Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 264

Снимка: архив

Планират ваксинацията срещу Covid-19
Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина „Янсен“ срещу коронавируса, гласи проект на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание. Предлага се парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на още 4 ваксини срещу Covid-19 - на „АстраЗенека“, „Санофи“, „Пфайзер“ и „Байонтех“. В момента се разработва планът за ваксинация в България срещу коронавируса, каза пред bTV здравният министър Костадин Ангелов. Ще се приложи европейският приоритет, че ваксинирането ще започне с най-уязвимите хора на първа линия. След това ще бъдат ваксинирани възрастните хора, а после и всички останали, поясни министърът.

Рекорден брой 2518 излекувани от Covid-19 за денонощието
3712 или 42,08% от направените за денонощието 8820 PCR теста са положителни, сочи Единният информационен портал. 87 073 са активните случаи. Хоспитализирани са 6548 пациенти. 410 са в интензивни отделения. Излекуваните са 2518 души. Общият брой на оздравелите от началото на пандемията е 42 620. Починали с Covid-19 за денонощието са 141 души. С тях жертвите на пандемията в България достигат 3367 души. Коронавирусна инфекция е потвърдена при 5280 медицински служители от началото на пандемията. 154 са новите случаи за последните 24 часа.

Отиде си най-успешният български тенор Камен Чанев
Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал, предаде БНТ. Чанев бе диагностициран с Covid-19 и приет за лечение в болницата в Стара Загора. След хоспитализирането му приятели на певеца търсеха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му. Чанев беше най-успешният български тенор с международна кариера. Той бе солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера, Чехия. Изявявал се е в основния теноров репертоар в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

ЕК одобри пренасочване на 511 млн. евро в помощ на българската икономика
Европейската комисия одобри поправка в българската програма „Иновации и конкуренция“, която ще позволи мобилизирането на 511 млн. евро от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд. Те ще бъдат в помощ на българската икономика в борбата ѝ с последствията от кризата с коронавируса, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова. Финансовата подкрепа включва безвъзмездни средства в полза на микро, малките и средни предприятия, гаранции за заеми и др. Според еврокомисаря за кохезията и реформите Елиза Ферейра, мерките имат краткосрочни цели за облекчение от кризата, като страната ни ще продължи да се облагодетелства от допълнителна европейска подкрепа за икономическото си възстановяване.

Загубите в БВП може да достигнат 500 млн. евро
„Като министър на икономиката не исках да затваряме сектора, но важното е, че това е само за 3 седмици. На 21 декември бизнесът отново ще работи. Трябва да се съобразим с епидемичната обстановка и да мислим и за здравето на хората. За да имаме здрава икономика, трябва да имаме здрав народ“, каза пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
Основно затворен е сектор ресторантьорството. Търговията остава отворена, с изключение на моловете. За да се подпомогне икономиката, ще трябва да се инвестират още 200 млн. евро. Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. „По най-песимистичният сценарий загубите за БВП ще са 500 млн. евро, но това може да се компенсира”, смята министър Борисов.

Мярката „Заетост за теб“ ще подкрепя наемането на безработни
От 27 ноември бизнесът може да кандидатства при много по-благоприятни условия по мярката „Заетост за теб“, осигуряваща субсидирана заетост за безработни. Предвидени са 160 млн. лева /82 млн. евро/ за целта и са разпределени на квотен принцип в цялата страна. Бизнесът вече ще получава субсидия за заплати и осигуровки на наетите безработни за шест месеца, а не за три. Работодателят обаче няма да е длъжен да запази заетостта на всички наети за периода, равен на субсидията, както бе до момента, а само само 75% от наетите хора за период от три месеца.

Социалният министър ще определи дейностите с компенсация от 24 лв. на ден
Със заповед на социалния министър ще се определят икономическите дейности, в които работещите от затворените бизнеси ще могат да получават компенсация от 24 лева на ден. От понеделник (30.11) се очаква Агенцията по заетостта да започне да приема списъците с работниците, пострадали от наложените ограничителни мерки. Компенсацията ще обхване и тези, които в момента са в неплатен отпуск и не работят заради предишните ограничителни заповеди на общинските щабове или на здравния министър. За да получат реално компенсациите от 24 лева на ден, работниците ще трябва да изчакат около 15 дни, след като техният работодател подаде в Агенцията по заетостта списъците и заявленията. Процедурата за разглеждане е до 10 дни, срокът за изплащане след одобрението е още 5 дни. Повече по темата - тук.

По-нисък ДДС за билетите за кино поискаха от бранша
Кината и филмовата дистрибуция са изправени пред колапс, пишат в писмо до правителството от Асоциацията на българските киносалони. От бранша настояват за намаляване на ДДС върху билетите. Това ще направи инвестициите в киносалони по-привлекателни, ще се избегнат фалити и ще позволи на повече предприемачи през настоящия труден период да инвестират в този сектор на икономиката. „От всички клонове на сектор „Култура“, единствено кинопоказът се облага с пълната ставка на ДДС“, пишат още от Асоциацията. Повече по темата - тук.

Дилемата – кой пациент да бъде приет и кой върнат – най-трудна за медиците
Все по-голяма е липсата на медици, които да обезпечават грижата за заразените с Covid-19 настанени на разкриващите се нови болнични легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция. Педиатърът д-р Яница Радева е един от младите лекари в многопрофилната болница в Добрич, която  приема да поеме грижата за настанените в Covid отделението. Споделя, че обещаните допълнителни приходи за лекарите е на една от последните причини да поеме тази отговорна и трудна задача. Д-р Радева е удовлетворена от решението за затягане на мерките. За нея едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой евентуално върнат заради липса на място. В интервю за БНР-Варна, лекарката призовава всеки от нас да бъде отговорен към себе си и околните и да приеме, че спазвайки мерките, той помага на всички лекари и медицинския персонал, които се грижат за болните. Повече по темата - тук

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00