Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 307

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксини срещу Covid-19 ще има за всички желаещи

Всички български граждани, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19, ще могат да го направят. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при посещението си в гр. Гоце Делчев. Той обяви, че до този момент са ваксинирани повече от 11 200 души. По повод страховете, че ваксините няма да стигнат за всички, министърът посочи, че освен ваксините на BioNTech и Moderna, се очакват и 4,5 милиона ваксини на AstraZeneca. Първата доставка от тях ще е в размер на 500 хиляди дози. Решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca се очаква до края на януари.

Страничните реакции при Covid ваксините са като при противогрипните

При най-добрия сценарий до август в страната ще има 1,5 милиона ваксинирани, каза пред Нова Телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той бе категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу Covid-19 са същите, като при грипната ваксина.Попитан за руската ваксина и възможно ли е България да я закупи, професорът поясни, че за да бъде регистрирано едно лекарство, производителят трябва да подаде документи за това в Изпълнителната агенция по лекарствата. Но за момента страната няма нужда от руската ваксина, защото ЕС е поръчала за България достатъчни количества, смята Кантарджиев.

Под 9% са новозаразените с Covid-19 при направени 9911 теста 

За последното денонощие в страната са регистрирани 867 новозаразени с коронавирус при направени 9911 теста, сочи Единният информационен портал. Общият брой на заразените с коронавирус от началото на пандемията достигна 207 259. Активните случаи са 69 051. Хоспитализирани са 4250 болни. 377 са в интензивни отделения.

През последното денонощие са излекувани 1402 души. Общият брой на излекуваните вече е 130 191.За последните 24 часа са регистрирани 56 починали от коронавирус. С тях общият брой на починалите от вируса прехвърли прага от 8000 и вече е 8017 души.

3204 лица са имунизирани в България през последното денонощие.

Има проблем в капацитета за производство на ваксини 

Има слабост в капацитета за производството на ваксини и там трябва да се инвестира, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР българският еврокомисар за иновации и научни изследвания Мария Габриел. Относно дисбалансите при ваксинирането в страните от ЕС Габриел заяви, че това е отговорност на държавите членки. Еврокомисията е изпълнила задължението си да достави ваксините едновременно и на всички в общността. Но е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, допълни Габриел. Запитана може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава тя потвърди, че има такива дискусии, но смята  че трябва да се изчака и подходи внимателно към въпроса.

Влизащите в Гърция подлежат на 7 дневна карантина

От 8-ми януари гръцките власти удължават срока на карантината за влизащите в страната през граничен пункт „Кулата - Промахон“.

Мярката ще важи до 21 януари 2021 г. Остава в сила изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната и попълнена PLF форма, с генериран QR код 24 часа преди пътуването, както и задължителното тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще бъде карантинирано за 14 дни. На карантина не подлежат работещите в пограничната зона, които се завръщат до 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, които се пропускат както досега.

От идната седмица Англия изисква отрицателен тест за влизане в страната

В началото на седмицата, която започва на 11 януари пристигащите в Англия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането на територията на страната. След това подлежат на 10 дневна самоизолация, съобщи британското министерство на транспорта, цитирано от БТА. Властите налагат мярката заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания. Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват резултата на представители на авиокомпанията преди излитането и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00