Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 399

Снимка: Ани Петрова

В България не са засечени бразилски и южноафрикански щам на Covid-19
През първата седмица на април, при почти всичките от подадените 365 проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е установен британският вариант на вируса. Пред "Нова телевизия" Мария Николова от НЦЗПБ уточни, че в страната ни засега не са открити нито бразилски, нито южноафрикански варианти на вируса. Тя допълни, че при нашумялата румънска мутация вирусът се свързва по-здраво с клетките и това донякъде пречи на антителата, които сме образували срещу стария вариант. Що се отнася до защитната роля на ваксините срещу по-агресивните щамове - тяхното действие би предпазило хората от тежко протичане на заразната болест, смята Мария Николова.

При децата Covid-19 продължава да протича по-леко
Детската симптоматика на коронавируса е много по-лека. Това уточни пред БНТ проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в Белодробната болница в София. По думите ѝ, вирусът се е "подмладил" заради достъпните тестове, с които родителите веднага изследват и децата си, при съмнение за вируса. В ковид отделението на детската клиника няма нито един малчуган, но въпреки това рискът остава най-вече за децата с хронични заболявания и наднормено тегло, предупреди проф. Велизарова. Основните проблеми, които вирусът крие за децата са образователните, социалните и комуникативни пропуски натрупани през пандемията, които ще проличат след около 10 години, смята педиатърът.

Положителни са 16,5 на сто от пробите за Covid-19
За изминалото денонощие новите случаи на Covid-19 са 2803, при направени 16 965 теста. От тях 54 са при медицински служители. Най-много са новозаразените в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. В болници се лекуват 10 271 пациенти, а 812 са в интензивни отделения. Излекуваните са 2890, починалите - 138 души. За посладните 24 часа са поставени 14 874 дози ваксини. Така общият брой на имунизираните става 567 396. Реваксинираните са 112 685 души.

Ваксинираните и преболедувалите трябва да спазват мерките
Хората с антитела, при контакт с вирусоносители, могат да станат неволни разпространители на заразата. Смисълът на ваксинацията и образуването на антитела е да препази имунизираните и да ограничи епидемията, когато вирусът попадне в горните им дихателни пътища. Това поясни пред Би Ти Ви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Затова, независимо от имунизацията или преболедуването, хората трябва да продължат да спазват мерките.

Във Велико Търново отчитат слаб интерес към ваксините
В областната болница във Велико Търново днес беше възстановен „зеленият коридор“ за ваксиниране. Поставя се само векторната ваксина, но за нея чакат само британски граждани. При слаб интерес от гражданите работи и зеленият коридор в Регионалната здравна инспекция. Джипитата в старопрестолния град разполагат и с трите вида ваксини и имунизацията върви нормално. В областта, до момента са поставени близо 15 500 дози ваксини, 80% от хората, които твърдо са решили да се имунизират - вече са го направили.

Фондация дари на болницата в Харманли защитно облекло и предпазни средства
Регистрираната наскоро фондация "За доброто" е учредена от осем жени в София, които в началото са започнали да събират средства за месечни стипендии на деца на медици и учители, загубили битката с болестта, информира кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Дарението от над 2 000 маски, 300 защитни гащеризони, още толкова чифта калцуни, и възглавници е направено след получено писмо на група доброволци от Харманли с призив за помощ на местната болница.

Добавките от 50 лева към пенсиите няма да повлияят на еднократната помощ от 120 лева за пенсионерите 
Добавките от 50 лева към пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на еднократната помощ от 120 лева, която през този месец ще получат 392 000 пенсионери, информира репортерът на БНР Цветелина СтояноваСредствата са предвидени за всички с пенсия в  диапазона от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, колкото е определената от правителството линия на бедността. Агенцията за социално подпомагане изплаща финансовата подкрепа, заявления не се подават.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00