Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 414

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резерв от 600 млн. лв. за Covid разходи до края на годината

В държавния бюджет има буфер от 600 млн. лв., който да поеме необходимите разходи по Covid кризата до края на годината, стана ясно на работно съвещание при премиера в оставка. “С отпуснатите близо 1,150 млрд. лв. по време на епидемията в здравеопазването се гарантира предвидимост на всички разходи, а работещите в системата могат да бъдат спокойни, че за всяка нужда ще бъде осигурено финансиране”, увери здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Той добави, че ваксинационният процес върви с изключително добър темп и най-активни са областите Перник, Плевен, София с над 2500 ваксинирани на 100 хил. души. Очаква се през второто тримесечие да получим 5,5 млн. дози ваксини.

1 милион ваксинирани и излекувани от коронавирус българи

„Вече минаваме 1 милион на ваксинирани и излекувани българи от Covid-19“, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на работно съвещание в дома си в Банкя. По думите му, умело сме приложили противоепидемичните мерки и затова много по-рано в сравнение с останалите страни са били отменяни наложените ограничения. „Взехме навременни мерки, подготвихме цялата система навсякъде в страната, така че третата вълна на коронавируса почти не се усети у нас“, добави здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Правителството да внесе в срок Плана за възстановяване и развитие, съветват от бизнеса

Планът за възстановяване и развитие трябва да бъде внесен до 30 април в Европейската комисия, защото съдържанието може да се промени впоследствие, но не и срокът, заяви пред бТВ Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара. Той коментира и че сред бизнеса се наблюдава лек оптимизъм заради масовата ваксинация срещу коронавирус, която ще доведе до по-добри условия за работа. Възстановяване на икономиката обаче се очаква най-рано в края на 2022 г. Според анкета на БСК 74% от представителите на бизнеса смятат, че ще има нужда от нови мерки за подпомагането им. По отношение на банковия мораториум 54% от анкетираните са казали, че ще имат затруднения със задълженията. 79% пък не виждат подобрение в икономическите показатели. “В момента най-достъпната защита на предприемача е да не прави нищо и да отложи инвестицията”, обобщи ситуацията Радосвет Радев.

Близо 800 новозаразени с Covid-19 през изминалия ден

798 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 7493 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали малко над 10% от пробите. Най-много новозаразени има в София - 162, в Бургас - 97, в Пловдив - 89 и във Варна - 81. В болница са настанени 8087 пациенти, от които 738 в интензивни отделения. Починали са 33 души при общо 15 859 от началото на епидемията, докато излекуваните са 509. Активните случаи са 56 855. Поставените дози ваксини до момента са 721 170 – от тях 4230 през изминалите 24 часа.

По-малко заболели учители от коронавирус заради ваксините

Относително ниска заболяемост сред педагогическия и непедагогическия персонал благодарение на “приоритизирането на системата на образованието във ваксинационния план”, отчете на заседанието в дома на премиера в оставка образователният министър Красимир Вълчев. Утре по график в класните стаи се връщат учениците от 5, 9 и 12 клас, а вероятно от 10 май присъствено ще учат и шестокласниците и единайсетокласниците.

Обмисля се връщането на публиката и на спортните събития на закрито

Ако през следващите две седмици тенденцията в заболяемостта от Covid-19 е низходяща и има спад в броя на заразените, ще бъде допусната публика и на спортни състезания на закрито, съобщи спортният министър в оставка Красен Кралев. От вчера се допуска присъствието на публика на спортни състезания на открито при заемане на 30% от местата, спазване на дистанция от 1,5 м и носене на защитни маски за лице. По време на вчерашните спортни срещи не е имало никакви нарушения на противоепидемичните мерки. 

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане в страната

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане в страната до 6,00 ч. на 3 май, съобщава посолството ни в Атина.При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа. Отделно на границата властите по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест. Гражданите трябва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/.

Състезателите по скокове на батут без треньора си на европейското

Националните състезатели по скокове на батут заминаха на европейското първенство в Сочи без старши треньора си Мариана Макулова, който е болен от коронавирус. Състезанието ще се проведе през следващата седмица и заради пандемията ще бъде първият голям форум от две години насам.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00