Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 286

Снимка: архив

Смъртността от Covid-19 е по-ниска в големите градове
Виждат се големи разлики между начина, по който се справят различните области в страната с пандемията. В големите градове и тези с университетски болници е очевидно, че хората получават доста по-добра помощ. Това каза в интервю за БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Най-много починали от началото на пандемията в България до 16 декември са регистрирани в област Смолян - 160.3 на 100 000 души, най-малка е смъртността в София - 51.9 на 100 000. По-добрият достъп до медицинска помощ и повечето тестване в големите градове са сред причините за по-ниската смъртност там, обясни Безлов. 

Парламентът одобри покупка на ваксини срещу Covid-19
Парламентът одобри окончателно Споразумението за подпомагане на препродажбата от и между Република България и Кралство Швеция и Janssen Pharmaceutica NV за закупуването и доставката на ваксина срещу Covid-19 за България. Ваксината ще бъде доставяна чрез Швеция заради първоначален отказ на България от закупуването й. Депутатите също така одобриха решението на Министерски съвет да се закупят и ваксините CureVac и Moderna. 

Очакваме първите ваксини на 25 декември
Първите ваксини срещу Covid-19 се очаква да пристигнат в България още на 25 декември. Създадени са дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които я чакат - заяви в интервю за Нова телевизия държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първата пратка ще е от 5000 дози. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. По-сериозни количества започват да пристигат от февруари. Не е ясно кой ще е първият ваксиниран в България, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен, каза Кунчев.  

Готвят комуникационна стратегия за ваксинирането срещу Covid-19 
Ще обясним на гражданите, че ваксинирането е пътят към спасението, към нормалните човешки отношения, така отговори здравният министър Костадин Ангелов на парламентарно питане. Той допълни, че се работи усилено по изграждане на комуникационна стратегия, основаваща се на прозрачност, достоверност и достъпност на данните за ваксините и тяхното предстоящо прилагане. Министерството на здравеопазването няма да прави препоръки за конкретна ваксина срещу Covid-19, заяви още министърът. Кратките характеристики на ваксините все още не са ясни, но властите ще настояват фирмите производители да дадат отговори на всичките въпроси, интересуващи хората, без премълчаване на информация. Ангелов увери, че здравните власти ще вложат всички усилия в успешното национално провеждане на ваксинацията. 

В област Велико Търново ще бъдат създадени седем временни имунизационни кабинета  
Те ще започнат работа още при първата фаза на ваксинацията срещу Covid-19, съобщиха от областния оперативен щаб. Медиците от болничната и доболничната помощ и фармацевтите ще могат да се ваксинират в четирите имунизационни кабинета във Велико Търново, които ще бъдат в РЗИ, в Областната болница, в т.нар. Стара болница и в градската поликлиника. Ваксинации ще се правят и в болниците в Горна Оряховица, Свищов и Павликени. Продължава проучването колко медици и фармацевти ще се ваксинират срещу коронавирус, заявиха от oбластния оперативен щаб и уточниха, че все още няма яснота кога ще бъде доставен фризерът във великотърновската здравна инспекция за ваксините за областите Велико Търново, Русе, Габрово, Плевен и Ловеч- информира кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова. 

В РЗИ-Варна беше доставен фризерът за ваксините срещу Covid-19 
Капацитетът на фризера е около 117 хиляди флакона или около 585 хиляди ваксини, обясни областният управител Стоян Пасев. „Това е за целия Североизточен район- Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра. От началото на януари- от 4-ти, започваме ваксинирането“, допълни той. Повече по темата- в репортажа на Даниела Стойнова от морската ни столица- ТУК. 

Пловдив отменя всички културно-масови мероприятия до 1 януари 
С решение на Общинския кризисен щаб в Пловдив в града се отменят до 1 януари всички културно-масови мероприятия, включително и традиционните празнични програми за Коледа и Нова година на площад „Стефан Стамболов“, съобщи кореспондентът на БНР в града Кремена Данева. На организаторите на коледни базари се препоръчва да предлагат продукцията си на два от общинските пазари, които отговарят на противоепидемичните предписания. Това са „Четвъртък пазарът“ и този до Гребната база. Няма да има коледни базари в квартал „Капана“ и на Главната улица. 

2042 нови случая на Covid-19 
2042 са новите случаи на Covid-19, установени в България за последните 24 часа. Това са 29,92% от направените 6825 PCR тестове. Най-много са положителните проби в София - 361, следват Варна - 207, и Бургас - 202. Това сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. 

Починали са 143 души. 6900 пациенти с коронавирус се намират в болница, от тях 567 са в интензивно отделение. Излекувани са 3218 души. Активните случаи са 88 221. От началото на пандемията Covid-19 е бил потвърден при 8273 медицински служители,от тях през последното денонощие са регистрирани 95. 

Забраниха износа на лекарства срещу Covid-19 
С издадена днес заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов забрани износа на лекарствени продукти, които влизат в терапевтичните схеми за лечение на Covid-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ. Сред забранените продукти са такива, които съдържат азитромицин и дексаметазон.Тяхното използване е нараснало в сравнение с предходните месеци съответно с 5 хиляди и 2300 процента, а и е било установено, че са били предмет на паралелен износ от България за други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг за българския пазар.

Гърция намали карантината за пристигащи от 10 на 3 дни
Карантината за пристигащите в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода от днес до 7 януари 2021 г., съобщи кореспондентът на БНР. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната. От МВнР припомнят, че изискваната карантина и бързи тестове за Covid-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Проф. Иво Христов: Да свикваме с новата нормалност, няма да се върнем назад 
"Трябва да свикваме с новата нормалност, няма да се върнем към живота преди март 2020", каза пред БНР социологът и депутат от "БСП за България" проф. Иво Христов. Той подчерта, че болест има, тя е много коварна, но реакцията на тази зараза е непомерна от това, което имаме и определи клишето "конспиративни теории" като новата цензура: "По-сериозният въпрос е, че огромна част от елитите по света използваха Covid истерията, за да реализират своите цели за нови форми на управление, манипулации и контрол. За нови форми на вземане на реванш по отношение на всички социални и други свободи, които хората в цивилизования свят постигнаха през последните 100-150 години". Цялото интервю чуйте ТУК. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и вспециалната секцияна БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България. 

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00