Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 292

Снимка: БТА

Намалява броят на заболелите и на починалите от коронавирус
Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона. Това е станало ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен и на ваксинационния щаб. Намалява броят както на заразените, така и на починалите от коронавирус и все повече хора биват излекувани. Оздравелите пациенти през последната седмица са 16 хиляди, а заболелите са почти наполовина в сравнение с тях. По показателя 14-дневна заболеваемост страната ни се намира на 17-о място в ЕС, а по смъртност е на трето място.

Ваксинацията ще бъде удостоверявана чрез сертификат
След завършване на имунизацията срещу коронавирус ще бъде издаван документ, който да служи при пътувания или други цели, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Разработен е също модул за имунизация към портала за Covid-19 и в него ще се съдържа информация за всички ваксинирани. На първо време данните ще бъдат подавани от болниците, а по-късно от общопрактикуващите лекари и РЗИ. Предвижда се също така да се осъществява надзор от ефекта на ваксините – изследвания за техния ефект, какъв имунитет и с каква продължителност създават. Още от темата - ТУК.

Пристигащите от Великобритания се изследват с антигенен тест
На летище „София“ кацна първият самолет с българи от Великобритания, след като отпадна двудневната забрана на полети от острова заради открития нов щам на Covid-19. Създадена е организация хората, пристигащи от Острова, да бъдат изследвани с бърз антигенен тест още на летището, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На летище София днес се очакват осем самолета и е възможно да има забавяне на гражданите заради вземането на пробите. Още от темата - ТУК.

В статистиката на новозаразените с Covid-19 вече влизат и антигенните тестове
1615 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените общо 6945 тестове – 5242 с PCR и 1703 с антигенни, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 23% от изследваните са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 311, в Пловдив – 164 и във Варна – 151. Излекуваните са 1375 души, починали са 99, а в болница се лекуват 5714 пациенти – от тях 533 в интензивни отделения. Активните случаи са 82 443. Общият брой на положителните случаи от началото на епидемията достигна 195 886. Още от темата - ТУК.

Ваксинациите започват на 27 декември
На 26 декември първите 10 хил. дози ваксини ще пристигнат у нас, а на 27 декември кампанията по имунизацията ще започне в София, Пловдив и Бургас и от следващия ден в останалите областни центрове, съобщиха на редовния брифинг в Министерството на здравеопазването. Още през януари ще бъдат получени нови 60 хил. дози от ваксината, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първи ще се ваксинират здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорите на болниците и медиците на първа линия. „След здравните работници минаваме към домовете за социални грижи за възрастни и хора с умствени увреждания, пръснати в цялата, добави той.

Финансовият министър: Бюджетът ще издържи цялата година
Независимо от това кое правителство ще управлява, новият бюджет ще издържи, дори епидемията да стане по-страшна. Тази позиция изрази финансовият министър Кирил Ананиев пред БНТ. Той смята, че бюджетът няма алтернатива. “Ние спасихме хиляди хора, а в някои случаи и стотици хиляди”, заяви той, визирайки мерките за бизнеса и за пострадалите от кризата служители. “Ако мерките не съществуваха, България щеше да е на равнището на западноевропейските държави с бюджетен дефицит над 10%”, каза още министърът и подчерта, че у нас дефицитът е най-нисък в ЕС. Кирил Ананиев прогнозира, че страната ни ще влезе в еврозоната най-късно през 2024 г.

В училищата да влязат учители доброволци
“Третират ни като собственици на заразоносители, които искаме да сложим в училищата, за да сеят зараза”, заяви пред БНР Христина Домозетова, един от инициаторите на отвореното писмо, което родители и експерти изпратиха до управляващите. Обръщението им е заради “липсата на диалог и желание за гъвкавост в решенията на институциите”. Според подписалите писмото трябва да се мине на хибридни форми на обучение, да се изследва в кои класове и на кои места може да се учи от дистанция. Необходимо е също така да се обсъди защо не е възможно учители, които вече са преминали през заболяването, да водят присъствени часове, подчерта Христина Домозетова, лансирайки идеята за учители доброволци по примера на лекарите. Още от темата - ТУК.

Витае надеждата за коледно чудо
През т.г. много българи подраниха с коледната украса, декорирайки пищно домовете си. Психологът Биляна Стоянова съзира в това една надежда за чудо – “да бъде прекъснат потокът от черни статистики и да заживеем "както преди". Според нея епидемията ни поставя в ситуация на изпитание, а подготовката за Рождество Христово съвпада с периода на изолация и с неизвестността, която идва след това. Биляна Стоянова казва още пред БТА, че подреждането и украсяването на дома намаляват чувството на безпомощност, помагат ни да "подредим" мислите си, да проявим грижа за себе си и близките си. Всичко това ни дава усещане за смисъл и ни свързва с реалността и с хората около нас, убедена е тя.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00