Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работи се усилено по ваксинационния сертификат

Снимка: архив

Всички доставки на ваксини са планирани така, че да бъде осигурена реваксинация за имунизираните с първа доза. Пред БНР - "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм. 

Работи се усилено и по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени Начева и поясни, че въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител. По думите ѝ, позицията на здравното министерство е, че крайното решение за сертификата не трябва да дискриминира хората, които не желаят да си поставят ваксина. 

Очаква се на 17 март да бъде публикувано предложението на ЕК за т.нар. зелени паспорти, което да бъде обсъдено от българските институции и експерти.

Подробности по темата вижте и чуйте ТУК

Още от категорията

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14

Под 1% от изследваните са установени с Covid-19

123 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 13 361 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 0,9% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 32, в..

публикувано на 12.06.21 в 09:19

Новите случаи на коронавирус паднаха под 100

Осемдесет и девет нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 6333 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Малко над 1% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София –..

публикувано на 06.06.21 в 09:13