Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставиха фризера за ваксини срещу Covid-19 в РЗИ-Варна

Трудности при вкарването на машината през вратата имаше и в морската столица

6
Снимка: Румен Сарандев

В РЗИ-Варна беше доставен фризерът за ваксините срещу Covid-19. 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев обясни какъв е капацитетът на фризера:

„Събира около 117 хиляди флакона, като всеки един флакон е за пет дози, или грубо казано, 585 хиляди ваксини може да се направят с този фризер. Това е за целия Североизточен район, знаете, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра. На минус 70 трябва да са, а фризерът поддържа до минус 90 градуса температура. Ако евентуално дойдат повече дози, знаете, че в МБАЛ - Варна, ВМА, пристигна още един фризер със същия капацитет, а ваксините пристигат точно на Коледа. Спокойно, от началото на януари, от 4-ти, започваме ваксинирането“.

Здравната инспекция се сблъска с аналогични трудности, каквито имаше и в Бургас, при доставката на машината заради обема ѝ. Размерите на фризера са големи. Височината му е 2,06 м.

Поради факта, че той беше поставен на дървена платформа и вратата, която води към помещението, където ще се съхранява, започна процедура по сложна логистика. 

„Минава през вратата, има специалисти, в рамките на половин час ще бъде точно на мястото си фризера. Апелът ми към всички болници е да си направят организация за ваксините - всеки един от управителите на болниците може спокойно да си ваксинира служителите, тъй като знаете, че първите ваксини идват точно за тях. Разбрахме, за община Варна, в ДКЦ-тата също имат готовност. Ще бъдат разкрити кабинети за ваксина, така че трябва да се подготвим на този етап за ваксинирането на всички останали“, каза Пасев.

Ваксините ще са за целия Североизточен район - Варна, Шумен, Добрич, Разград, Търговище и Силистра. Медикаментите ще се съхраняват на минус 70 градуса. Според Пасев дори да бъдат доставени повече дози, няма да има проблем с опазването им, тъй като фризер вече има и във Военноморската болница в града.

Областният управител допълни, че се очаква ваксините да бъдат доставени на Коледа, а имунизацията да започне от 4 януари.

„Аз ще се ваксинирам, когато дойде времето“, каза той.

Подробностите чуйте от звуковия файл:

Снимки:РУМЕН САРАНДЕВ


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи пенсии от днес

От днес пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така..

публикувано на 01.07.24 в 07:24

Във Варна тръгват нощните автобуси

От 1 юли тръгват нощни автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148 във Варна. Нощният транспорт ще работи до 1 септември.  Според разчети на „Градски транспорт“- ЕАД мярката ще струва малко над 151 хил. лева. Автобусите ще се движат със следното разписание: Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30..

публикувано на 01.07.24 в 06:50

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13