Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 398

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки вероятно ще бъдат удължени до края на май
„Няма как пандемията да се овладее до края на април, въпреки лекия спад”, посочи пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че вероятно ще се наложи противоепидемичните мерки да продължат до края на май. „Капацитетът на болниците ще издържи, не знам обаче колко ще издържат хората, защото умората е огромна”, подчерта инспекторът. По думите му, намаляването на заболеваемостта от Covid-19 все още не се отразява на хоспитализацията и е рано да се успокоим. Според доц. Ангел Кунчев, рискът от странични реакции, след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена имунизацията срещу коронавирус. Ваксинационният щаб препоръчва се да се обръща особено внимание при поставянето на оксфордската ваксина на жени под 60 г., които са с наднормено тегло, пушачи или приемат контрацептиви. (за сравнение 

Стабилизация на промишлеността и строителството, подем в търговията на дребно
Докато през февруари промишленото производство и строителството запазват нивата си от предходния месец, търговията на дребно нараства, показват данните на Националния статистически институт. Трите икономически сектора обаче продължават да отчитат понижения на годишна база. Регистриран е ръст в добивната промишленост с 27% на месечна база, а производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, и газ, както и преработващата промишленост се понижават съответно с 1,5% и с 1,4%. Продукцията в сектор „Строителство“ се повишава с 0,2%, спрямо януари, но на годишна база се свива с 4,2%. Оборотът в търговията на дребно нараства с 3%, спрямо януари. Изключение прави търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, където се отчита понижение с 0,2%.

Туризмът обвини властите в дискриминационни ограничения
В писмо до властите, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти изрази решително несъгласие с дискриминационните ограничения във вчерашната заповед на министъра на здравеопазването и нейното избирателно отношение към различни икономически сектори. В писмото се посочва, че туризмът е най-сериозно засегнатият отрасъл, а българските туроператори са оставени на ръба на оцеляването, предаде bgtourism.bg. Туроператорите се обявяват срещу хаоса в мерките и настояват за разрешаване на груповите туристически пътувания в страната и в чужбина.​

Те предупреждават, че провежданата в момента държавна политика е не само неефективна в борбата с Covid-19, но води до огромни икономически загуби и застрашава европейската идея за свободно движение.

Германия е уведомена за мерките през летния туристически сезон у нас
Министерството на туризма и Българската индустриално-търговска камара са изпратили съобщение до Германия за противоепидемичните мерки, предприети за сигурността и безопасността на пристигащите у нас туристи, информират от туристическото ведомство. Уведомени са над 300 туристически бюра, 27 специализирани медии и 77 туристически оператори. Целта е, представянето на страната ни като безопасна дестинация, по повод започващия на 1 май летен туристически сезон.

Ваксинираните с „АстраЗенека” да си поставят и втората доза, препоръча член на ваксинационния щаб
Ваксинираните с „АстраЗенека“ да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата не са получили усложнения, препоръча пред Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в града и член на Националния ваксинационен щаб. Тя изтъкна, че тромбозите като клинични изяви са добре познати – например при ваксината срещу ебола. Досега Европейската агенция по лекарствата не е съобщила за случаи на тромбози след реваксинация с „АстраЗенека“, уточни проф. Мариана Мурджева. Според нея е препоръчително до т.нар. втора игла да мине определено време. „Рискът от тромбози е многократно по-нисък от риска от заразяване”, подчерта тя.

Covid-19 регистриран и в Сливенския затвор
Регистрирано е огнище на Covid-19 в женския затвор в Сливен. Заразени са четири лишени от свобода и служител на затвора, съобщават от Областния кризисен щаб.

Лечението на лишените от свобода се осъществява в медицинския център на затвора. Болният служител е на домашно лечение, под карантина.  Петимата пациенти са в добро общо състояние, уточняват от РЗИ.

2957 новозаразени с коронавирус
През  последното денонощие са установени 2957 случаи на коронавирус от направените 16 083 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София – 716, във Варна – 279 и в Пловдив – 234. В болница се намират 10 404 пациенти – от тях 813 в интензивни отделения. Починали са 136 души, а излекуваните са 3314. Активните случаи са 71 227. Вчера са поставени 19 063 ваксини срещу Covid-19 и с тях общият им брой става 552 516.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев + Екип „Новини“


Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 434

БАН представя българската ваксина срещу коронавирус през есента Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на..

публикувано на 15.05.21 в 16:00

Броят на хоспитализираните с Covid-19 падна под 5 хиляди

През изминалото денонощие са установени 518 нови случаи на коронавирус от направените 14 126 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 4%.  Най-много новозаразени има в София – 62, във Варна – 42, в Благоевград..

публикувано на 15.05.21 в 09:20

Covid-19 в България: Ден 433

Масова ваксинация на работещите в хотели и ресторанти на Слънчев бряг Осъществява се масова имунизация на работещите в хотели и ресторанти на Слънчев бряг във връзка с началото на туристическия сезон от 1 юни. Осигурен е „зелен коридор“, където са..

публикувано на 14.05.21 в 18:47