара Загора ще разкрие допълнителни легла за Covid- 19.

В Университетската болница в областния град са настанени 92-ма пациенти с инфекцията, при капацитет от 108 легла. Има възможност за разкриване на нови легла, но екипите там са претоварени. Допълнителен проблем е, че в късните часове останалите лечебни заведения в града отказват хоспитализация на пациенти с Covid-19.

Болницата в Троян увеличава капацитета си за болни с Covid-19.

Във Физиотерапевтичното отделение на общинската болница в града разкриха още десет легла за пациенти с коронавирус. Двете болници в Троян - Белодробната и общинската, вече изпитват затруднения, заради нарастващия брой заразени в региона.

В Пловдив разкриха гореща линия за психологична помощ

На телефонната линия ще бъде оказвана спешна подкрепа на ученици, родители и учители. Стандартите и правилата за работа в условията на Covid-19 са изградени съвместно с дружеството на психолозите в България. Екип от психолози ще консултира желаещите на телефон 032 260 152, заяви Марияна Симеонова – началник отдел в регионалното управление по образование.

Приключи кандидатстването по мярката в подкрепа на превозвачите

Днес е последният ден, в който автобусните превозвачи имаха възможност да кандидатстват за финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от Covid- 19. Средствата са по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и са от 3000 до 450 000 лв. на база оборотите на фирмите.

За 24 часа Спешната помощ в София е регистрирала 550 повиквания

През последното денонощие в столицата, на всеки 40 секунди, болни със съмнения за Covid-19 са търсили спешна помощ. Около 200 от случаите са били с Covid-инфекция, но не всички са били за болнично лечение. Пред „Нова телевизия“, здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че няма недостиг на национално ниво на лекарства и препарати. По думите му, натискът върху здравната система, особено в София, е изключително голям.

37% от българите не искат ваксиниране срещу Covid -19

По данни на световната здравна организация ваксинирането в България е традиционно ниско. Според последното проучване на организацията от октомври, общественият скепсис по отношение на ваксините у нас се засилва. 62% от българите са заявили, че са безпомощни пред Covid-19, а 60 на сто признават, че се страхуват от болестта. Изводите са, че това води до повишена агресия, употреба на алкохол и антидепресанти.

Рековалесцентната плазма ще спре смъртността при Covid-19

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен д-р Милен Чолаков настоява за спешни мерки, които могат да спасят човешки животи. Д-р Чолаков, който е преболедувал Covid-19 предлага да бъдат създадени кръводарителни центрове за донорска хиперимунна антиковид плазма във всеки областен град. Според него това ще оздрави мълниеносно хората и ще спре смъртността, която рязко се увеличи през последните дни. Лекарят е категоричен, че всяко административно протакане е неприемливо и пречи на лекарите да съсредоточат усилията си в спасяването на хората.

Курортът Банско е готов за зимния сезон

Хотелите са въвели и спазват утвърдените санитарни предписания.

Същото се отнася и за ски съоръженията. Това показват резултатите от проверката на Министъра на туризма Мариана Николова, която лично е инспектирала курорта Банско. Според противоепидемичните изисквания, в кабинките и на лифт станциите туристите са длъжни да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабинките се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00