Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОЩ препоръча да се внимава при поставяне на "АстраЗенека"

Снимка: БГНЕС

Националният ваксинационен щаб реши да въведе допълнителни препоръки свързани с ваксинирането с АстраЗенека. То е съобразено със становището на Европейската агенция по лекарства, затова че ваксината на "АстраЗенека" би могла да има връзка със случаите на внезапни тромбози при ваксинирани. Препоръчва се да се обръща особено внимание при поставяне на ваксината на жени под 60 г възраст, а когато  при тези пациенти има висок риск от тромбози - да се предлага различна от оксфордската ваксина. 

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза че проверката на препарата Астра Зенека продължава, като към този момент Европейската агенция по лекарствата е заключила, че причинно-следствена връзка между случаите на тежки тромбози и ваксината може да има. 

Кирилов продължи с това, че от 25 милиона поставени ваксини, случаите са изключително малко, почти незабележими и шансовете за получаване на тази нежелана реакция са около 1 на 330 хил. 

Въпреки това листовката на ваксината ще бъде обновена с информация за възможни нежелани реакции. 

Кирилов описа и симптомите, по които може да бъде разпозната потенциално смъртоносната реакция, които включват - продължително главоболие, размазано зрение, задух, болки в гърдите, подуване на крайници, продължителна болка в корема и фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че личните лекари разполагат с РНК ваксини и ще могат да поставят на желаещите, които са в риск от ваксината на Астра Зенека. 

"Тези, на които е поставена първа доза от ваксината - не трябва да се притесняват от втората доза, тъй като нежеланите реакции свързани с тромби се наблюдават доминантно в първите две седмици след първата доза, като до сега няма данни за усложнения след втора доза", заяви Костадин Ангелов. 

Министърът каза също, че очаква скоро единно европейско становище за употребата на АстраЗенека. Още от категорията

3122 са новозаразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 314

Новите случаи на COVID-19 у нас са 3122 при направени общо 17 402 теста. Положителните проби представляват почти 18 %.  Най-висок е броят на положителните резултати в столицата – 758, следвана от област Пловдив – 314. В Пазарджишка област новите случаи са 50, в Смолянска – 38.  Активните случаи са 71 140, от които 9 970 са хоспитализирани, което е..

публикувано на 13.04.21 в 06:18

Обсъждат последните детайли по откриването на Голямата базилика

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще се срещне днес с представители на фондация „Америка за България“ и отговарящите за Епископската базилика, за да обсъдят последните детайли по откриването на архитектурния обект в неделя, 18 април.  То ще стане на открито, в тесен кръг хора, за да се спазят противоепидемичните мерки. За церемонията е..

публикувано на 13.04.21 в 06:10

Корейски гигант може да инвестира в „Тракия икономическа зона“

Кметът Здравко Димитров се срещна с корейска бизнес делегация, проучваща възможностите да инвестира в „Тракия икономическа зона“. Водачът на делегацията от Южна Корея Сун Хо Банг е президент на филиала на Филипс във Великобритания, чиято основна дейност е производството на батерии. Гостите бяха категорични, че проявяват силен интерес към..

публикувано на 12.04.21 в 16:35

Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика

По повод Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив възстановява Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите. Днес бяха засадени няколко иглолистни дървета от вида смърч от заместник-кмета Тодор Чонов и директора на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. „По този начин ще отдадем почит на делото и постиженията..

публикувано на 12.04.21 в 16:27

Жена на 41 години без заболявания e сред новите жертви на Covid в Пловдив

404 новозаразените с Ковид-19 за периода 10-12 април в Пловдивска област.  По данни на РЗИ сред новозаразените има трима лекари, от които единият дентален и една медицинска сестра. През последното денонощие от Спешна помощ са отговорили на 205 повиквания, от тях 42 свързани с ковид-19. В болница са приети 20 души от област Пловдив. На домашно лечение..

обновено на 12.04.21 в 16:19