Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 289

Снимка: БТА

Временно ограничиха пътуванията от и до Великобритания
От 00.00 часа на 21 декември до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица от Великобритания и Северна Ирландия. Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, както и за членовете на техните семейства. При пристигането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Мярката се налага заради нов щам на Covid-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство. Още по темата – ТУК.

Мутацията на коронавируса във Великобритания не е опасна
Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам каза пред „Нова ТВ“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 17 променени секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм”, добави Маджаров. Той посочи, че не се съобщава за драстично по-тежко протичане или по-висока смъртност. Вероятността мутацията вече да е в България е голяма, добави още Маджаров.

10 към 1 е съотношението на излекуваните спрямо новозаразените
За изминалото денонощие в България са регистрирани 166 новозаразени. Това са 21% от направените 790 PCR теста, сочи Единният информационен портал. По-малкият брой направени тестове и положителни проби са обичайни за неделния ден. Общият брой на потвърдените случаи на заразени с коронавируса от началото на пандемията е 191 195. Активни са 84 838 заразени. Хоспитализирани са 6624. В интензивни отделения се лекуват 536 болни. Починали са 58 души като общият брой на смъртните случаи с доказан коронавирус от началото на пандемията е 6609. Излекуваните за последното денонощие са 1732. С тях успешно преодолелите Covid-19 са 99 758 души.

БАН: Хората без тежки хронични заболявания да се ваксинират срещу Covid-19
Здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу Covid-19. Това препоръчва в становище БАН за предстоящата ваксинационна кампания срещу коронавируса, изпратено до медиите. Преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар, посочват учените. Според тях, данните досега показват, че колективен имунитет срещу вируса се създава бавно и ще бъде трудно да се постигне по естествен път. За ефективността на ваксините и продължителността на имунитета, който създават, ще може да се даде отговор не по-рано от година от началото на приложението им, когато ще има достатъчно убедителни научни данни, подчертават от БАН.​

От Covid-19 почина вокалистът на популярната група P.I.F.
На 45-годишна възраст почина вокалистът на българската група P.I.F. Димо Стоянов, който бе настанен в столична болница с коронавирус, съобщиха за БНР негови близки. На 9 декември чрез Фейсбук групата изпрати призив за даряване на кръвна плазма, защото състоянието на Димо е било тежко. Въпреки че донор е намерен, музикантът не е успял да пребори вируса.

Разкриха схема за фалшиви PCR тестове
Първи опит за измама с отрицателни PCR тестове разследват в Русе. Фалшивите документи са се търгували за 60 евро, предаде БНТ. 34-годишен фалшификатор от Русе издавал неверни документи за отрицателни PCR тестове за чужбина. Схемата е разкрита, когато семейство от Разград минава Дунав мост, но без задължителните тестове. Връщат ги обратно и в рамките само на час те се появяват отново на границата вече с издадени документи. Това усъмнява граничните полицаи. Оказало се, фалшивите тестове били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория, като и лекарският подпис бил фалшив.

Ресторантьорите искат да работят на Нова година
Сдружението на заведенията в България поиска ресторантите да работят само на Нова година, но все още нямат отговор от властите. Според сега действащата заповед те трябва да останат затворени до 31 януари. Анкета сред 1700 членове на Сдружението показва, че 51% предпочитат да работят на Нова година. "За нас ситуацията е изпусната от контрол, защото получаваме много сериозна дискриминация, докато навсякъде всички големи търговски обекти са отворени", каза пред програма „Хоризонт“ на БНР Емил Коларов, председател на Сдружението. Той предположи, че недобросъвестни собственици на ресторанти ще предпочетат да си платят глобата и да работят на Нова година.

В ски курортите се правят резервации от Сърбия, Гърция и Турция
През този зимен сезон България ще разчита на вътрешния туризъм, както и на туристи от балканските страни. Това каза пред журналисти в ски курорта Пампорово министърът на туризма Мариана Николова, цитирана от БТА. Николова посети курорта, за да се убеди на място, че се спазват противоепидемичните мерки. Тя заяви, че резервациите за ски сезона досега са около 30%, като тези от Великобритания са отменени. Николова посочи, че ски курортите ни вече имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи. По нейна оценка около 80% от бранша е спасен от фалити, благодарение на приетите мерки за подпомагане.

Разглеждат окончателния вариант на мярката „Запази ме“ през следващата седмица
Окончателният вариант на мярката за компенсации на бизнеса „Запази ме“ ще бъде приет на последното за тази година заседание на МС през следващата седмица. Промяната предвижда от следващата година работниците в затворените бизнеси да получават по 75% от осигурителния си доход. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в многопрофилната болница в Добрич. До този момент държавата е изплатила почти 100 000 лв. на затворените бизнеси, като кандидатствалите за подпомагане са около 4600 работодатели за 23 000 лица, припомни министър Сачева. Още по темата – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00