Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 273

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов провери готовността за доставка на ваксини срещу Covid-19
„Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Covid-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата“. Това каза премиерът Бойко Борисов днес при посещението си в Центъра по заразни и паразитни болести в София.

Той лично се увери, че страната ни е готова да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници, съобщи правителствената пресслужба. От понеделник започва и работата за организация по места в страната. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че се очаква първата пратка да е от 125 000 ваксини. Повече по темата ТУК.

Екатерина Захариева: Глобалното сътрудничество е ключово в борбата с Covid-19
„Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за преодоляване на предизвикателствата, породени от Covid-19“ . Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева във видеообръщение на провелата се дистанционно сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от пресцентъра на МВнР.  Захариева е подчертала, че „в условията на справяне с предизвикателствата, породени от коронавируса, защитата на правата на детето остава ключов приоритет на българската вътрешна и външна политика“.

3614 случая на коронавирус при 9530 теста
3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, регистрирани през последните 24 часа. Това са 37,92% от направените 9530 PCR теста. Най-много са новите случаи в София – 675. Следват областите Пловдив (380) и Бургас (257). Това показват данните в Единния информационен портал. 2536 души са излекуваните през последното денонощие, починали са 147. В болници се намират 6744 пациенти с коронавирус, от тях в интензивно отделение са 504. Официално активните случаи са 94 480.

От началото на пандемията в България досега са били направени общо 1 009 397 PCR теста. От тях 15,73 %, или 158 807, са били положителни.

Глобиха българския биатлон за нарушена карантина
Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на световната централа (IBU), съобщи ДПА. Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран „близък контакт“ с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за Covid-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

IBU също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 г. Повече по темата ТУК.

Критична е ситуацията в Спешното отделение на пазарджишката болница
Критична остава ситуацията в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик заради липса на здрав медицински персонал. Към днешна дата на дежурство работят по един лекар и една медицинска сестра, което затруднява обслужването на пациентите. Медицинските работници работят по 42 часа без почивка. На апела за помощ на отделението са се отзовали единствено д-р Ивелина Дикова от Пловдив и специализантът Борислав Церовски, съобщава кореспондентката на БНР в Пазарджик Невена Петрова.

Над 120 медици в Бургас са под карантина или с Covid-19
64 лекари и над 60 медицински сестри от областната болница в Бургас са или под карантина, или болни от Covid-19. Това каза кметът Димитър Николов, цитиран от кореспондентката ни в Бургас Даниела Костадинова. Николов е заявил, че предвидените средства за празничните програми за Никулден и Коледа ще бъдат пренасочени за обезпечаването на болниците в града. Бургас достигна второ място в статистиките по заболеваемост от Covid-19 в страната. На този фон много от лекарите и медицинските сестри в областната болница в момента не са на работа, каза Николов.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България. 

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00