Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 346

Снимка: БГНЕС

Въпреки кризата, България повиши доходите и потреблението
„България е една от малкото държави, които повишиха потреблението и доходите по време на криза. Имаме най-ниския държавен дълг в ЕС, коя държава би мога да се похвали с това“, подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов във виртуалната дискусия по „Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС за преход на България“. Той напомни, че страната има и най-ниския бюджетен дефицит – 3%, а нивото на безработицата е ниско. „Получаваме упреци защо не сме дали повече пари на бизнеса по време на кризата. Но ние имаме най-либералните мерки спрямо бизнеса в контекста на пандемията с Covid-19. Само няколко сектора временно не можеха да работят“, каза още министърът, цитиран от БТА.

Икономиката бавно се възстановява с ръст от 2,1%
Икономиката на страната бавно се възстановява благодарение на увеличение с 11,3% на износа. Българската икономика нараства през четвъртото тримесечие на 2020 г. с 2,1% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 3,9%, показва експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. обаче БВП се свива с 3,8%. Най-голям дял в БВП отново заема крайното потребление  80,4%.

Общият доход средно на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2020 г. е бил 924 евро и нараства с 2 на сто спрямо същото тримесечие на 2019 г., съобщи НСИ. Общият разход през същия период е бил 861 евро, което е увеличение с 0.7 на сто.

Под 10% са новозаразените с Covid-19
1068 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 11 091 теста, сочи Единният информационен портал. Излекувани през последното денонощие са 656 души, а починалите са 47. Положителни проби са 9,6%, като най-много от тях са в столицата – 298, следвана от областите Пловдив – 95 и Благоевград – 72. Броят на активните случаи е нараснал с 365 спрямо предходното денонощие и е 23 500. Хоспитализираните намаляват до 3421, а на интензивно лечение са 289 пациенти. Направени са нови 2048 ваксини, с което общият брой на ваксинираните е 77 436, от които 21 323 са получили и втората доза.  

Заболеваемостта от Covid-19 в Кюстендил расте
Кюстендил вече е с 408 заболели на 100 хиляди души население при 160 средно за страната, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.Увеличението на 14-дневна база е с 10 пункта, коментира за БНР областният управител на Кюстендил Виктор Янев.В двете Covid отделения на районната болница са настанени за лечение над 70 заболели, някои от тях са в много тежко състояние, обявиха от областния кризисен щаб. До 21 февруари остава в сила задължителното носене на маски и на открито в Кюстендил, допълнителни мерки срещу разпространението на заразата обаче не се предвиждат, информира кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Проф. Деспотова-Толева: Живите ваксини могат да бъдат рискови при крехка имунна система
„Рано е да се каже дали ваксините против Covid- 19 ще осигурят дългосрочна защита. За да се отговори на този въпрос, са необходими допълнителни изследвания. Обнадеждаващо е обаче, че наличните данни показват, че повечето хора, които се възстановяват след вируса, развиват имунен отговор, който осигурява поне известен период на защита срещу реинфекция въпреки че все още проучваме колко силна е тази защита и колко дълго трае.“ Това каза пред БНР проф. Любима Деспотова–Толева.При възрастните хора е добре лекуващият лекар да прецени коя ваксина да се постави срещу Covid-19, съветва специалистът. Разясненията на професора относно различните видове ваксини чуйте ТУК.

След Covid 19 – да отложим сърдечно-съдовите операции поне с три месеца, съветват кардиохирурзи
„Опитът ни сочи, че пациенти, преболедували леко или по-тежко Covid-19 трябва да отложат с поне три месеца операциите си. Защото ранното им опериране не води до добри резултати – носи риск от усложнения на дихателната система, усложнения от тромботичен или хеморагичен характер".Това каза пред БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ „Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център“. По думите на кардиохирурга, „изключение правят пациентите с исхемична болест на сърцето, които отиват на лекар с т. нар. нестабилна стенокардия, и те подлежат повече на хирургия в ускорен порядък, а също и пациенти със значителни стеснения на аортната клапа, защото това състояние може да предизвика сърдечна недостатъчност или загуба на съзнание.“

Кой ще може да влиза в България без PCR тест?
От 17 февруари (сряда) за учениците и студентите от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пътуващи всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, отпада изискването при влизане в страната да предоставят документ, доказващ отрицателен резултат от PCR тест. Същото важи при влизане у нас и за учениците и студентите, които живеят в България, но всеки ден или най-малко веднъж седмично с цел обучение пътуват до някоя от петте държави. Това нареди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00