Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 387

Снимка: БТА

До дни се очаква пикът на заболеваемостта с Covid-19
Въпреки че броят на пациентите с коронавирус в болниците е по-голям от предходната вълна, болничната система издържа на наплива. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на работно съвещание в Министерския съвет. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев очаква пикът на заболеваемост да бъде достигнат тази или другата седмица.   

Днес в страната са доставени над 31 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. 

Продължават ваксинациите по националния електронен регистър на планирани целеви групи. До края на седмицата се очаква ваксинираните да достигнат половин милион. Слаб е интересът към зелените коридори за свободна ваксинация срещу Covid-19 в столицата, предадоха репортерите ни. Ваксинациите там са предимно с препарата на AstraZeneca.

Не се готви въвеждането на нови ограничения в България
България очаква 230 000 дози ваксини срещу Covid-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества „Ремдесивир“. Здравната система разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус. Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред“, заяви премиерът. Той опроверга информациите за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната.

Лекуваните в болници с Covid-19 доближават 10 000
983 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са над 24% от направените 4094 тестове. Най-много са новите случаи в София-град – 318. Следват Варна и Бургас съответно с 91 и 89 новозаразени.

Активно болните са 66 682. Хоспитализирани са 9839 пациенти, от които в интензивни отделения са 773-ма. Починалите с установен коронавирус са 60 души. Излекуваните за денонощието са 457.  
За последните 24 часа са поставени 2383 ваксини срещу ковид, така поставените дози имунизационни препарати у нас са над 436 000. Имунизирани с с втора доза са 88 214 души.

Мобилен корпус с 48 легла ще бъде отворен в Силистра
Капацитетът от болнични легла в областния град Силистра и в Тутракан е изчерпан.  Силистра от седмица е в черната зона по заболеваемост. По последни данни над 1000 на 100 000 души са с Covid инфекция. Затова и всички очакват скоро да бъде пуснат в експлоатация новият мобилен корпус с капацитет от 48 легла, съобщи кореспондентът на БНР Незабравка Кирилова.

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде безплатен
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е взел решение издаването на сертификат за ваксинация срещу Covid-19 да е безплатно. Това съобщи в профила си във Фейсбук министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Разпечатването на сертификата може да се извършва от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари, когато ваксинираното лице няма електронен подпис.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева поиска здравният министър да разпореди сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 да е безплатен, съобщиха от пресслужбата на обществения защитник. Повод за искането са жалби срещу случаи, в които лечебни заведения изискват такса за издаването на документа. Практиката категорично нарушава правата на гражданите без електронен подпис, които не могат да изтеглят безплатно документа. Те имат право да поискат своя сертификат от личния лекар или от ваксинационния пункт, в който им е поставена ваксината. Целият процес на имунизация срещу Covid-19 в страната е безплатен и не зависи от здравноосигурителния статус на лицата, припомни Ковачева.

Спад на пътуващите от България и на гостите от чужбина
През февруари 2021 г. при продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 215 300 или с 46.3% под регистрираните през февруари 2020 г., съобщи Националният статистически институт. През февруари настоящата година посещенията на чужденци в България са 240 900 или с 52.6% по-малко спрямо февруари 2020 г. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 81.7%, „служебна“ – с 50.7%  и „други“ с 21.7 на сто.

При тази Covid вълна са по-големи пораженията върху белия дроб
При сегашната – трета, Covid вълна е много по-голям обемът на пораженията върху белия дроб. Това заяви пред БНР доц. Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в софийската болница „Св. Иван Рилски". По думите му, не е ясно дали причината за това е по-късното търсене на лекарска помощ от инфектираните с Covid-19, или вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове. Той призова хората при нужда да търсят по-своевременно лекарска помощ.

Не се очаква продължение на кредитния мораториум
Няма да се удължава кредитният мораториум за трети път. На хоризонта се вижда краят на медицинската част на проблема, каза пред bTV банкерът Левон Хампарцумян. „Но като изчезнат медицинските, икономическите проблеми продължават“, отбеляза той. Ако една фирма е с неустойчив бизнес, и с пандемия, и без пандемия изходът за нея няма да е добър, смята банкерът. „Хората, които дължат пари на заем, трябва да си говорят с финансовата институция, от която са взели кредит. Не очаквайте банките да тръгнат да си искат парите на следващия ден след края на кредитния мораториум. Но те трябва да ги убедят, че могат да върнат своите задължения“, каза Хампарцумян и допълни, че не се очаква вълна от необслужвани заеми.

Д-р Станимир Хасърджиев: Няма ги уроците от пандемията в предизборните платформи на партиите
„Опасявам се, че в предизборните платформи виждаме всичко познато старо, без да виждаме уроците, които ни даде пандемията", каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, основател на Националната пациентска организация. „Виждаме все пак и ново отношение към здравеопазването, и ново внимание в здравните предизборни програми, но дали то ще бъде канализирано в нов вид действие и нов вид политика, от която има нужда системата, предстои да разберем след изборите“, каза д-р Хасърджиев.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България


Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00