Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 405

Снимка: БГНЕС

Ново разхлабване на антиковид мерките- отвориха молове и казина

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казината при използване на не повече от 50% от капацитета им. Отпаднаха и ограниченията за работа на обектите, разположени в големите търговски центрове. Това става със заповед на министъра на здравеопазването от 8 април 2021г. 

От 29 април се очаква отваряне на дискотеки и барове при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Два случая на мутация на Covid-19 в Северна България

“При две жени в Северна България с британския вариант на Covid-19 е установена мутация, която е в началото на спайк протеина, това е протеинът на шипчето”, информира на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. “Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света – нужда от ваксина или от ново лечение”, каза още той. Извършва се т.нар. секвениране на мутацията в Института по молекулярна биология на БАН. Двете жени са били на домашно лечение и вече са здрави.

България е напът да се справи с третата вълна, но при някои условия

Справяме се с третата вълна на Covid-19, взетите мерки бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат, обобщи епидемичната картина здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. “Здравната система издържа въпреки чувствително по-големия натиск”, добави той. По думите му, тенденцията за намаляване на броя на настанените в болница е трайна и ще се усети след няколко седмици. Продължава и броят на излекуваните да надвишава този на новозаразените. Министърът начерта три сценария за постигането на колективен имунитет – най-оптимистичният е това да стане в края на юни, а най-песимистичният – в края на август. Тогава ще можем да си позволим липсата на мерки или минимални ограничения. Още информация за актуалната ситуация в България – вижте ТУК.

Партиите разкритикуваха разпускането на щаба срещу Covid-19

Депутати от „Демократична България“, „Изправи се мутри вън“, Има такъв народ“ и „Движението за прави свободи“ разкритикуваха разпускането на Националния оперативен щаб срещу Covid-19, извършено от правителството в оставка. Те определиха решението, като безотговорно към медицинската криза. От „Има такъв народ“ казаха, че разпускането е закъсняло и когато имат възможност да управляват ще назначат „професионалисти, а не хора, които изпълняват политически поръчки“.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов отговори, че щабът е бил създаден от достойни хора, способни да носят отговорност, но по закон, не щабът носи отговорност за здравето на хората, а министърът.

Призив за бързо създаване на нов щаб срещу пандемията

Възможно по-скоро трябва да бъде запълнен вакуумът с разпускането на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19, призова пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Нужна е оперативна структура, която в тази обстановка да наблюдава, анализира и да предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот.

"Знаете, че в щаба са включени различни експерти, там се правят и математически модели", каза още д-р Маджаров. Според него ако Министерството на здравеопазването се заеме с тази задача, то трябва да е за кратко и максимално бързо да се създаде нова структура.

Под 15% са новозаразените при направени 14 747 тестове

2185 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни 14,82% от направените 14 747 тестове. Най-много са новите случаи в София - 538. Следват Пловдив с 232, Варна с 207 и Бургас със 125 новозаразени.

67 391 са активните случаи, а 9523 - хоспитализираните пациенти. От тях 811 са в интензивни отделения. Починали са 108 души, а излекувани - 3393. 

Общият брой на поставените дози ваксини в страната вече е 620 375. За последните 24 часа са имунизирани 14 998 души. Ваксинираните с две дози са 123 381.

Бизнесът иска удължаване на държавната подкрепа

54% от членовете на Българската стопанска камара очакват затруднения при погасяването на банковите си задължения след края на кредитния мораториум, сочи проучване проведено между 13-15 април 2021 г. 79% отчитат влошени икономически показатели на бизнеса си. 50,6% прогнозират, че ще успеят да се възстановят икономически до края на 2022 г. Едва 18,3% очакват възстановяване до края на настоящата година, а над ¼ се надяват на това след 2022 г.

74% от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна подкрепа. Повечето анкетирани очакват удължаване на съществуващите мерки за подкрепа и предлагат тяхната промяна, така че по-широк кръг фирми да се възползват от тях, съобщава БГНЕС.

България изостава в привличането на чуждестранни туристи

С преференциални условия съседни на България страни активно привличат туристи от Израел, Великобритания, Русия и Румъния. Преди да е приет европейски регламент за пътуване, те обявиха, че приемат гости, които са ваксинирани, преболедували коронавируса или имат отрицателен PCR тест, каза пред БНР Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Той призова PCR тест да се изисква само за определени рискови държави и с въвеждането на електронния сертификат за пътуване, да се въведат и електронни визи, включително за туристите от Русия. Драганов предупреди да се отчита и политическото решение на всяка страна, която би пуснала своите граждани към дестинация като България.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45