Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 347

Снимка: БТА

 45% от учителите в България не мислят да се ваксинират
27% от българските учители желаят ваксинация срещу Covid-19, също толкова се колебаят, а 45% не планират да се имунизират. Това показва онлайн анкета сред над 13 000 педагози, проведена от Синдиката на Българските учители и Сдружението на директорите в средното образование в периода 9-13 февруари. 

Над 47% от учителите, които не желаят имунизация, се притесняват от странични ефекти от ваксините, а 44% заявяват, че нямат достоверна информация за тяхното действие.  

България очаква ваксини за над 10 млн. души 
В идните месеци ще има доста по-голямо количество ваксини и реална възможност за избор, каза пред БНТ директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Решението на България за видовете ваксини е за балансирано портфолио, което включва всички разработени ваксини, за да се гарантира ефективност, добави шефът на лекарствения регулатор. Само до края на февруари се очакват над 240 000 дози, а за март над 500 000. Затова ще видим ускорен процес на ваксинация, заяви експертът. 

Общото количество ваксини, което България може да закупи по договорите на ЕС е над 18 млн. дози. Това е така, защото една от ваксините се очаква да е с единичен прием. Ще има достатъчно ваксини за над 10 млн. души, увери още Кирилов. 

Влагата в маските ги прави сигурен защитник срещу Covid-19
Носенето на маска намалява риска от заразяване и тежко протичане на Covid-19, защото образувалата се влага ограничава навлизането на вируса в белите дробове, твърдят американски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл” и БТА. Специалистите от Националните институти по здравеопазване на САЩ са тествали четири вида маски, за да проверят колко влага задържат при различна температура. Всички образували конденз, но в различна степен.

Ако отивате в Словакия задължителна карантина  
От 17 февруари 2021 г. всички граждани, които пристигат в Словакия, без значение от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината им приключва, съобщиха от българското външно министерство. По информация на българското посолство в Братислава, всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират. При влизане по суша – най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република, а при влизане по въздух пък, трябва да се попълни електронен формуляр.  

Нарастване на новозаразените с Covid-19
1349 са новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие при направени 11 604 тестове, сочи Единниятинформационен портал. Положителни са 11,6% от направените проби. Активните случаи са 24 069. Хоспитализирани са3513 пациенти, 284 – в интензивни отделения. 32-ма са загубилите битката с болестта за последните 24 часа, а 748 са излекуваните. 3902 дози от ваксината са поставени на граждани през последното денонощие, а общият брой на ваксинираните с две дози достигна 22 776 души. Общата картина за страната сочи, че след влизането на Пловдивска и Софийска област в зоната с висок риск от заразяване, в половин България заразените вече са над 120 на 100 000 души. В 6 области инфектираните са 200 на 100 000. Сред тях е и София-град. От здравната инспекция смятат, че на този етап не е нужно затягане на мерките в столицата. В Кюстендилска област заразените са над 400 на 100 000 души. Общо за страната съотношението е 161 болни на 100 000 души. 

Румен Гълъбинов: Масовата ваксинация е основното условие за икономическото въстановяване 
Една по-масова ваксинация е основното условие за икономическото възстановяване”. Това мнение изрази пред БНР Румен Гълъбинов. Според икономиста и финансов анализатор българската икономика има възможности от средата на 2021-ва година да изпрати ръста на БВП в положителна територия: „3,8% спад на БВП е под средния за ЕС. Влизаме със сравнително нисък дълг на държавно управление към БВП – под 30%. Също така отчетохме бюджетен дефицит от 3% за 2020-а. Това са добри стартови позиции, с които можем да постигнем ефекта на възстановяването, стига да ускорим ваксинацията”. Според Гълъбинов трябва да бъде направен по-амбициозен ваксинационен календар и обществена кампания за изтъкване на ползите и убеждаване на хората, че това е едно от условията, за да можем да се върнем към нормалния си живот.

Българите в чужбина могат да подадат онлайн заявление за лични документи  
Българските граждани в чужбина вече могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис, чрез сайта на Министерството на външните работи, съобщиха от институцията. 

„Ковид кризата направи почти невъзможно и доста сложно двукратното посещение на българска консулска служба за подаване и получаване на документи. Затова предлагаме на българските граждани, които вече са предоставили биометрични данни преди вадене на предишен документ, да подадат заявления за издаване на нов онлайн и да платят за услугата с виртуален ПОС терминал, което ще позволи те да посетят физически наш фронт офис единствено при получаването на готовия документ”, обяви външният министър Екатерина Захариева. Заявката им е възможна от тук, както и от интернет страницата на МВнР.  

 
Съставил: Йоан Колев


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00