Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 288

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 27 декември започват ваксинациите срещу коронавирус
Болница “Пирогов” е едно от лечебните заведения, в които имунизацията срещу Covid-19ще започне още на 27 декември, каза пред бТВ нейният директор проф. Асен Балтов. “Пирогов” вече разполага с хладилник, поддържащ температура -70 градуса, какъвто е необходим за първите очаквани ваксини. Ще бъде разкрит и денонощен кабинет за хора с евентуални алергични реакции след ваксинирането. Броят на новите случаи на коронавирус и на смъртността у нас не намаляват с очаквания темп след въвеждането на новите противоепидемични мерки, защото има скрита заболеваемост, обясни проф. Асен Балтов. Той добави, че много заразени хора предпочитат да не се изследват, затова и не попадат под карантина заедно с близките им.

Първите ваксини са предназначени само за медиците
Първите 10 хил. ваксини, които се очаква да пристигнат на 25 декември, ще бъдат предназначени за 5 хил. здравни работници, съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Втората доза също е запазена за тях”, уточни той. Имунизациите ще започнат на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Още през първата седмица на януари ще получим 52 хил. дози ваксини плюс още 5 хиляди до края на месеца. За февруари са предвидени нови 90 хиляди, а от март нататък – до 300 хил. дози. Здравният инспектор прогнозира леко покачване на броя на заразените с коронавирус по празниците. Той каза и че увеличение ще има след приравняването на PCR тестовете с антигенните. “Това не е най-страшното, въпросът е да ограничим броя на хората, които пренасят заразата”, коментира специалистът. Още по темата – ТУК.

Намаляват новите случаи на коронавирус
1002 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие от направените 4213 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 23,8% от изследвалите се са се оказали носители на вируса. Най-много новозаразени има в София – 174, във Варна - 126 и в Пловдив – 89. Починали са 55 души, излекуваните са 1404, а 6640 се лекуват в болница – от тях 542 в интензивни отделения. 48 медици са се заразили с коронавирус през последните 24 часа при общо 8422 от началото на епидемията. Още по темата – ТУК.

Без сериозни нарушения на противоепидемичните мерки в магазините
Поредната проверка на контролните органи в столични търговски обекти не установи сериозни нарушения на противоепидемичните мерки. Екип на столичната РЗИ видя, че магазините са създали необходимата организация за безопасното посещение на клиентите. Единственото констатирано нарушение е неправилно поставяне на лични предпазни средства, покриващи носа и устата, обясни инспекторката Моника Драгнева. Санкциите варират от 300 до хиляда лева. Още по темата – ТУК.

Тройни заплати за медици, които се преместят в провинциални болници
Здравното министерство и Националното сдружение на общините разработват план за осигуряване на медици в общини, в които не достигат медицински екипи. Освен трудови договори на медиците ще бъдат давани и общински жилища, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му, лекарите и сестрите ще получават тройни заплати, за да се гарантира здравеопазването в цялата страна. Министърът и премиерът Бойко Борисов направиха проверка в Пазарджик, където ще бъде ремонтирано общежитие за медицински сестри. Още по темата – ТУК.

Укрепването на кръвоносната система помага при коронавирус
Подсилването на кръвоносната система може да намали риска от усложнения при пациенти, засегнати от коронавируса, е установила в практиката си общопрактикуващата лекарка д-р Ива Мирчанова. При част от пациентите си тя прилага медикаменти за укрепване на кръвоносната система и това значително намалява усложненията от заболяването. „Тази инфекция въздейства най-вече върху малките съдове на кръвоносната система и прави запушвания”, обяснява д-р Ива Мирчанова. Затова и решава да смени тактиката, давайки на пациентите си препарати, които подобряват състоянието на вътрешния слой на кръвоносните съдове.

Ремонтират учебен комплекс, в който да живеят сто медицински сестри
Правителството осигури 1 млн. лв. за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който ще се провежда обучение по здравни грижи, а в общежитието му ще могат да се настанят около сто медицински сестри, съобщи правителствената пресслужба. На посещение в града премиерът Бойко Борисов настоя за бързо осъществяване на проекта предвид необходимостта от медицински кадри особено по време на епидемията от коронавирус. Той също така изтъкна, че се отпускат средства не само на големите лечебни заведения, а и на нуждаещите се болници в страната.

Прокурори и следователи даряват апарати са извличане на кръвна плазма
Два апарата за плазмафереза и необходимите консумативи за извличане на кръвна плазма, купени с дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, ще бъдат предоставени на УМБАЛ "Св. Анна" и на МБАЛ "Бургасмед. Апаратите за извличане на кръвна плазма ще помогнат за лечението на тежко болни пациенти от коронавирус. Това е второто дарение на апарати за плазмафереза в рамките на благотворителната кампания на Асоциацията на прокурорите в България и на Камарата на следователите в България.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00