Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 271

| обновено на 03.12.20 в 20:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинирането срещу Covid-19 само с информирано съгласие
Парламентът одобри правителствeното предложение за включване на България в споразуменията на ЕС за покупка на ваксини срещу Covid-19. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ще се поставя само след информирано съгласие на пациента, каза пред парламента здравният министър Костадин Ангелов, предаде БТА.
С промени в Закона за здравето министърът получи правото да въвежда задължителна изолация на заразно болни и заразоносители и задължителна карантина на контактните лица. Нарушителите на карантината ще се глобяват с 2500 евро. При обявено извънредно положение или епидемична обстановка, министърът може да забрани временно и износа на лекарства.

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от  бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ. Това е записано в подписания днес договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

3138 са новите случаи на коронавирус при 8478 теста
3138 са новите случаи на коронавирус в България, регистрирани за последното денонощие. Това са 37% от направените 8478 PCR теста. Най-много новозаразени има в столицата - 624. Следват Пловдив - с 337, Варна - с 266, и Бургас - с 242 нови случая, показват данните на Единния информационен портал. Излекувани са 2206, а 159 души с коронавирусна инфекция са починали. В болници се намират 6635 пациенти с Covid-19, от тях 523 са в интензивни отделения. По официални данни активните случаи в България към момента са 92 360. Междувременно от Световната здравна организация призоваха спазването на предприетите превантивни здравни мерки да продължи, въпреки очакванията за начало на ваксинацията срещу коронавирус в следващите месеци.

Хотелите в Албена остават затворени за Коледа и Нова година
Всички хотели в курорта "Албена" на българското Северно Черноморие остават затворени за коледните и новогодишните празници, въпреки възможностите за спорт, рекреация и СПА извън активния сезон. Комплексът обаче може да се използва за разходки. "Най-важното за всички нас е да запазим здрави нашите семейства", каза пред БНР-Варна Красимира Стоянова - представител на „Албена“ АД.

На граничнитe пунктове ще бъдат доставяни чуждоезични брошури с информация за Covid-19
Брошурите ще са на 9 езика и ще бъдат разпространени по всички сухопътни и въздушни граници за влизащите в страната ни пътници. Гостите ще са информирани, че като дестинация България има печат за безопасност и хигиена Safe Travels Stamp от Световния съвет за пътувания и туризъм. Изданието ще бъде на английски, немски, френски, руски, румънски, сръбски, гръцки, турски и български език. В него са посочени какви мерки да предприемат чужденците при евентуални синтоми, към кого да се обърнат за лечение и какво да правят по време на изолация. Актуална информация за пътуващите към България в условия на Covid-19 може да намерите ТУК.

Проф. Димитър Иванов: Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, но ще трябва да се изкачва по стълбите
"Липсва цялостна програма от мерки, незабелязващи огромната опасност, която надвисва над българската икономика и бизнес, която може да доведе до деградация на цялостното ни икономическо състояние. Опасността е от изключително забавяне на нашето развитие, не споделям оптимистичните визии на правителството", каза пред БНР проф. Димитър Иванов, макроикономист и уточни, че се вземат "доста временни, ден за ден, несъвместими решения". "Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, но ще трябва да се изкачва, ползвайки стълбите.Очаквам това изкачване да е продължително и твърде уморително", коментира той. "Светът се промени почти радикално. Ясно е, че ефектите от пандемията ще бъдат повече безработица, несигурност, социални размирици и много повече несигурност", подчерта макроикономистът.

Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат след 21 декември, смята социологът Георги Стоилчев
Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността. За последната излязла седмица тя е с около 110% по-висока от обичайната за последните пет години“. Това каза пред БНР социологът Георги Стоилчев. Според него обявяването на оздравелите се случва автоматично и не е особено обективно. „До 21 декември няма да намалим значително смъртността. В средата на януари ще отчетем реалния резултат от въведените по-строги мерки... Новозаразените медици са много голям белег за това докъде сме стигнали в борбата с епидемията. За съжаление техният брой продължава да расте. Това създава предпоставка за по-дълъг период на възстановяване на здравната система“.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00