Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОЩ препоръча да се внимава при поставяне на "АстраЗенека"

Снимка: БГНЕС

Националният ваксинационен щаб реши да въведе допълнителни препоръки свързани с ваксинирането с АстраЗенека. То е съобразено със становището на Европейската агенция по лекарства, затова че ваксината на "АстраЗенека" би могла да има връзка със случаите на внезапни тромбози при ваксинирани. Препоръчва се да се обръща особено внимание при поставяне на ваксината на жени под 60 г възраст, а когато  при тези пациенти има висок риск от тромбози - да се предлага различна от оксфордската ваксина. 

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза че проверката на препарата Астра Зенека продължава, като към този момент Европейската агенция по лекарствата е заключила, че причинно-следствена връзка между случаите на тежки тромбози и ваксината може да има. 

Кирилов продължи с това, че от 25 милиона поставени ваксини, случаите са изключително малко, почти незабележими и шансовете за получаване на тази нежелана реакция са около 1 на 330 хил. 

Въпреки това листовката на ваксината ще бъде обновена с информация за възможни нежелани реакции. 

Кирилов описа и симптомите, по които може да бъде разпозната потенциално смъртоносната реакция, които включват - продължително главоболие, размазано зрение, задух, болки в гърдите, подуване на крайници, продължителна болка в корема и фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че личните лекари разполагат с РНК ваксини и ще могат да поставят на желаещите, които са в риск от ваксината на Астра Зенека. 

"Тези, на които е поставена първа доза от ваксината - не трябва да се притесняват от втората доза, тъй като нежеланите реакции свързани с тромби се наблюдават доминантно в първите две седмици след първата доза, като до сега няма данни за усложнения след втора доза", заяви Костадин Ангелов. 

Министърът каза също, че очаква скоро единно европейско становище за употребата на АстраЗенека. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41