Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравими срещи 2020: България през погледа на чужденците

Снимка: архив

Какво е да си чужденец в България? С какви предизвикателства се сблъскват постоянно пребиваващите у нас чуждоземци, какво им липсва от родната им култура и как се адаптират към българската реалност? През изтеклата непредвидима 2020-та, репортерите на Радио България ви срещнаха с интересни личности от различни краища на света, избрали да живеят, да работят или да учат в страната ни.

В годината, когато светът беше разтърсен от пандемията с Covid-19, България остана привлекателна дестинация за млади хора, желаещи да трупат знания в университетите ни. И докато преди време в тях учеха предимно младежи от съседните Гърция и Турция, сега чуждите студенти са с по-разнороден състав – тенденция, която остана постоянна дори през проблематичната 2020 г. И всички те споделят любовта си към България.

Но основната пречка, с която се сблъскват, поне в началото, е езиковата бариера. Проблем, пред който се изправя и Серджо Оливейра от Ангола. Той учи във Висшето военноморско училище във Върна и е у нас от три години. Но първата му година е била за подготовка по български език. Серджо харесва България, но признава, че тук климатът е …студен за хора от Африка. Иначе е доволен от университета си. Живее в общежитие, заедно с други негови сънародници, а по време на локдауна учи дистанционно. Твърди, че единственото нещо, което му липсва в България е семейството. Вижте повече - ТУК.

Първият й допир със снега – това е най-силното преживяване на Рита Санчес у нас. Тя е от Филипините, пристига тук преди две години, заедно с мъжа си. Живее в Козлодуй и се е преименувала на Филипина Йорданова, защото е единствената филипинка в града. Създава свой влог, в който споделя културния си сблъсък у нас. Непрекъснато сравнява нейната азиатска култура с българските нрави и стига до извода, че сме по-освободени и независими от сънародниците й. Но не й харесва, че българите са черногледи и само се оплакват. Затова пък обожава нашата кухня. Усвоила е до съвършенство тънкостите на типични нашенски ястия, като баница, лютеница, кюфтета и кисело мляко. Прочетете интервюто с Рита Санчес ТУК.

През изтеклата година Радио България ви срещна с един нестандартен нидерландец. 28 -годишният Леон де Лю е влюбен в страната ни. Пристига тук преди 6 години. Днес той работи в София и говори чудесен български език. А всеки свободен миг използва, за да пътува сам из България. Неговият YouTube канал, в който разказва за живота си у нас, има голям успех. Обожава изоставените места в планините ни – разпилени сред чукарите стари махали, рушащи се сгради, обезлюдени села. В тях младият Леон открива меланхолична красота. И споделя, че в България изпитва неземно чувство. Вижте повече в материала ни за нидерланския влогър Леон.

Лесно ли е да зарежеш предишния си живот, за да последваш мечтите си в България? Оказва се, че не! Но си струва, смята чилиецът Даниел Монтилио. Той живее във Варна от 15 години, заедно със семейството си, научил е български и помага на своите „събратя по съдба“ чрез основаната от него платформа. Смята, че основните спънки пред  чужденците у нас, са бюрокрацията и двойният стандарт. Но и Даниел недоумява, защо българите са недоволни от страната си. За него България е, място в което можеш да се радваш на спокоен семеен живот, да работиш това, което ти харесва и да си в хармония със себе си и околните. Чуйте го – ТУК

Съставил: Венета Николова

Снимки: архив, Рита Санчес, Леон де Лю, Даниел Монтилио



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01