Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белица – където мечките са щастливи

5
Снимка: Фейсбук

Белица градчето, смълчано в сърцето на Рила, е истинска находка за любителите на природата и пешеходните преходи. В околностите се разпростират едни от най-красивите и добре съхранени съобщества от бяла мура на Балканите. Планинските пътеки, пропити с дъх на влажен мъх, прекосяват усойни букови и смърчови гори, в които отеква птичи хор. А от спиращите дъха циркуси и морени ясно личат последните следи от ледниците, владели Земята преди милиони години. И хубавото е, че цялото това богатство е достъпно благодарение на гъста мрежа от добре маркирани маршрути в планината.


Но най-известната атракция в околностите на Белица е Паркът за реадаптация на танцуващи мечки, разположен сред обширни слънчеви поляни. Тук малтретираните в миналото животинки живеят безгрижно, по цял ден се излежават на припек и се плискат в изкуствените водни басейни. Оказва се, че в така създадената изкуствена среда мечките живеят с от 5 до 10 години повече от техните посестрими в дивата природа.


И дори коронавирусът не е в състояние да откаже туристите от непосредствения контакт с тях! Туристическият поток, който се ниже край телените огради, не стихва и през есента – отчита ръководството на парка. 


Тази година  чуждестранните туристи са били по-малобройни, но за сметка на това интересът сред българите се е увеличил значително. Паркът затваря за зимния сън на мецаните в началото на месец декември. Дотогава всеки може да го посети, за да се радва на животинките.

Още за „мечешкия рай“ ще научите от публикацията „Белица – градът на танцуващите мечки и завладяващата природа“ от колекцията на Радио България

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook /Парк за танцуващи мечки/Dancing Bears Park


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05