Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 351

Снимка: БТА

Ваксините ще стигнат за всички желаещи
Със схемата за доставки до края на настоящия месец, наличните ваксини ще стигнат за всички желаещи, съобщи БТА, цитирайки  държавния здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев. През март се очаква доставка на още над 500 000 дози и от трите вида ваксини и всеки ще може да се имунизира, категоричен бе Кунчев. Той добави, че докато има чакащи за имунизация, няма да се спазва работно време и всеки ще бъде обслужен. Според него в края на март България ще получи и новата ваксина на Янсен, която в момента се оценява от Европейската агенция по лекарствата. Тя ще е еднодозова, което допълнително ще облекчи процеса на имунизация.

Масовата ваксинация срещу Covid-19 продължава
През последното денонощие са били поставени 4 088 ваксини. Това е близо 3,5 пъти по-малко в сравнение с предишните 24 часа, когато са били имунизирани 13 754 души. Здравните инспекции и болници в страната, които започнаха масова имунизация са 318, като в кампанията се включват и всички общопрактикуващи лекари. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев днес проследява имунизацията в Пловдив, където от днес се увеличава броят на местата за извършване на манипулацията. Разкрити са нови имунизационни пунктове в почти всички областни градове.

В България вече доминира британският щам на Covid-19
Британският щам на Covid-19 вече доминира в страната. В интервю за БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН коментара, че новата мутация е изместила класическия щам от Ухан. По думите ѝ, всички варианти на Covid-19 ще дойдат в България, а РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да уловят и новите щамове на вируса. РНК технологията е революционна и затова тези ваксини имат имат много висока ефективност. Що се отнася до имунитета, след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение, че той продължава до 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.

Положителните проби за Covid-19 са 9,6%   
Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 548, при направени 5696 теста. Три от тях са при медицински служители. Положителни са 9,6% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Хоспитализирани са 3846 болни, като 316 са в интензивни отделения. За денонощието са изписани 160 пациенти, а 18 души са починали. Имунизираните през последното денонощие са 4088, с тях общият им брой надхвърли 108 000 души. От тях 27 000 са с поставена втора доза.

В Кюстендил овладяха високата заболеваемост
Възрастовата граница на заболелите в Кюстендил се движи от средна към възрастни и пределно възрастни хора. В Covid сектора  на болницата в града са 81 пациенти, а в Детското отделение лежи 12-годишно дете. В реанимацията пет души са интубирани. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова ситуацията с разпространението на вируса в Кюстендил е овладяна. Утре областният кризисен щаб ще реши дали да отпаднат допълнителните мерки, сред които носенето на маски и на открито.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00