Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млада лекарка: Едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат

Д-р Яница Радева от Covid отделението в болницата в Добрич

Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Covid отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. В същото време все по-голяма е липсата на кадри, които да обезпечават тези легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция. Преди три седмици ръководството на многопрофилната болница в Добрич отправя молба към една от най-младите лекарки в здравното заведение да поеме грижата за настанените в Covid отделението. Д-р Яница Радева, която е педиатър, приема задачата си присърце, осъзнавайки, че колегите ѝ имат огромна нужда от помощ. 

Първото нещо, което всеки от малките пациенти вижда у д-р Яница Радева е приветливата й усмивка, която макар и скрита зад маска се чете във всяка останала част от лицето й. За съжаление, това остава скрито зад всички лични предпазни средства за пациентите й в Covid отделението в многопрофилната болница в Добрич. Дори колегите трудно се различаваме, шегува се д-р Радева.

Д-р Радева споделя, че обещаните допълнителни приходи за лекарите от Covid отделенията за всички лекуващи там е на едно от последните места като причина да се поеме тази отговорна и трудна задача.

Въпреки оптимизма си д-р Радева не може да скрие огромната умора, която се натрупва сред колегите ѝ, особено сред онези, които лекуват Covid пациентите от началото на пандемията и повечето от които не са излизали в почивка. До голяма степен именно желанието да им помогне я кара да приеме без никакво съмнение да работи там. Тя дава за пример завеждащия лекар на отделението пулмолога д-р Божидарова, която , по думите на д-р Радева, много често остава поне четири часа на работа извън графика си, за да помага и със сигурност е вече на предела на силите си.

Едно от нещата, които я изненадват в лечението на пациентите с Covid инфекция, е непредсказуемостта на заболяването и особено случаите, при които пациент се чувства добре и само в рамките на час може да се наложи дори неговото интубиране.

Д-р Радева е удовлетворена от решението за затягане на мерките, защото здравната система се задъхва навсякъде и дава за пример Covid отделението в добричката болница, което въпреки увеличения капацитет е постоянно запълнено и тенденцията е за все повече пациенти с нужда от болнично лечение. За нея едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой евентуално върнат заради липса на място. Д-р Радева призовава всеки от нас да бъде отговорен към себе си и околните и да приеме, че спазвайки мерките, той помага на всички лекари и медицинския персонал, които се грижат за болните.

Как се справя д-р Радва в новата ситуация и на новото си работно място, помага ли младежкият ѝ дух и позитивизъм при лечението на възрастните пациенти, чуйте от репортажа на кореспондента Мая Щърбанова.ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Български робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят, се бори за световно признание

Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света . Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари. Сред множеството претенденти в общо деветте категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics,..

обновено на 18.01.21 в 11:31
negen_chovek

Световен ден на Снежния човек

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц, който 30 години събира снежни човеци и колекцията му от над 3000 бр. е записана в Книгата на Гинес. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Най-простият снежен..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Ремонт на жилище - по-малко данъци

От тази година хората, които ремонтират свой жилищен имот, имат право на данъчно облекчение. При деклариране на доходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разходи за ремонт през настоящата година. Максималната сума от 2 хиляди лева ще бъде приспадната от годишната  данъчна основа, а дължимият данък общ доход ще..

публикувано на 18.01.21 в 09:03

Празнуваме Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Никея през 325 година, където се показал като..

публикувано на 18.01.21 в 06:25
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 08:15

2021 ще има най-късите дни от десетилетия

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение. Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в..

публикувано на 17.01.21 в 08:07

9 съвета как да отгледате щастливо дете в XXI в

Родителството се промени през последните 10-15 години. Изискванията към съвременните майки и бащи са по-високи. И децата станаха различни, ускорени във всичко. Така се раждат. Те се развиват по-бързо, овладяват всичко по-бързо, чувстват се по-фини. Именно в това трябва да вложите труд, време, любов, да посеете..

публикувано на 17.01.21 в 07:56